Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο TROA και μεταφράστηκε σε 22 γλώσσες
Το «Ε» προτείνει το βιβλίο του Αντόνιο Γκ. Ιτούρμπε με τίτλο «Η Βιβλιοθηκάριος Του Άουσβιτς» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και σε μετάφραση της Αγγελικής Βασιλάκου.
Βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Ντίτα Κράους.
Η ιστορία της μικρότερης και πιο επικίνδυνης βιβλιοθήκης στον κόσμο, ειπωμένη από μια κρατούμενη του Άουσβιτς που κατόρθωσε να επιβιώσει.
Ιανουάριος του 1944. Η έφηβη Ντίτα Κράους με τους γονείς της μεταφέρεται από το γκέτο των Εβραίων της Τερεζίν στην Πράγα στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Μόνο η Ντίτα Κράους και μια χούφτα ακόμα κρατούμενοι επέζησαν, έπειτα από παραμονή ενός έτους, πριν από την απελευθέρωσή τους από τους Συμμάχους την Άνοιξη του ’45. Παρατηρεί τα πάντα, θυμάται τα πάντα και αφηγείται τα πάντα στον Αντόνιο Ιτούρμπε: Τον φόβο, τους συντρόφους που βρίσκαν νεκρούς το πρωί από την πείνα και το κρύο, την καταναγκαστική εργασία κάτω από τα γρονθοκοπήματα των «Κάπος», τις περιοδικές «επιλογές» που ξεχώριζαν τους υγιείς από τους αρρώστους που οδηγούνταν στα κρεματόρια.
Μα πάνω απ’ όλα, θυμάται τον Φρέντι Χιρς, τον αρχηγό του παιδικού μπλοκ 31. Στη μαύρη λάσπη του Άουσβιτς που καταπίνει τα πάντα, ο Φρέντι Χιρς έκτισε μυστικά ένα σχολείο. Οι Ναζί δεν το ξέρουν. Όπως δεν γνωρίζουν και την ύπαρξη της μικρότερης, κρυμμένης και παράνομης δημόσιας βιβλιοθήκης που υπήρξε ποτέ. Περιλαμβάνει έξι «ομιλούντα» βιβλία και οχτώ τυπωμένα. Τα τελευταία, η νεαρή Ντίτα τα κρύβει κάτω από το φόρεμά της με κίνδυνο της ζωής της.
Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο TROA και μεταφράστηκε σε 22 γλώσσες.
Είπαν για το βιβλίο:
«Ένα μυθιστόρημα που παρότι δεν χρυσώνει το χάπι για τις αδιανόητες θηριωδίες των στρατοπέδων θανάτου, αποτελεί ύμνο για τη ζωή.»
–Kirkus Reviews
«Ένα αξέχαστο, σπαρακτικό μυθιστόρημα.»
–Publishers Weekly
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Αντόνιο Γκ. Ιτούρμπε γεννήθηκε στη Σαραγόσα το 1967 και μεγάλωσε στη Βαρκελώνη. Σπούδασε Δημοσιογραφία. Εργάστηκε ως βιβλιοκριτικός για αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Que Leer (Τι να διαβάσετε), του οποίου είναι και διευθυντής από το 1996. Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, ένα μυθιστόρημα για μεγάλους. Λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τις ιστορίες μυστηρίου. Γι’ αυτό του φάνηκε περίεργο που δεν έβρισκε τέτοια βιβλία για τους δύο γιους του όταν αυτοί ήταν 5 και 7 ετών αντίστοιχα. Αποφάσισε λοιπόν να γράψει ο ίδιος, και έτσι γεννήθηκαν οι ιστορίες του επιθεωρητή Σπιθαμή, που γνώρισαν αμέσως τεράστια επιτυχία.