Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Οδύσσεια» για ένα χρέος 56,19 ευρώ στον δήμο!

«Οδύσσεια» για ένα χρέος 56,19 ευρώ στον δήμο!

1

Δημότης – «μπαλάκι» μεταξύ δήμου και τράπεζας – Η τράπεζα του δέσμευσε όλους τους λογαριασμούς του


Το χρέος πληρώθηκε πριν 20 μέρες αλλά οι λογαριασμοί παραμένουν δεσμευμένοι χωρίς αιτιολογία – Κανένας σεβασμός στον δημότη!


Την άλλη όψη του νομίσματος στο «σαφάρι» που επιχειρούν οι δήμοι να μαζέψουν ανείσπρακτες οφειλές χρόνων που βρίσκονται στα όρια της παραγραφής εξωθούμενοι από τον νόμο 5027/2023 με «συνεργό» τους τις τράπεζες, μας αποκαλύπτει «παθών» συμπολίτης μας (τα στοιχεία του οποίου είναι στην διάθεση της εφημερίδας μας). Μια όψη σκληρή και ανάλγητη απέναντι στον πολίτη που παρότι πλήρωσε με τις προσαυξήσεις το χρέος του, η τράπεζα χωρίς καμία αιτιολογία επιμένει να κρατά δεσμευμένους 20 μέρες και πλέον όλους τους λογαριασμούς που έχει στο όνομά του με αποτέλεσμα να του στερεί χρήματα για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές του ανάγκες! Απ’ την πλευρά του ο δήμος εφόσον πήρε τις οφειλές …δεν τον μέλλει και ρίχνει το μπαλάκι στην τράπεζα! Έτσι ο συμπολίτης μας γίνεται …μπαλάκι από τον  δήμο στην τράπεζα για ένα χρέος 56,19 ευρώ!

«Μπαλάκι» μεταξύ δήμου και τράπεζας για ένα χρέος 56,19 ευρώ

Την …Οδύσσειά του μας περιγράφει συμπολίτης μας που επισκέφτηκε τα γραφεία μας με αφορμή το σχετικό ρεπορτάζ μας. Η ιστορία ξεκινά το 2015 όταν ο γιος του που διέμεινε στην Ξάνθη μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους σε γειτονική μας πόλη και πήγε στην ΔΕΗ για να εξοφλήσει τον λογαριασμό του. Έτσι κι έγινε χωρίς ωστόσο να του πει κανείς σαν πάει στον δήμο να πληρώσει και ένα μικροποσό για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που ειρήσθω εν παρόδω είναι στην πράξη το TAΠ αυτό εισπράττεται από τους δήμους μέσω του  λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Πέρασαν επτά χρόνια και ο δήμος του έστειλε ειδοποίηση μια φορά που ωστόσο από αβλεψία και επειδή το ποσό ήταν μικρό αγνοήθηκε.

Έως αρχές του περασμένου μήνα όταν ξεκίνησε η είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών μέσω κατασχέσεων από τις τράπεζες. Το ποσό με τις προσαυξήσεις έφτασε τα 56,29 ευρώ και ο πατέρας του κατευθείαν πήγε και τα πλήρωσε όπως αναγράφεται στο διπλότυπο είσπραξης που εκδόθηκε από τον δήμο Ξάνθης με ημερομηνία 23/11/2023.

Πέρασαν 20 μέρες από τότε που εξόφλησε το χρέος αλλά ο λογαριασμός του παραμένει δεσμευμένος!

Όμως λογάριασε χωρίς την τράπεζα…η οποία με βάση τον νόμο  «4978/2022 – Κατασχέσεις στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων με ηλεκτρονικά μέσα» είχε δεσμεύσει το ποσό των 56,29 ευρώ από όλους τους λογαριασμούς που ήταν δικαιούχος ή συνδικαιούχος! Το κατά πόσο είναι νόμιμο αυτό είναι ένα ζητούμενο! Το δέσμευσε ηλεκτρονικά και με το πάτημα ενός κουμπιού αλλά το ζήτημα είναι ότι πέρασαν 20 μέρες σχεδόν από τότε που εξοφλήθηκε η οφειλή και η δέσμευση παραμένει. Μάταια ο συμπολίτης μας πηγαινοέρχεται από δήμο σε τράπεζα. Ο δήμος απ’ την στιγμή που εξοφλήθηκε νίπτει τας χείρας του και παραπέμπει στην τράπεζα η δε τράπεζα εφαρμόζει μια παρελκυστική συμπεριφορά χωρίς καμιά αιτιολογία, λειτουργώντας ως κράτος εν κράτει. Στα κεντρικά όπου απευθύνθηκε ο συμπολίτης μας τον παραπέμπουν στο εδώ υποκατάστημα και από το υποκατάστημα όλο λένε θα το κάνουν ηλεκτρονικά αλλά δεν το κάνουν! Και το θέμα είναι ότι ο γιος του 20 μέρες τώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε κανένα από τους λογαριασμούς του γιατί όλοι έχουν μικροποσά και είναι δεσμευμένα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πρόβλημα στην καθημερινότητά του καθώς είναι πατέρας μικρών παιδιών και του πατέρα του δεν του περισσεύουν!.

Κανένας σεβασμός στον δημότη

Στο δια ταύτα: Οι δήμοι έχοντας την πίεση από το υπουργείο Εσωτερικών για να μαζέψουν τα ανείσπρακτά τους χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης τις τράπεζες οι οποίες ως ιδιωτικές επιχειρήσεις κάνουν την δύσκολη δουλειά με το αζημίωτο πάντα και ενώ με το πάτημα ενός κουμπιού δεσμεύουν ποσά από τους λογαριασμούς …ξεχνούν να το ξαναπατήσουν για να τα αποδεσμεύουν, χωρίς καν να ενδιαφέρονται αν δημιουργούν προβλήματα. Οι δε αιρετοί βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω βάζοντας τους υπαλλήλους του Ταμείου να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά διότι  βρίσκονται υπο την δαμόκλεια σπάθη του νόμου 5027/2023. Κι ο δημότης για μια οφειλή 56,19 ευρώ ταλαιπωρείται τόσες μέρες!

Είναι συμπεριφορά αυτή προς τον δημότη; Που είναι ο σεβασμός; Πως μπορεί έτσι να χτιστεί σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον δημότη και στον δήμο, στον πολίτη και στην τράπεζα και κατ’ επέκταση στην πολιτεία;


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …