Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ολοκληρωτική η πολιορκία στη Γάζα – Δεν έχουν πού να καταφύγουν οι άμαχοι

Ολοκληρωτική η πολιορκία στη Γάζα – Δεν έχουν πού να καταφύγουν οι άμαχοι

0

Εφιαλτική η κατάσταση για τους χιλιάδες άμαχους που είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο και καλούνται να μετακινηθούν από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας, τη Χαν Γιουνίς


Κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), στον απόηχο των κυριακάτικων δηλώσεών τους πως διευρύνουν τις επιχειρήσεις τους σε «όλο» τον παλαιστινιακό θύλακο, με άρματα μάχης να αναπτύσσονται κοντά στη Χαν Γιούνις, νέο επίκεντρο των εχθροπραξιών. Η πόλη των 200.000 και πλέον κατοίκων υπέστη σφοδρούς βομβαρδισμούς τη νύχτα.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε όταν άρχιζε τη χερσαία επιχείρηση, τον πληθυσμό της βόρειας Λωρίδας της Γάζας να φύγει, να πάει στο νότιο τμήμα του θυλάκου. Πλέον το τμήμα αυτό είναι ακόμα πιο πυκνοκατοικημένο, καθώς κατέφυγαν εκεί εκατοντάδες χιλιάδες βίαια εκτοπισμένοι.

Τη νύχτα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς και σκληρές μάχες κοντά στη Χαν Γιούνις, καθώς και επιδρομές στην κατεύθυνση της Ράφας, στο νότιο άκρο του θυλάκου. Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA από την πλευρά του έκανε λόγο για «πολλούς» νεκρούς στην πόλη της Γάζας, βορειότερα.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν ότι ο στρατός σφυροκοπά τη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ βομβαρδίζεται αλύπητα απ’ άκρη σ’ άκρη ο σπαρασσόμενος παλαιστινιακός θύλακας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Times of Israel, πλήττονται εγκαταστάσεις της πόλης που ο ισραηλινός στρατός θεωρεί πως ανήκουν στη Χαμάς στην πόλη.

Κατά πληροφορίες του Τύπου, νωρίτερα δεκάδες άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μηχανήματα έργου θεάθηκαν να κινούνται προς τη Χαν Γιουνίς.

Την περασμένη Κυριακή, ο Τσαχάλ ανακοίνωσε πως επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του σε «όλους τους τομείς» της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω διεθνών εκκλήσεων για την προστασία των παλαιστινίων αμάχων.

Σύμφωνα με το AlJazeera, ισραηλινά αεροσκάφη επιτίθενται σε διάφορες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν συγκεντρωμένες ανατολικά του Χαν Γιουνίς στον Νότο, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Γάζα καταγγέλλουν ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν βόμβες φωσφόρου βόρεια και ανατολικά της πόλης, με ολόκληρες οικογένειες να ξεκληρίζονται στα ερείπια των σπιτιών τους και στη Ράφα. Κατά την ίδια πηγή, περισσότεροι από 15 άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινές επιθέσεις σε μια σειρά από σπίτια στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Δεκάδες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε κτίριο κατοικιών νότια της συνοικίας Sheikh Radwan στη Γάζα.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι εξαπολύει επιθέσεις από πολιτικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία και χρησιμοποιεί άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το αρνείται.

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς μετά την πολύνεκρη έφοδο μαχητών της στην ισραηλινή επικράτεια, την 7η Οκτωβρίου, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 16.000 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, το 70% εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. Άλλοι 42.000 άνθρωποι αγνοούνται στα συντρίμμια κτιρίων. Αν και οι αριθμοί αυτοί είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι τους χαρακτηρίζουν γενικά αξιόπιστους.

Με θαλασσινό νερό σχεδιάζει να πλημμυρίσει το Ισραήλ τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς;

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη πηγές της στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ότι ο στρατός του Ισραήλ φέρεται να έχει εγκαταστήσει στη Λωρίδα της Γάζας σύστημα αγωγών που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει για να πλημμυρίσουν υπόγειες σήραγγες τις οποίες χρησιμοποιεί ο ένοπλος βραχίονας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ώστε να τις αχρηστεύσει και να αναγκάσει τους μαχητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ να τις εγκαταλείψουν.

Περί τα μέσα Νοεμβρίου, εξήγησε η αμερικανική εφημερίδα, ο στρατός του Ισραήλ ολοκλήρωσε την εγκατάσταση τουλάχιστον πέντε αγωγών, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο από τον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι. Κατά το δημοσίευμα, οι αγωγοί αυτοί θεωρητικά τού δίνουν τη δυνατότητα να διοχετεύει χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού κάθε ώρα και να πλημμυρίσει το περίπλοκο δίκτυο υπόγειων σηράγγων εντός εβδομάδων.

Δεν είναι ξεκάθαρο το εάν και κατά πόσο το Ισραήλ εννοεί να προχωρήσει στην κίνηση αυτή προτού αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι. Η Χαμάς έχει αναφέρει πως αιχμάλωτοι βρίσκονται σε «ασφαλείς τοποθεσίες και σήραγγες».

Σύμφωνα με τις πηγές της WSJ, το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για το σχέδιο αυτό —που θα πλήξει επίσης το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης στον ισοπεδωμένο παλαιστινιακό θύλακα— τον περασμένο μήνα, αλλά δεν είναι σαφές πόσο κοντά στο να δώσει τη διαταγή είναι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δεν απάντησε αμέσως όταν του ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Νέα έκκληση για κατάπαυση πυρός από τον ΟΗΕ

Για μια «πιο μακροπρόθεσμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» απηύθυνε έκκληση ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ο Ντένις Φράνσις δήλωσε «βαθιά θορυβημένος και λυπημένος από την επανέναρξη των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή» και ζήτησε την «άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς και την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους».

Διεθνείς οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους άμαχους στη Γάζα, όπου «όλες οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών» ανεστάλησαν, διότι υπέστη ζημιά «το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικής ίνας στην ισραηλινή πλευρά», ανέφερε ο παλαιστινιακός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός PalTel.

«Οδεύει να γίνει πραγματικότητα σενάριο ακόμα περισσότερο βγαλμένο από την κόλαση, στο οποίο οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν» στις ανάγκες, προειδοποίησε χθες η Λιν Χέιστινγκς, η Καναδή που έχει αναλάβει ρόλο συντονίστριας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η βίζα της κυρίας Χέιστινγκς δε θα ανανεωθεί από τις ισραηλινές αρχές, που την κατηγορούν πως δεν είναι «αμερόληπτη», όπως κατέστησαν σαφές την περασμένη εβδομάδα.

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Μιριάνα Σπόλιαριτς, που αφίχθη χθες στη Λωρίδα της Γάζας, έκανε λόγο για «αφόρητα» δεινά, τονίζοντας πως αυτό που τη «σόκαρε περισσότερο» είναι τα «παιδιά που έχουν φρικιαστικά τραύματα κι έχασαν επίσης τους γονείς τους και κανείς δεν ασχολείται μαζί τους», ενώ επέμεινε πως οι άμαχοι «δεν έχουν πουθενά να πάνε».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,8 εκατ. άνθρωποι, περί τα τρία τέταρτα του συνολικού πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…