Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

0

Η ορκωμοσία του νέου δημάρχου της πόλης
Πολύ μικρή αποδείχθηκε η μεγάλη αίθουσα του ανακαινισμένου παλιού Δημαρχείου για να χωρέσει τόσο κόσμο στην ορκωμοσία του νέου δήμαρχου Στράτου Κοντού. Προφανώς και ήταν ατυχής η επιλογή του χώρου και υπήρξαν και κάποιες άλλες αστοχίες στην διοργάνωση ωστόσο η ουσία είναι ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό, εορταστικό και πολύ συναινετικό…μια ωραία ατμόσφαιρα θα λέγαμε!. Θερμές χειραψίες αντάλλαξαν ο νέος δήμαρχος με τον Μανώλη Τσέπελη και τον Σάββα Μελισσόπουλο. Εμφανώς χαρούμενος και συγκινημένος ο πρώην υπουργός Αλέκος Κοντός και η σύζυγος του και μητέρα του νέου δημάρχου. Εντυπωσιακή και ανεπιτήδευτα όμορφη η παρουσία της πρώτης κυρίας της πόλης την οποία ευχαρίστησε ο νέος δήμαρχος κατά την ομιλία του για την υποστήριξή της.
Τις καρδιές όλων έκλεψαν τα τρία μικρά παιδιά του νέου Δημάρχου που παρακολούθησαν την τελετή χωρίς να δυσανασχετήσουν ως παιδιά που είναι!.
Ωραία αρχίσαμε λοιπόν ας ελπίσουμε ότι το καλό κλίμα θα συνεχιστεί και στο δημοτικό συμβούλιο και να έχουμε μια εποικοδομητική αντιπολίτευση που θα έχει ως γνώμονα το καλό του δήμου μας.!
Το «Ε» εύχεται «Καλή επιτυχία στο νέο δήμαρχο Στράτο Κοντό και σ’ όλους τους αιρετούς!
Μ.Ξ.  


Λύση σε πρόβλημα
Ο νομός μας αλλά και η περιφέρειά μας βρίσκονται στον πρωτογενή τομέα της Γεωργίας-Κτηνοτροφίας-Αλιείας σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο.
Αυτό σημαίνει πως οι υπάρχουσες επιχειρήσεις έχουν μεγάλη ανάγκη ανθρώπινων χεριών. Κι αυτό διότι πολλά των παραγομένων προϊόντων δεν συλλέγονται μηχανικά αλλά από ανθρώπους. Οι άνθρωποι όμως αυτοί, σήμερα  λείπουν και η απουσία τους οδήγησε πέρυσι στο να μη γίνει η συλλογή αρκετών εκτάσεων στο δήμο Νέστου με σπαράγγια, όπως και η μη συλλογή ελαιοκάρπων.
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σοβαρό της έλλειψης χεριών όπως υπήρχαν πριν λίγα χρόνια.
Γι’ αυτό, για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες στον πρωτογενή τομέα είναι απαραίτητοι οι πρόσφυγες-μετανάστες.
Γι’ αυτό σωστά έλαβε τη σχετική απόφαση η κυβέρνηση, κι ακόμη πιο σωστά την ψήφισε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα είναι λόγια από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.
Γ.Δ.


Νέα εποχή
Και τώρα με το χέρι στην καρδιά θα πρέπει να πούμε κάποιες αλήθειες για την δημιουργία του θέματος αυτού της έλλειψης εργατικών χεριών για τις ανάγκες της γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Πρώτο και βασικό ότι η γεωργία και κτηνοτροφία δεν έλκουν τους νέους. Βασική αιτία η χαμηλή οικονομική απόδοση. Οι αγρότες δουλεύουν, οι έμποροι κερδίζουν.
Δεύτερος σοβαρός επίσης λόγος της έλλειψης εργατικών χεριών είναι τα πάσης φύσεως επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση σε οικονομικά αδύναμους. Αυτά δε τα επιδόματα ονομάστηκαν «επιδόματα τεμπελιάς».
Ενώ πρώτα όλοι αυτοί οι άνθρωποι πήγαιναν και δούλευαν στα χωράφια, σήμερα ελάχιστοι πηγαίνουν. Οι υπόλοιποι έχουν μεταβληθεί σε επιδοματούχους.
Κι έτσι μας λείπουν 400.000 εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας. Από απλούς εργάτες, μέχρι εξειδικευμένους επιστήμονες.
Η υπογεννητικότητα, η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση του πληθυσμού, τα ανεξέλεγκτα επιδόματα, όλα αυτά αθροιζόμενα δημιούργησαν το μεγάλο σήμερα θέμα της έλλειψης τεχνητών, εργατών κλπ.
Γ.Δ.


Έχασαν το μέτρο
Δεν φτάνει που αισχροκερδούν οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ κι έχουν φτάσει τις τιμές στα ύψη, προσπαθούν να βγουν και από πάνω που λέει ο λαός.
Θεωρούν δε και διαμαρτύρονται ότι το μέτρο των ελέγχων από τις κρατικές υπηρεσίες, πως αποτελεί παρέμβαση στην αγορά. Σε λίγο θα μας πουν ότι πρέπει να καταργηθούν οι έλεγχοι τελείως και να τους αφήσουν ανεξέλεγκτα να ορίζουν αυτοί τις τιμές και το περιθώριο κέρδους.
Ναι, έχασαν το μέτρο, αγνοούν ότι η ακρίβεια ταλαιπωρεί τα λαϊκά στρώματα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να σταματήσει ο έλεγχος της αισχροκέρδειάς τους.
Γ.Δ.


Τώρα έργο
Ορκωμοσίες τέλος, χαρές και πανηγύρια τέλος. Τέλος και τα λόγια και οι υποσχέσεις επίσης. Σε λίγες ημέρες οι περιφερειακοί και δημοτικοί μας άρχοντες μπαίνουν στον στίβο της καθημερινής αντιπαράθεσης για την επίλυση των θεμάτων της περιοχής.
Μάλιστα, η μάχη τους αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για δύο κυρίως λόγους.
Λόγοι βασικοί και σημαντικοί.
Πρώτος λόγος (και υπόσχεση του Τοψίδη προεκλογικά), να βγει από την τελευταία θέση που βρίσκεται σήμερα η περιφέρειά μας και δεύτερος επίσης σημαντικός λόγος ότι η θητεία Μέτιου δεν υλοποίησε μια σειρά έργων που είχε ανάγκη η Περιφέρεια ΑΜΘ.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, τον Τοψίδη και τους συνεργάτες τους περιμένει πολλή δουλειά.
Γ.Δ.


Χρειάζεται ομάδα
Θα σταθώ στο θέμα της περιφέρειάς μας διότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το σημαντικό γρανάζι για να βγει από την υπανάπτυξη η περιοχή μας είναι η περιφέρεια πλέον.
Έχει αρμοδιότητες, έχει πιστώσεις, έχει ευκαιρίες για αξιοποίηση των δυνατοτήτων που τις παρέχονται.
Εκείνο που απαιτείται να γίνει είναι το να δημιουργηθεί μια δυναμική και δημιουργική ομάδα. Μια ομάδα που θ’ αποτελείται από ανθρώπους που γνωρίζουν τα θέματα όπως πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα στο σύνολο της περιφέρειας.
Αυτή η ομάδα θα εισηγείται ανά θέμα και στη συνέχεια με τις αντίστοιχες υπηρεσίες θα προχωρούν στην υλοποίηση.
Το θέμα όλο, το οικοδόμημα χρειάζεται οργάνωση και διάθεση προσφοράς από αυτούς που θα το στελεχώσουν.
Γ.Δ.


Υπάρχουν ενδείξεις
Στο ιδρυτικό των 13 Περιφερειών αναφέρει ο νομοθέτης ότι «κάθε Περιφέρεια θα είναι μια μικρή κυβέρνηση».
Εντάξει, δεν φτάσαμε ακόμη εκεί, έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Όμως βήματα έγιναν και θα συνεχιστούν. Ευθύνες όμως έχουν για την υστέρηση αυτή και κάποιες περιφέρειες. Οι οποίες μαζί και της ΑΘΜ, λειτούργησαν θα έλεγε κανείς με μια αντίληψη της παλιάς Νομαρχίας. Μέτιος και άλλοι δεν αξιοποίησαν και δεν εκμεταλλεύθηκαν τις ευκαιρίες, τα εργαλεία, τις χρηματοδοτήσεις του νέου διοικητικού μέσου. Δεν του έδωσαν δηλαδή τη δυναμική που ζητούσε άλλα απλά αρκέστηκαν σε μια στεγνή, χωρίς όραμα, διαχείριση, χωρίς ανοιχτούς ορίζοντες που η εποχή απαιτούσε.
Ελπίδες για την εποχή Τοψίδη υπάρχουν πολλές. Ενδείξεις πολλές, μένουν να γίνουν αποδείξεις έτσι ώστε στο τέλος της θητείας να υπάρχει θετικό πρόσημο για την περιφέρεια, για το σύνολο αυτής, τουλάχιστον στους βασικούς τομείς, προφανώς της ανάπτυξης.
Γ.Δ.


«Το καραβάνι θα προχωρήσει»
Είναι γεγονός πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι η Παιδεία μας χρειάζεται μια νέα μεγάλη μεταρρύθμιση. Αυτό το επισημαίνουν κορυφαίοι ειδικοί επί του θέματος, οι οποίοι υποστηρίζουν τρία βασικά πράγματα που πρέπει ν’ αλλάξουν.
Πρώτον ο τρόπος διδασκαλίας στην δευτεροβάθμια βαθμίδα.
Δηλαδή να σταματήσει η παπαγαλία, να υπάρχουν όχι ένα αλλά περισσότερα βιβλία για ν’ αναπτυχθεί η κριτική σκέψη, δεύτερο, να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να υπάρχει βαρύτητα σημαντική σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό στην Τεχνική Εκπαίδευση.
Αυτά, συν το θέμα των μη κρατικών Πανεπιστημίων, αποτελούν το περιεχόμενο της νέας Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.
Από την στάση των κομμάτων κατά τη συζήτηση και την ψηφοφορία, θα φανεί ποια κόμματα θέλουν πραγματικά να πάει η χώρα μπροστά, και ποια την θέλουν καθηλωμένη στην συντήρηση εκτός σύγχρονης εποχής.
Όπως και να’ναι, το καραβάνι θα προχωρήσει, θα τραβήξει το δρόμο του. Θα μείνουν πίσω όσοι αρνηθούν να πορευτούν μαζί του και θα εκτεθούν σαν αρνητές της εξέλιξης και θα στιγματιστούν ανεξίτηλα.
Γ.Δ.


Τάδε έφη Αρβελέρ
Θα το έχετε πληροφορηθεί σίγουρα ότι η γνωστή βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ υποστήριξε μία θεωρία δική της για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Να πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Η κυρία Αρβελέρ εξέφρασε την σιγουριά της ότι στον τάφο στη Βεργίνα δεν είναι θαμμένος ο Φίλιππος ο Β΄, αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος.
Μάλιστα η δήλωσή της βρίσκεται απέναντι στην κρατούσα άποψη των Ελλήνων αρχαιολόγων που χρόνια τώρα ερευνούν την περιοχή.
Έτσι, μιλώντας στα Τετράδια Πολιτισμού υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι ο ισχυρισμός της αυτός «είναι το μόνο πραγματικό, μεγάλο πράγμα που έχω κάνει. Τόσο σίγουρη είμαι».
Και για ενίσχυση της άποψής της παραθέτει στη συνέχεια έξι επιχειρήματα για να υπερασπιστεί τον ισχυρισμό της.
α) Το ελαφαντοστέινο ομοίωμα του Αλέξανδρου
β) Την παράσταση στη ζωφόρο που δείχνει μια δράση η οποία για να αποτυπωθεί έπρεπε προηγουμένως να έχει συμβεί,
γ) Την αρχική επιθυμία του Μακεδόνα να ταφεί στον τόπο του,
δ) Το χρονικό κενό από την ταφή στο σημείο που ξέρουμε, μέχρι να κατασκευαστεί το μαυσωλείο
ε) Το ύψος του νεκρού που, όπως λέει δεν μοιάζει με του πατέρα, αλλά περισσότερο με το ίδιο του Αλέξανδρου
στ) Τον χουντίτη, ένα ορυκτό της Αιγύπτου που βρέθηκε στον τάφο. «Θα δικαιωθώ όταν έρθει η επόμενη γενιά αρχαιολόγων, από εκείνους που ήταν στην ανασκαφή και όταν εγώ δεν θα είμαι πια στη ζωή», ήταν τα τελευταία λόγια της.
-Από δω και πέρα, τον λόγο έχουν πλέον οι αρχαιολόγοι που ασχολήθηκαν με το θέμα.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Σωστό μέτρο Θα έχετε πληροφορηθεί ότι με επείγον έγγραφο της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωά…