Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ζάλη» από την αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα

«Ζάλη» από την αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα

0

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης , Μ. Τσιακίρογλου: «Το ΦΠΑ στο 13% είναι ένα κίνητρο για την κατανάλωση που είναι βασική παράμετρος για την ανάπτυξη της οικονομίας»


 Αντιδράσεις από την ΠΟΕΣΕ


 Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ  από τα 13 στα 24 % στα μη αλκοολούχα ποτά και στην μπύρα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους επαγγελματίες της εστίασης και των καφέ που προειδοποιούν ότι δημιουργεί αναστάτωση στους κλάδους της εστίασης και της βιομηχανίας, βάζοντας «υποθήκες» νέων ανατιμήσεων στην τελική τιμή καταναλωτή.

Να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερα με τον συντελεστή ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα παρατηρείται το …ασανσέρ τιμών. Έτσι: Στις 20 Μαΐου 2019 μειώθηκε μόνο στο λιανεμπόριο ο ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά στο 13% και παρέμεινε στο 24% στην εστίαση, ενώ από την 1η Ιουνίου μειώθηκε και για τα δύο κανάλια πώλησης στο 13% ως μέτρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είχαν πληγεί από την πανδημία.

Η εξίσωση της φορολόγησης των αναψυκτικών στο ράφι και στο τραπέζι (καφετέριας, μπαρ, ξενοδοχείου κ.λπ.) προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2024, με τον ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά, τα οποία διατίθενται από επιχειρήσεις εστίασης, να επανέρχεται στον υψηλό συντελεστή του 24% από το 13%.

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης , Μ. Τσιακίρογλου: «Το ΦΠΑ στο 13% είναι ένα κίνητρο για την κατανάλωση που είναι βασική παράμετρος για την ανάπτυξη της οικονομίας»

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου επισημαίνει πως ο χαμηλός ΦΠΑ είναι κίνητρο για την κατανάλωση: «Πρέπει να διατηρηθεί στο 13% ο ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα γιατί είναι ένα κίνητρο για την κατανάλωση που είναι βασική παράμετρος για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται κίνητρα και η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% είναι αντικίνητρο. Για να μην υπάρξει αύξηση των τιμών θα πρέπει οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν αυτή την αύξηση και δεν έχουν όλες την δυνατότητα».

Αντιδράσεις από την ΠΟΕΣΕ

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ, «η ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων επιτείνοντας το πληθωριστικό κλίμα που ήδη υφίσταται στην οικονομία και πλήττει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Η άνοδος των τιμών υπονομεύει την πολυπόθητη σταθερότητα που αποτελεί όρο ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την καταναλωτική δαπάνη, στην οποία στηρίζεται η επιχειρηματικότητα».

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ – ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς, «ο κλάδος της εστίασης δεν έχει άλλες αντοχές να απορροφήσει την ανατιμήσεις, επισημαίνοντας τα κόστη λειτουργίας λόγω ενέργειας και πρώτων υλών έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 44%, την ώρα που μόνο ένα 10-15% της αύξησης έχει περάσει στην τελική τιμή».


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…