Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η ακρίβεια «τρώει» τον μισθό από το πρώτο 20ήμερο

Η ακρίβεια «τρώει» τον μισθό από το πρώτο 20ήμερο

0

Οικονομική δυσπραγία, μείωση του βιοτικού επιπέδου, περικοπή δαπανών και απαισιοδοξία για το μέλλον καταγράφει έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ


Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης Μ. Τσιακίρογλου: «Είναι πράγματι μια δύσκολη κατάσταση αυτή που βιώνουν νοικοκυριά λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας»


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr


Σε δύο πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν τα νοικοκυριά στην χώρα μας, καταλήγει μεγάλη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Ήτοι: Α) ότι η ακρίβεια «καταπίνει» τους μισθούς από το πρώτο 20ήμερο και οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν έφεραν σημαντικά αποτελέσματα Β) ότι αποτυπώνεται μια οικονομική δυσπραγία αντιστρόφως ανάλογη με την …ευημερία των οικονομικών δεικτών ανάπτυξης που καταγράφουμε ως χώρα, που αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι η οικονομική πραγματικότητα των νοικοκυριών δεν επηρεάστηκε από την ευημερία των δεικτών και τέλος ότι αυτή η δυσπραγία διαμορφώνει συνθήκες απαισιοδοξίας, της αβεβαιότητας και ανησυχίας για το μέλλον.

Ο μισθός επαρκεί για 19 μέρες…  

Σημαντική επίπτωση της συνεχιζόμενης ακρίβειας αφορά στη μείωση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος των νοικοκυριών.  Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τη μηνιαία επάρκεια του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, 6 στα 10 νοικοκυριά (60,7%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους δεν επαρκεί για όλον το μήνα. Επαρκεί μεσοσταθμικά για 19 ημέρες.

Σε δυσμενέστερη θέση φαίνεται ότι βρίσκονται τα νοικοκυριά με κύρια πηγή εισοδήματος τον μισθό, καθώς για το 65,1% αυτών το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλον το μήνα. Επιπλέον, το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλον το μήνα και για το 68% των νοικοκυριών με κύρια πηγή εισοδήματος τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και ετήσιο εισόδημα έως 18.000 €.

Σταθερά συντριπτικό παραμένει το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατεί να αποταμιεύσει. Συγκεκριμένα, πάνω από 8 στα 10 νοικοκυριά (84,8%) δήλωσαν ότι δεν καταφέρνουν να αποταμιεύσουν.

Το βιοτικό επίπεδο

Το 15% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές του ανάγκες, εύρημα που καταδεικνύει πως υψηλό ποσοστό νοικοκυριών διαβιοί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, και είναι αυξημένο σε σχέση με το ποσοστό της αντίστοιχης έρευνας του 2022 (11,9%).

Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (51,8%) δήλωσε πως χρειάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψει τα αναγκαία.

Από την άλλη μεριά, το 27,1% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα καταφέρνει χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, ενώ μόλις το 6% των νοικοκυριών δήλωσε ότι ζει άνετα.

Αυξήθηκαν τα χρέη

Επίσης έχουν αυξηθεί τα νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες σε σχέση με το 2022.

Συγκεκριμένα, πάνω από 1 στα 5 νοικοκυριά (21,7%) δήλωσε πως το ίδιο ή κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού του έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Περικοπή δαπανών σε εξόδους, ταξίδια και αγορές

Σχεδόν 1 στα 2 νοικοκυριά (49,6%) περιόρισε τις δαπάνες τους για εξόδους (εστιατόρια, καφέ, σινεμά κλπ). Το 49% ξόδεψε λιγότερα για ταξίδια, το 41,5% περιόρισε τις δαπάνες του για ένδυση-υπόδηση και το 38,9% δαπάνησε λιγότερα για οικιακά είδη-έπιπλα-ηλεκτρικές συσκευές.

Απαισιοδοξία για το 2024

Αρνητικές είναι οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το 2024. Μάλιστα, μετά τις έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των μνημονίων είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η πλειονότητα των νοικοκυριών εκτιμά ότι το επόμενο έτος θα επιδεινωθεί η οικονομική του κατάσταση.

Συγκεκριμένα, πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (53,7%) εκτιμά ότι το 2024 θα χειροτερέψει η οικονομική του κατάσταση, έναντι μόλις 15,5% που εκτιμά ότι θα βελτιωθεί και 28,2% που εκτιμά ότι θα παραμείνει η ίδια.

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης Μ. Τσιακίρογλου: «Χρειάζεται χρόνος για να αποτυπωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης στην πραγματική οικονομική πραγματικότητα»

Κληθείσα να σχολιάσει η πρόεδρος τη ΟΕΒΕ Ξάνθης και μέλος στην Γενική συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ Μαίρη Τσιακίρογλου σημείωσε: «Διαχρονικά οι έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι αξιόπιστες και αποτυπώνουν την ακριβή εικόνα. Είναι πράγματι μια δύσκολη κατάσταση αυτή που βιώνουν νοικοκυριά λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας. Το αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως επαγγελματίες από την  μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή που αφήνει το στίγμα του στην αγορά, από την περικοπή δαπανών . Τα υποβοηθητικά μέτρα της κυβέρνησης  και οι αυξήσεις μισθών είναι προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρηση και της αποκλιμάκωσης της ακρίβεια ωστόσο δεν έχουν αποφέρει τα θεμιτά αποτελέσματα. Χρειάζεται χρόνος για να αποτυπωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης στην πραγματική οικονομική πραγματικότητα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στην Ξάνθη την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου

Προϊόντα απευθείας από παραγωγούς απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου…