Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ασυνείδητοι δηλητηρίασαν δύο χρυσαετούς, έναν τσίφτη και ένα τσακάλι στον Έβρο

Ασυνείδητοι δηλητηρίασαν δύο χρυσαετούς, έναν τσίφτη και ένα τσακάλι στον Έβρο

0

Ο Χρυσαετός είναι απειλούμενο είδος που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία


Λίγους μόλις μήνες μετά από την πυρκαγιά στον Έβρο και πριν ακόμα αποτιμηθούν οι επιπτώσεις της στην άγρια πανίδα της περιοχής, στις 19 Δεκεμβρίου, στην περιοχή του Αρδανίου Έβρου, σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και την Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», βρέθηκαν νεκροί δύο Χρυσαετοί, μαζί με έναν Τσίφτη κι ένα Τσακάλι. Όλα τα ζώα είχαν εμφανείς ενδείξεις δηλητηρίασης, ενώ πλησίον των νεκρών ζώων βρέθηκε και ένα ύποπτο τεμάχιο τροφής που πιθανά αποτέλεσε δηλητηριασμένο δόλωμα. Η κινητοποίηση έγινε όταν διαπιστώθηκε ότι ένας από τους δύο Χρυσαετούς, ο οποίος έφερε πομπό, παρέμενε ακίνητος στο ίδιο σημείο για αρκετή ώρα.

Η ανταπόκριση όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών ήταν άμεση και έγινε ενδελεχής έρευνα και διαχείριση του περιστατικού στο πεδίο, υπό την καθοδήγηση του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, με την συνδρομή στελεχών του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.) της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση, καθώς το δασαρχείο  Αλεξανδρούπολης διενεργεί την ποινική προανάκριση, ενώ η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου έχει αναλάβει την συλλογή και αποστολή δειγμάτων για τοξικολογικές αναλύσεις, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Ο Χρυσαετός είναι απειλούμενο είδος που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, ενώ ο πληθυσμός του στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ανησυχητική μείωση, με μόλις εννέα ζευγάρια στις προστατευόμενες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης, σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Διατήρησης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο πομπός που έφερε το νεκρό πουλί είχε τοποθετηθεί στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., με χρηματοδότηση του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη και διώκεται ποινικά, ενώ οι επιπτώσεις της στην άγρια ζωή είναι ανυπολόγιστες. Για την αντιμετώπιση της παράνομης αυτής δραστηριότητας στην ύπαιθρο ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. διαθέτει 7 Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.), κατανεμημένες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ έχει διοργανώσει σειρά σεμιναρίων κατάρτισης των εμπλεκόμενων φορέων και ημερίδων ενημέρωσης του κοινού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εθελοντές της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης επισκέφθηκαν το Δέλτα του Έβρου [ΦΩΤΟ]

Περισσότερα από 320 είδη πουλιών προσελκύουν επισκέπτες και εθελοντές στη Θράκη Στις 19 Δε…