Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΛΣΤΑΤ: Η ακρίβεια σε βασικά αγαθά δεν κοπάζει

ΕΛΣΤΑΤ: Η ακρίβεια σε βασικά αγαθά δεν κοπάζει

0

Αυξήσεις 9% στα τρόφιμα, 13,3% στα αναψυκτικά


Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο κατέγραψε βραδύτερη άνοδο κατά 3%, έναντι επίδοσης 3,4% τον Οκτώβριο (τότε είχε επιταχυνθεί σημαντικά, καθώς τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 1,6%). Η βραδύτερη άνοδος τιμών τον Νοέμβριο ήταν αναμενόμενη μετά τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε προ ημερών η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία για τον εναρμονισμένο δείκτη.

Ωστόσο τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι σε ορισμένα πεδία η ακρίβεια δεν κοπάζει, με επίκεντρο τα είδη διατροφής στα οποία η άνοδος είναι κατά 9%, επιπλέον προφανώς των αυξήσεων που ελάμβαναν χώρα την προηγούμενη χρονιά. Παρατηρούνται επίσης σημαντικές αυξήσεις και στον κλάδο υγείας, στην εκπαίδευση στον τουρισμό αλλά και στην ένδυση και την υπόδηση.

Ειδικά στα τρόφιμα, διψήφιες είναι οι ανατιμήσεις τον Νοέμβριο σε Έλαια και λίπη (31,4%), Φρούτα (12%) και Λαχανικά (10,8%). Αλλά και στα κρέατα η άνοδος ήταν 8,1% και στα ψάρια 9,5%.

Μία άλλη νέα «πληγή» ανοίγει στο πεδίο του κλάδου των μεταλλικών νερών, αναψυκτικών και των χυμών φρούτων: η άνοδος τιμών τον Νοέμβριο είναι στο 13,3%.

Πιέσεις υπάρχουν και στα φαρμακευτικά προϊόντα με άνοδο 11,8%, αλλά και στη διασκέδαση με τον κλάδο Κινηματογράφοι-θέατρα να έχει άνοδο τιμών 10,3%.

Στα Εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία η άνοδος είναι 5,3% ενώ αντιθέτως στα Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία υπάρχει μείωση τιμών 3%.

Το μεγάλο αντιστάθμισμα και πάλι έρχεται από το φυσικό αέριο του οποίου η μείωση τιμής σε σχέση με το 2022 είναι 53,2%. Στον ηλεκτρισμό υπάρχει οριακή άνοδος τιμής 0,7% και στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή είναι κατά 6% υψηλότερη από το 2022.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

6 χρόνια από την επένδυση της JTI στη ΣΕΚΑΠ: Ο υπεύθυνος Παραγωγής της ΣΕΚΑΠ Δ.Δρόσος μιλάει στο 10ο Export Summit

Το τρίπτυχο της επένδυσης: Παραγωγικότητα – Βιωσιμότητα – Εξωστρέφεια με Θετικ…