Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Επί γης ειρήνη»; Ίσως του χρόνου

«Επί γης ειρήνη»; Ίσως του χρόνου

1

Γράφει ο Παντελής Μπουκάλας, αρθρογράφος



Θα ακουστεί άραγε σε λίγες ημέρες στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το παραμυθητικό άγγελμα «επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία»; Με χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες τραυματισμένους, παιδιά, γυναίκες και γενικά άμαχους στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα πρόκειται για τραγική, τραγικότατη ειρωνεία. Με αυτά κατά νουν, εικάζω, η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία στη Βηθλεέμ ετοίμασε μια φάτνη ασυνήθιστη: από μπάζα. Σαν κι αυτά που έχουν κατακαλύψει τη Λωρίδα της Γάζας, στον Βορρά και στον Νότο. Οι βομβαρδισμοί πενήντα ημερών, τιμωρητικά σαρωτικοί, κατά το δόγμα της συλλογικής ευθύνης, και όχι «χειρουργικοί», έχουν καταστρέψει τα κτίρια της περιοχής περισσότερο και απ’ ό,τι είχαν καταστρέψει τη Δρέσδη οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τίποτε παραστατικότερο από τη φάτνη των μπάζων, με μια μωρουδίστικη κούκλα ανάμεσά τους: η εικόνα της απόγνωσης με άκρα σαφήνεια. Και τίποτε αποκαλυπτικότερο για τη λογική (και την ηθική) που διέπει την περίφημη «αυτοάμυνα» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της ακραίας κυβέρνησής του από τη δολοφονία τριών Ισραηλινών ομήρων από τον ίδιο τον στρατό της πατρίδας τους: «Πυροβολούμε ό,τι κινείται. Πρώτα γαζώνουμε και κατόπιν το ψάχνουμε». Ημίγυμνοι ήταν οι τρεις άντρες. Για να φαίνεται από μακριά πως δεν είναι ζωσμένοι εκρηκτικά. Και κρατούσαν λευκή σημαία. Και ζητούσαν βοήθεια στα εβραϊκά. Μολαταύτα, πυροβολήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι Ισραηλινοί επίσημοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί, «ζήτησαν συγγνώμη», διαβεβαίωσαν ότι «μαθαίνουν από τα λάθη τους» και απτόητοι, παρότι όλο και περισσότερο απομονωμένοι, συνεχίζουν στον λαθεμένο δρόμο τους.

Τα θλιβερά αποτελέσματα ανάγκασαν ακόμα και την ηγεσία των ΗΠΑ να νουθετήσει δειλά την ηγεσία του Ισραήλ. Να την προειδοποιήσει, εμπιστευόμενη την πείρα της, ότι κινδυνεύει να χάσει το ηθικό και πολιτικό κεφάλαιό της, έτσι αδιάκριτα όπως βομβαρδίζει. Από κοντά, διαμαρτυρόμενες, η βρετανική και η ιταλική κυβέρνηση. Για να θυμηθούν, όμως, το ανθρωπιστικό δίκαιο χρειάστηκαν οι φονικοί πυροβολισμοί Ισραηλινού ελεύθερου σκοπευτή εναντίον καθολικής εκκλησίας στη Γάζα.

Από τον βομβαρδισμό της παμπάλαιης ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου κλείνει μήνας, αλλά η δική μας κυβέρνηση διατηρεί τη σιωπηρή ψυχραιμία της. Άλλωστε, είχε διαμαρτυρηθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για τον θάνατο 18 αμάχων. Τι θα είχε να προσθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…