Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

0

Ενδιαφέρον του Ιαπωνικού κρατικού καναλιού για ρεπορτάζ του «Ε»
Η ακόλουθη αναφορά δεν υποκινείται από κανενός είδους έπαρση ή αλαζονεία. Είναι ένα γεγονός που απλά το καταγράφουμε. Πρόκειται για δύο ρεπορτάζ της εφημερίδας  μας που έχουν θέμα την κλιματική αλλαγή τα οποία προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κρατικού Ιαπωνικού καναλιού στο πλαίσιο έρευνάς του για τις εκπομπές άνθρακα από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Εκπρόσωπός τους επικοινώνησε μαζί μας και ζήτησε την άδειά μας να χρησιμοποιήσει πληροφορίες από τα ρεπορτάζ αναφέροντας την εφημερίδα μας ως πηγή.
Όπως και έγινε. Αυτό βεβαίως είναι μια επιτυχία της εφημερίδας μας καθώς αποδεικνύει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της αλλά και το δημοσιογραφικό της αποτύπωμα που ξεπέρασε τα όρια της χώρας μας.
Μ.Ξ.


Διαβουλεύσεις Μιλένας Αποστολάκη
Εντάξει, ας πούμε κατανοητές οι συναντήσεις με εκπροσώπους της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και με φορείς των δικαστικών υπαλλήλων από την βουλευτή Μιλένα Αποστολάκη.
Σωστές, απαραίτητες και προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, η κυρία Αποστολάκη ξέχασε μια μικρή λεπτομέρεια για την οποία απαξιώνει και να μας ενημερώσει.
Δηλαδή, τον απλό κόσμο τον είδε, τον συνάντησε, μίλησε μαζί του; Τι άκουσε, δεν μας ενημερώνει. Οι αυστηροποίηση των ποινών δεν ενδιαφέρει μόνο τους δικηγόρους και δικαστές, ενδιαφέρει και όλους τους υπόλοιπους. Εμάς δηλαδή, την συντριπτική πλειοψηφία.
Γ.Δ.


Τον είδα και τον άκουσα
Για τον Λάκη Λαζόπουλο ο λόγος. Ναι, τον είδα στο Facebook και τον άκουσα.
Ομολογώ πως τον λυπήθηκα τον Λάκη. Να προσπαθεί να ασκήσει κριτική στον Μητσοτάκη. Όπως τότε με τους Μήτσους και τις κλανιές και τα σεξουαλικά υπονοούμενα.
Δεν γνωρίζω την αιτία της επιστροφής. Όμως όπως διαπίστωσα, πρόκειται για μια επιστροφή στα ίδια άνοστα και κρύα σχόλια, στρατευμένα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και πάντα εναντίον του Μητσοτάκη.
Κάποιοι λένε πως επιστρατεύτηκε να υποστηρίξει όχι τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο τον φίλο του Κασσελάκη.
Γ.Δ.


Αποχωρούν νεολαίοι και μεσαία στελέχη
Τα γεγονότα στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να ενδιαφέρουν την πολιτική επικαιρότητα της χώρας.
Κόσμος πάει κι έρχεται και η ρευστότητα των εξελίξεων είναι δεδομένη.
Τελευταία οι αποχωρήσεις νεολαίων βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Το ίδιο συμβαίνει και με μεσαία στελέχη των νομαρχιακών επιτροπών σε διάφορους νομούς της χώρας.
Γράφω Νομαρχιακή και μου ήρθε στο μυαλό η Νομαρχιακή Ξάνθης και ο συντονιστής αυτής Γιώργος Χατζηθεοδώρου. Σίγουρα θα νιώθει μοναξιές πλέον γιατί ο φίλος και σύντροφος Χουσεΐν Ζεϊμπέκ βρίσκεται στην απέναντι όχθη.
Να λοιπόν που οι μέχρι χθες κολλητοί χώρισαν και ο καθείς βρίσκεται σε άλλο χώρο.
Εκτός κι αν ο Χατζηθεοδώρου πάρει την απόφαση να μετακινηθεί κι αυτός και τα φιλαράκια συνεχίσουν και πάλι μαζί.
Γ.Δ.


Οι μεταρρυθμίσεις και το πολιτικό κόστος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αρχίσει να «βλέπει» τις ευρωεκλογές στον πολιτικό ορίζοντα, με πλήρη επίγνωση ενός στοιχείου: ότι μπορεί να παραμένει πολιτικά κυρίαρχος και να μην απειλείται δημοσκοπικά από κανέναν, όμως η κάλπη του Ιουνίου κρύβει παγίδες.
Η κυριότερη από αυτές είναι η βουβή αποδοκιμασία, αν το πρόβλημα με την ακρίβεια συνεχιστεί, ενώ θα δεχθεί και τιμωρητική ψήφο από τους ελεύθερους επαγγελματίες που θίγονται από το φορολογικό νομοσχέδιο. Βέβαια η κυβέρνηση επανήλθε με «διορθώσεις», όπως το δικαίωμα σε όσους αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα να κάνουν ένσταση με την προϋπόθεση ότι θα ελέγχονται από την ΑΑΔΕ. Βέβαια, ελάχιστοι επαγγελματίες θα δεχθούν να ελεγχθούν από την εφορία, έχοντας δηλώσει εισοδήματα 700-900 ευρώ το μήνα.
Φαίνεται όμως πως το φορολογικό αφήνει συνολικά θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, όπως διαπιστώνουμε όλοι από τις κοινωνικές μας συζητήσεις. Και οι σχετικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στο σύνολο του πληθυσμού οι γνώμες είναι θετικές για το νομοσχέδιο, ενώ όταν ερωτώνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι οι απαντήσεις μοιράζονται στη μέση. Άρα και οι ίδιοι οι θιγόμενοι αντιλαμβάνονται ότι είναι δίκαιη η μεταρρύθμιση.
Απομένει τώρα η κυβέρνηση να μην αρχίσει τις εκπτώσεις και να μην κάνει το νομοσχέδιο «κουρελού», εξαιρώντας τον ένα ή τον άλλο κλάδο με το φόβο του πολιτικού κόστους. Γιατί τότε θα δει αρνητική ψήφο από το ποσοστό των πολιτών που την ψήφισαν για να κάνει μεταρρυθμίσεις και βλέπει αυτές να εξαγγέλλονται αλλά να μην υλοποιούνται τελικά…
Κ.Λ.


Ακροδεξιά σκιρτήματα
Δεν είναι στις προθέσεις μου η  κινδυνολογία. Απεναντίας θα έλεγα. Όμως δεν μπορώ να μην επισημάνω μια «στροφή» των επιλογών διαφόρων κατοίκων χωρών προς ακροδεξιές επιλογές πολιτικών. Ανάμεσα δε σ’ αυτές και χώρες της Ευρώπης και μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ας δούμε τι συμβαίνει στη χώρα μας με την πρώτη ευκαιρία, με τις διάφορες «επετείους».
Επιθέσεις και επεισόδια στους δρόμους της Αθήνας. Νεοναζιστικά καλέσματα πανευρωπαϊκού χαρακτήρα. Παρουσία στη Βουλή ενός κόμματος που τα στελέχη του καθοδηγούνται από τη φυλακή, από έναν καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση. Τρία χρόνια μετά την καταδίκη της ηγεσίας και πολλών στελεχών της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής συμμορίας, κάποια πράγματα μοιάζουν σαν να μην έχουν αλλάξει σε τίποτα. Ή μάλλον, να είναι τα ίδια, σε πρακτικές και συμπεριφορές, με άλλα απλά ονόματα και κάποια άλλα πρόσωπα, δικαιώνοντας έτσι αυτούς που έλεγαν τότε, τρία χρόνια πριν. Ότι δεν έχουμε τελειώσει με το «αβγό του φιδιού» στην Ελλάδα.
Γ.Δ.


Η ελληνική ακροδεξιά
Βέβαια θα πρέπει να μη μας διαφεύγει πως η ακροδεξιά στη χώρα μας πως έχει μια σοβαρή αδυναμία. Κι αυτή είναι η εκπροσώπησή της.
Όσοι κατά καιρούς εμφανίστηκαν ως αρχηγοί ήταν άτομα με προσωπικότητα μη σοβαρή και γενικής αποδοχής. Καρατζαφέρης, Νικολόπουλος, Μιχαλολιάκος και σήμερα Κασιδιάρης δεν είχαν το κύρος μιας σοβαρής προσωπικότητας. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για το σήμερα διότι τόσο η Ελληνική Λύση, όσο και η Νίκη, έχουν συγκεκριμένο και περιορισμένο δυναμικό στον ακροδεξιό χώρο.
Όσο για τον Μιχαλολιάκο που αν θελήσει να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα το κάνει με «παρένθετο» τρόπο συμμετοχής χωρίς να εμφανίζεται ο ίδιος.
Γ.Δ.


«Η ελληνική τραγωδία του Σούνακ»
Ένα αναπάντεχο «δώρο» επεφύλαξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ στον δικό μας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακύρωσε το ραντεβού τους, μια ενέργεια κόντρα σε κάθε πρωτόκολλο διπλωματίας δύο χωρών προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο. Ο λόγος ήταν η ενόχληση του κ. Σούνακ από τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και τα επιχειρήματα που εξέθεσε σε συνέντευξη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Μπορεί να φαίνεται παράξενο όμως είναι δώρο για τον πρωθυπουργό και τη χώρα μας γιατί μ’ αυτό που έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός έστρεψε όλα φώτα τη δημοσιότητας και πάνω του αλλά και έφερε ξανά προς συζήτηση το θέμα των γλυπτών. Σύσσωμος ο ξένος τύπος αναφέρεται σ’ αυτό και σχολιάζει το διπλωματικό … «φάουλ» του Βρετανού πρωθυπουργού. Του γύρισε μπούμερανγκ δηλαδή. Μάλιστα το Politiko έχει τίτλο: «Η ελληνική τραγωδία του Σούνακ» και οι Times σε κεντρικό τους άρθρο είναι υπέρ της επιστροφής των γλυπτών.
Μ.Ξ.


Σωστό μέτρο
Χειροκροτώ για την διάταξη που υπάρχει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο η οποία προβλέπει ότι δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα δικαιούνται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι με ΑΜΚΑ. Επιτέλους να μπει μια τάξη στο θέμα.
Έτσι, μόνο με έκδοση και ενεργοποίηση του ΑΜΚΑ δίνεται δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ελεύθερη, όμως, σε περίπτωση μη ενεργού ΑΜΚΑ, η σχετική δαπάνη θα βαρύνει στο εξής τον ασθενή, όπως ισχύει και τώρα για του μη κατόχους ΑΜΚΑ. Στόχος είναι η αντιμετώπιση φαινομένων καταστρατήγησης του συστήματος.
Για παράδειγμα, αποθαρρύνει όσους δεν μένουν ή δεν έχουν πλέον καμία έννομη σχέση με την Ελλάδα, αλλά επισκέπτονται περιστασιακά τη χώρα για να κάνουν χρήση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φεύγουν αμέσως μετά. Έτσι, επιβαρύνουν οικονομικά τη χώρα και τους πολίτες που πληρώνουν φόρους και εισφορές.
Γ.Δ.


Το «Εμπρός!» του Λοβέρδου
Να που ο τίτλος της εφημερίδας μας, το όνομά μας, έγινε σύνθημα.
«Εμπρός!» είναι εδώ και λίγες ημέρες το σύνθημα του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος δήλωσε ελεύθερος από τα δεσμά της κομματικής πειθαρχίας και «κεντρώος μεταρρυθμιστής». Έβαλε στον δημόσιο διάλογο μια ατζέντα επτά σημείων που, όντως, δύσκολα θα περνούσαν ως βασικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, περιέγραψε τις επιλογές του: ίδρυση κόμματος, συνεργασία με τη ΝΔ ή σχηματισμός κίνησης που θα ξεκινήσει οργανωμένα συνομιλίες με το Μέγαρο Μαξίμου για την κάθοδο στις ευρωεκλογές. «Εμπρός» για πού, λοιπόν; Τα ντραμς πάντως μάλλον αποσύρονται για την ώρα.
Προφανέστατα εμείς ευχόμαστε στον αγαπητό Ανδρέα Λοβέρδο κάθε επιτυχία στη νέα πολιτική διαδρομή του.
Εξάλλου το οφείλουμε διότι θα προβληθεί και η εφημερίδα μας όσο να’ ναι.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Σωστό μέτρο Θα έχετε πληροφορηθεί ότι με επείγον έγγραφο της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωά…