Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα To 2024 σε εμπορική λειτουργία η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή

To 2024 σε εμπορική λειτουργία η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή

0

Τα περιβαλλοντικά οφέλη & οι νέες θέσεις εργασίας


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής για τη δημιουργία του νέου μεγάλου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», η οποία εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 όπως επιβεβαιώνουν πηγές στο ypodomes.com.

O Αεριοστροβιλικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου μικτής ισχύος 876,6MW της Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής αποτελεί μια μεγάλη κοινή επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ, από τους Ομίλους Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα.

Σύμφωνα με την ΓΕΚ Τέρνα, πλέον έχει παραληφθεί και έχει τοποθετηθεί όλος ο κύριος εξοπλισμός ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η ανέγερση σωληνώσεων και καλωδίων καθώς και οι εργασίες για το σύστημα εκκένωσης της παραγόμενης ενέργειας.

Το προηγούμενο διάστημα, παραδόθηκε ο Μ/Σ ανύψωσης 400KV/18,5KV/20KV για τη διασύνδεση των γεννητριών του αεριοστροβίλου και του ατμοστροβίλου με το ΚΥΤ 400K, ενώ έχουν ήδη εγκατασταθεί ο αεριοστρόβιλος, οι δύο γεννήτριες του αεριοστροβίλου και του ατμοστροβίλου, καθώς και άλλα συστήματα.

Με παλαιότερη σχετική ανάρτηση της Motor Oil στο Linkedin, είχε σημειώσει ότι ο Αεριοστροβιλικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στη Κομοτηνή αποτελεί μια κομβική επένδυση στην κατεύθυνση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σταθμός της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» θα είναι η δεύτερη καινούρια μονάδα που θα ενισχύσει το ελληνικό σύστημα. Θα έχει προηγηθεί η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας της Mytilineos, ισχύος 826 MW, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Η τρίτη καινούρια μονάδα αυτή της Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2025, με μετόχους (ΔΕΗ 51%, ΔΕΠΑ Εμπορίας, 29% και Damco Energy, 20%).

Η συνολική επένδυση για τη μονάδα της Αλεξανδρούπολης προϋπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ. Ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί στον σταθμό αυτό θα έχει δυνατότητα καύσης και υδρογόνου σε ποσοστό έως 50%, με τον κατασκευαστή, την General Electric, να δουλεύει για να φτάσει στο 100%.

Η νέα μονάδα θα διασυνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ΚΥΤ Νέας Σάντας, Κιλκίς, σημείο κατάληξης της δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς 400 KV με τη Βουλγαρία.

Τα περιβαλλοντικά οφέλη του έργου & οι νέες θέσεις εργασίας

Σημαντικά θα είναι τα οφέλη του έργου, καθώς δεν περιορίζονται μόνο σε ενεργειακό επίπεδο αφού όπως έχει γράψει το ypodomes.com προσφέρει και θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού θα δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ 100 θέσεις θα ανοίξουν την περίοδο που η μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.

Οι εργασίες για την κατασκευή της έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του φθινοπώρου 2022 και βασικός εξοπλισμός της μονάδας θα προέλθει από τη Siemens.

ΠΗΓΗ: Μαρίνα Ξυπνητού/ypodomes.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τέσσερις προσλήψεις οδηγών στον δήμο Ξάνθης

ΑΣΕΠ: 342 μόνιμες προσλήψεις οδηγών στους δήμους   Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών α…