Λίγα χιόνια, καλή η βροχή
«Χιόνια στο καμπαναριό» αναφέρει το γνωστό Χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Εκείνο μεν λέει, αλλά τα χιόνια δεν έρχονται πλέον στην πόλη (κατά μία άποψη είναι καλό), είχαμε όμως στα βουνά μας κι αυτό είναι θετικό. Πλέον χιόνια θα συναντάμε στα ψηλά βουνά μιας και το κλίμα έχει αλλάξει.
Είχαμε όμως, το Σάββατο κυρίως, μια καταπληκτική βροχή, 24ωρου διάρκειας μάλιστα σε ολόκληρη την περιφέρεια. Μια σιγανή άφθονη βροχή που σιγά-σιγά ρουφούσε η γη που την περίμενε καιρό.
Έτσι, λίγα χιόνια, αρκετή βροχή, κάπως συμπληρώθηκαν οι υδροφόροι ορίζοντες νερού κι έτσι οι αγρότες μας θα έχουν καλές ποσότητες νερού για τα ποτίσματα των χωραφιών τους.
Γ.Δ.
Αλλαγές στην Παιδεία
Η επόμενη μεγάλη κόντρα που θα έχουμε στη Βουλή θα είναι για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Η προηγούμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό έγινε με κριτική προς την κυβέρνηση απ’ όλες τις πλευρές των κομμάτων. Η κριτική δε ήταν μια εθιμοτυπική υπόθεση, αναμενόμενη και επναλαμβανόμενη κατ’ έτος.
Το νομοσχέδιο όμως για τις αλλαγές στην Παιδεία, θα πρέπει να στηριχτεί τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο ως ένα εκσυχρονιστικό κόμμα αλλά και με βάσιμες ελπίδες να επανέλθει στην κυβέρνηση της χώρας, θα πρέπει να δείξει στοιχεία προσαρμογής και αποδοχής των νέων δεδομένων που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την νέα εποχή των μεγάλων αλλαγών στην Παιδεία.
Γ.Δ.
Βρε μπελάς Ι
Διαβάστε και στο τέλος κρατείστε την ψυχραιμία σας. Λοιπόν, Τούρκος σεισμολόγος προβλέπει ισχυρό σεισμό 9 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.
Ιδού οι σχετικές πληροφορίες από την εφημερίδα ΓΝΩΜΗ του Έβρου.
«Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία μετά τις εφιαλτικές προβλέψεις για ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη της τάξεως των 9 Ρίχτερ, ο οποίος θα επιφέρει στιγμές αποκάλυψης. Επιβεβαιώνει την πρόβλεψη ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας ωστόσο ότι στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη ένας τέτοιου μεγέθους σεισμός θα γίνει αισθητός, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος, λόγω μεγάλης απόστασης».
Γ.Δ.
Βρε μπελάς ΙΙ
Ο καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα sozcu, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα 47% ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, 7 με 7,5 ρίχτερ. Όμως στην περιοχή από τον Κεράτιο μέχρι και τη Σηλυβρία θα γίνει αισθητός μέχρι και 9 ρίχτερ! Μάλιστα ο διάσημος Τούρκος σεισμολόγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε ότι ένας τέτοιος σεισμός θα φέρει μεταδοτικές ασθένειες καθώς τα λύματα θα ενωθούν με το πόσιμο νερό.
Χαρακτηριστικά είπε: «Στην Κωνσταντινούπολη το δίκτυο της αποχέτευσης αλλά και της υδροδότησης κινείται παράλληλα. Αυτά τα δίκτυα στο σεισμό θα σπάσουν και θα υπάρξει διαρροή της αποχέτευσης εντός του δικτύου της υδροδότησης. Θα υπάρχει τεράστια επιδημία. Θα διακοπεί η υδροδότηση, δεν θα υπάρχει υγιεινή».
Ένα από τα σημαντικά ερωτήματα που αιωρούνται στη σκέψη μας είναι εάν αυτός ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία θα επηρεάσει την Ελλάδα.
Ευθύμιος Λέκκας: «Περιμένουμε να σπάσει το ρήγμα της Ανατολίας. Μπορεί να γίνει αισθητός στον Έβρο, αλλά δεν ενέχεται κανένας κίνδυνος λόγω της απόστασης της χώρας μας.
Βέβαια, πρόβλεψη επικείμενου σεισμού και μάλιστα με αναφορά και στα ρίχτερ αυτού, είναι παρακινδυνευμένη και συνήθως οι σεισμολόγοι την αποφεύγουν».
-Ας ευχηθούμε η πρόβλεψη να μην επιβεβαιωθεί.
Γ.Δ.
Ευχές
Μέρες που έρχονται και οι ευχές περισσεύουν. Άλλοτε κοινότυπες και στερεότυπες, άλλοτε πιο ψαγμένες, πιο ευφάνταστες και πνευματώδεις. Όλες αποπνέουν αισιοδοξία για καλύτερη νέα χρονιά. Όμως πώς μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος; Αν κοιτάξουμε στην γειτονιά μας συνεχίζεται η αιματοχυσία στην Γάζα και ο πόλεμος στην Ουκρανία αν και έχει εξαφανιστεί από τα δελτία ειδήσεων λες και δεν έγινε ποτέ ή τέλειωσε. Αν κοιτάξουμε στην χώρα μας κάθε μέρα ακούμε για νεκρούς στους δρόμους, στις γειτονιές. Η ανεργία είναι εδώ, οι δείκτες ανάπτυξης είναι θετικοί αλλά χρειάζονται πολλά να γίνουν για να ανεβεί το βιοτικό μας επίπεδο. Πώς λοιπόν να αισιοδοξείς όταν όλα γύρω σου δεν σε αφήνουν; Ίσως να ξεκινήσουμε με πιο προσωπικές ευχές όπως αυτό που έλεγαν παλιά: «Να γίνεις άνθρωπος σωστός και χρήσιμος στην κοινωνία». Να έχουμε έναν αξιακό κώδικα και να προσεγγίζουμε τους συνανθρώπους μας και τις καταστάσεις με ενσυναίσθηση, με ανθρωπιά και με αλληλεγγύη, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ίσως τότε υπάρχει ελπίδα…να πάνε όλα καλύτερα.!
Μ.Ξ.
Ανθρώπινες σχέσεις ή κομματικές;
Στην πολιτική και για τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτήν, συχνά παρουσιάζεται ένα σοβαρό δίλημμα το οποίο καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν. Πρόκειται για τον προβληματισμό που είναι ο άνθρωπος από τη μία πλευρά και από την άλλη η κομματική θέση.
Αναφέρω τα παραπάνω με αφορμή τη γνωστή διάσπαση που είχαμε πριν λίγο καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία ενός νέου κόμματος από τα σπλάχνα αυτού.
Φίλοι παλιοί, σύντροφοι, συναγωνιστές, σε κοινούς αγώνες σήμερα απέναντι σε άλλο κόμμα.
Αυτόματα δημιουργείται μια απόσταση, μια μικρή έστω αλλά υπαρκτή ιδεολογική αντιπαλότητα. Έτσι, οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται, ψυχραίνονται, υπερισχύει η νέα κομματική θέση και άποψη.
Γ.Δ.
Ανοίγει ο δρόμος της Ε.Ε. για Ουκρανία και Μολδαβία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «ανοίγει» ενταξιακή διαπραγμάτευση με την Ουκρανία, ένα κράτος που τελεί σε κατάσταση πολέμου και δεν διαθέτει τις εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ, στέλνοντας ένα εκκωφαντικό μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι στέκεται αποφασιστικά δίπλα στην Ουκρανία. Με την ιστορική απόφαση της Συνόδου Κορυφής, η ΕΕ εκπληρώνει τη δέσμευσή της προς το Κίεβο σε χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση Ζελένσκι έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ μετά την ρωσική εισβολή την έμπρακτη υποστήριξη της Δύσης. Ο Ζελένσκι, χαιρετίζοντας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την εισδοχή της χώρας του στο ευρωπαϊκό μπλοκ έκανε λόγο για νίκη της Ουκρανίας και ολόκληρης της Ευρώπης, μία νίκη που παρακινεί, εμπνέει και ενισχύει.
Διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει και η Μολδαβία, μία χώρα που επίσης απειλείται από τον Πούτιν, με την πρόεδρό της Μάγια Σάντου να δηλώνει ότι η χώρα της νιώθει την Ευρωπαϊκή αγκαλιά και ότι θα εργαστεί με προσήλωση για να πλήρες μέλος.
Καμία αναφορά δεν υπάρχει στα συμπεράσματα για την Αλβανία μετά τις ελληνικές αντιρρήσεις λόγω της παραβίασης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και της υπόθεσης «Μπελέρη». Είχε όμως ένα σαφές μήνυμα στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι «τα επίδοξα μέλη πρέπει να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου, σύμφωνα με την αξιοκρατική φύση της ενταξιακής διαδικασίας και με τη βοήθεια της ΕΕ».
Ήταν και ένα σαφές μήνυμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τον Έντι Ράμα, ότι ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη περνάει μέσα από την Αθήνα…
Κ.Λ.
Γιατί τόση βία;
Έντονη ανησυχία προκαλεί η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας με πολλά θύματα. Χουλιγκανισμός και οπαδική βία, εφηβική βία και συμπλοκές συμμοριών αγοριών και κοριτσιών, γυναικοκτονίες, βασανισμοί και δολοφονίες ζώων, διαπληκτισμοί που καταλήγουν σε εν ψυχρώ δολοφονίες ενδοοικογενειακή βία, μπούλινγκ, ρατσισιτκή βία. Στα δελτία ειδήσεων αναπαράγονται συνεχώς αυτά τα θέματα και βαραίνουν ήδη την βεβαρυμμένη ψυχολογία του κόσμου που πιέζεται από την ακρίβεια και την προσπάθειά του να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Και είναι να αναρωτιέται κανείς. Πως αγρίεψε έτσι ο κόσμος; Σε μια εποχή που η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Γιατί τόση βία στους νέους; Κάτι δεν κάναμε και δεν κάνουμε σωστά.
Φταίει η χαλάρωση του θεσμού της οικογένειας, το εκπαιδευτικό σύστημα, η κοινωνία με τις έντονες ανισότητες και τον κοινωνικό ρατσισμό, η πολιτεία με τους ανίσχυρους θεσμούς; Τι φταίει;
Μ.Ξ.
Νέα περιφερειακή αρχή, νέο ξεκίνημα;
Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου περιφερειάρχη, Χριστόδουλου Τοψίδη και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Η αίθουσα κατάμεστη από πρόσωπα χαμογελαστά που στα μάτια τους διαφαινόταν η ελπίδα που φέρνει νομοτελειακά το νέο.
Η επόμενη πενταετία αποτελεί ένα στοίχημα για την νέα περιφερειακή αρχή να αποδείξει ότι καλώς την εμπιστεύθηκαν οι πολίτες της Περιφέρειας ΑΜΘ. Μία περιφέρεια η οποία βασανίζεται ομολογουμένως από πολλά προβλήματα τα οποία χρίζουν άμεσης επίλυσης ώστε οι κάτοικοι της να αρχίσουν, εκτός από ευχολόγια, να βλέπουν και βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Μία περιφέρεια που «διψάει» για μία βιώσιμη ανάπτυξη ώστε να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά στην φτώχεια.
Στην ορκωμοσία φάνηκε η υποστήριξη που έχει ο κ. Τοψίδης από τους πολίτες, από τους συνάδελφούς του και από την κυβέρνηση. Το ζήτημα έγκειται πλέον πώς αυτή η διάθεση και η υποστήριξη θα γίνουν χειροπιαστά έργα με αντίκτυπο στους πολλούς.
Π.Μ.