Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

0

Μοιραία η συγχώνευση σχολικών μονάδων
Διαβάζω πως στον Έβρο η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρεται και καταδικάζει την πρόταση συγχώνευσης σχολικών μονάδων.
Δυστυχώς, μια διαμαρτυρία χωρίς ουσία που έγινε έτσι, «για τα μάτια», αλλά που εκθέτει ένα κόμμα ολόκληρο. Κι αυτό όταν είναι γνωστό πως η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται σχεδόν σε ολόκληρη την επαρχιακή Ελλάδα. Κι αυτό, διότι δεν υπάρχουν παιδιά για να φοιτήσουν στα σχολεία. Γι’ αυτό γίνεται η συγχώνευση.
Μια υποχρεωτική λύση η οποία ξεκίνησε από τα ορεινά χωριά και με τα χρόνια εφαρμόζεται  και σε πεδινά, ακριβώς διότι δεν υπάρχουν μαθητές. Η συγχώνευση είναι όχι λύση ανάγκης, λύση επιβίωσης του επαρχιακού σχολικού συγκροτήματος.
Άρα, χωρίς ουσία και περιεχόμενο η καταδίκη και διαμαρτυρία κοτζάμ Νομαρχιακής.
-Σύντροφοι, αντιπολίτευση με τέτοια θέματα δεν γίνεται, δεν αποδίδει και σας εκθέτει…
Γ.Δ.


Προσεχώς νέα
Τα δρώμενα στον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και δεν θα τελειώσουν γρήγορα.
Υπάρχουν ερωτηματικά, υπάρχουν γεγονότα, υπάρχει προϊστορία, για τα οποία σύντομα θα επανέλθουμε κυρίως ως προς τα τοπικά γεγονότα και τις θέσεις των ατόμων που ως εκ της θέσεώς τους εμπλέκονται άμεσα.
Προφανές ότι θα γίνει αναφορά για τον βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, για τον συντονιστή Γ.Χατζηθεοδώρου, για την τοπική οργάνωση, για τις εκλογές για την περιφέρεια και την «εξαφάνιση» των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα αυτά προσεχώς, καλοπροαίρετα και για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη του νομού και τα μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.
Γ.Δ.


Μητσοτάκης στους Γερμανούς: Κόψτε τον μαγνήτη στους μετανάστες
Τα παράπονά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις μετακινήσεις των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα προς την Γερμανία, εξέφρασε ο καγκελάριος Σολτς κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γερμανία. Ο πρωθυπουργός του απάντησε πως πρέπει οι Γερμανοί να βάλουν φρένο στην αθρόα υποδοχή μεταναστών.
Πιο ξεκάθαρα τοποθετήθηκε για το θέμα αυτό που καίει τους Γερμανούς, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ιδρύματος Adenauer στο Βερολίνο: «Ναι, είμαι πολύ ειλικρινής, υφίστανται ακόμη δευτερογενείς μετακινήσεις, ιδίως από όσους λαμβάνουν άσυλο. Αυτό σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσετε στη Γερμανία. Διότι αν η Γερμανία είναι, εν τέλει, τόσο ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες, είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, εάν έχετε έναν τεράστιο «μαγνήτη» στη Γερμανία, τόσο ισχυρό που υπερβαίνει όλες τις προσπάθειές μας να διαχειριστούμε τα εξωτερικά σύνορα».
Κ.Λ.


Παρέμβαση Τσίπρα
Η συνάντηση Τσίπρα – Σακελλαρίδη έφερε και συνάντηση Τσίπρα – Κασσελάκη με τον πρώην πρωθυπουργό να παίρνει θέση υπέρ της ενότητας στέλνοντας μήνυμα και προς την ομάδα της Αχτσιόγλου να μην αποχωρήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανοίγει τα χαρτιά του ωστόσο φαίνεται να ζυγίζει πολύ τις κινήσεις του. Σίγουρα ενοχλήθηκε από την δήλωση Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δισ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ το οποίο το χαρακτήρισε ως μεγάλο λάθος, όπως κατά καιρούς έχει δηλώσει ο Παύλος Πολάκης. Και μπορεί ο κ. Κασσελάκης να επεδίωκε να πλήξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που ήταν υπουργός Οικονομικών ωστόσο έπληξε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα. Τα πράγματα δεν έχουν ηρεμήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένονται και άλλες αποχωρήσεις στελεχών.
Μ.Ξ. 


Για την αντιπολίτευση
Και με την ευκαιρία να σημειώσω για άλλη μια φορά κάποια πράγματα που τα έχω επισημάνει κατά το παρελθόν. Αν κάποιο κόμμα, κάποια δημοτική παράταξη, επιθυμεί να πάρει απλώς τη σκυτάλη της διαμαρτυρίας από ένα άλλο, τότε θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό.
Η πραγματική αντιπολίτευση δεν είναι απλώς μια γκρίνια για τα πάντα.
Η πραγματική αντιπολίτευση για να πείσει τους ψηφοφόρους οφείλει να μη λουφάρει και να αποκτήσει προγραμματικές θέσεις για τα ζητήματα της περιοχής ευθύνης της. Με επεξεργασμένες θέσεις, ρεαλιστικές και στοχεύοντας το μέλλον.
Η αντιπολίτευση ή θα είναι μεταρρυθμιστική ή δεν θα υπάρξει ποτέ άξια λόγου.
Ελπίζω, γιατί κρατώ επιφυλάξεις, κάπως έτσι ότι θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο δήμο Ξάνθης. Απ’ όπου βέβαια θ’ απουσιάζουν οι αρνητές και οι φωνασκούντες του πρόσφατου χρόνου.
Γ.Δ.


Η Θράκη ως προορισμός
Ναι, ναι, σωστά το υποψιαστήκατε, για την Θράκη ως τουριστικό προϊόν ο λόγος. Επίκαιρος δε ο λόγος του Παύλου Γερουλάνου στο πως θ’ απογειωθεί, με ποιους τρόπους και ενέργειες.
Χαρακτηριστική η δήλωσή του: «Περιφέρειες που ακόμα «πουλούν» τους εαυτούς τους ως φθηνότερο υποκατάστατο ενός ελληνικού νησιού. Ενώ είναι προικισμένες για να αναπτύξουν καλύτερα από κάθε περιοχή του κόσμου τις δυνατότητές τους.»
Έχουμε επομένως δυνατότητες, ανθρώπους δεν έχουμε, το έχουμε επισημάνει χρόνια τώρα, και στρατηγική σωστή για το τουριστικό μας προϊόν.
Θάλασσα, βουνά, λίμνες, ποταμούς, μονές έχουμε. Γλυκά, φαγητά, κρασιά, αρχαία, βυζαντινά μνημεία, λαϊκό πολιτισμό, μνημεία εβραϊκά, αρμένικα, οθωμανικά.
Και τι δεν έχουμε αλήθεια.
Γ.Δ.


Πρέπει να το πιστέψουμε
Συνεχίζοντας με το μεγάλο αυτό θέμα του τουρισμού. Όμως για να ξεκινήσουμε επιτέλους δυναμικά, θα πρέπει ν’ αποβάλλουμε την εσωστρέφεια, να γίνουμε πιο δυναμικοί, απαιτητικοί, διεκδικητικοί.
Μπορούμε και πρέπει ν’ αλλάξουμε. Να πιστέψουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε, να κερδίσουμε, ν’ αγωνιστούμε με φαντασία και επιμονή.
Η Θράκη, η Περιφέρειά μας πρέπει να μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός για όλον τον χρόνο.
Η Θράκη διαθέτει λιμάνια, αεροδρόμιο, εισόδους με την Βουλγαρία και Τουρκία και προσεχώς σύνδεση οδικώς με τη Ρουμανία.
Τι απομένει επομένως; Ένα και βασικό. Να πιστέψουν οι Θρακιώτες πως μπορούν να γίνουν τουριστικός προορισμός. Τελεία και παύλα.
Γ.Δ.


Τα εθνικά μας συμφέροντα
Ακούμε και διαβάζουμε συχνά από διάφορους πολιτικούς (κυρίως) αλλά και αναλυτές για «τα εθνικά μας συμφέροντα».
Αναλύοντας λοιπόν οι αναλυτές, έχουν ο καθείς από αυτούς και τη δική του θεωρία. Άλλοι μιλούν για «δυναμική διπλωματία» αγνοώντας πως αυτή τη διπλωματία την εφαρμόζει ο ισχυρός. Ο αδύναμος πού να την βρει την ισχύ;
Άλλοι επιλέγουν να υποστηρίζουν για απόφαση στην «σωστή πλευρά της ιστορίας». Κι εδώ υπάρχει ο κίνδυνος της μονόπλευρης οπτικής. Κι αυτό διότι η «ανοιχτή» στήριξη δεν προσφέρεται και δεν ενδείκνυται για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Κατά την ταπεινή άποψή μας η πλέον σωστή θέση είναι αυτή της ρεαλιστικής αντιμετώπισης.
Η χώρα μας είναι μικρή μεν αλλά ανήκει στην Ευρώπη, στον σκληρό πυρήνα, κι αυτό της προσφέρει δυνατότητες αλλά και ευθύνες.
Γι’ αυτό, προσωπικά εκτιμώ ότι τα εθνικά μας συμφέροντα υπηρετούνται μέσα από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής οντότητας και μόνον.
Γ.Δ.


Μπορεί να κάνει τη διαφορά ο Στράτος Κοντός;
Σε 45 ημέρες ο Στράτος Κοντός, νικητής των δημοτικών εκλογών, θα αναλάβει την ευθύνη διοίκησης του δήμου Ξάνθης.
Το ερώτημα που υπάρχει και το οποίο καλλιεργήθηκε στην κοινή γνώμη ως αίτημα, είναι εάν θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά. Εάν η δική του περίοδος θα είναι κάτι νέο, κάτι διαφορετικό ως προς την διοίκηση του δημοτικού οργανισμού με τους εκατοντάδες υπαλλήλους.
Εάν ο σχεδιασμός για νέα έργα είναι προτεραιότητα, εάν η καθημερινότητα θ’ αποτελέσει επιλογή σοβαρή αποδεδειγμένα κι όχι λεκτική, εάν προχωρήσουν οι μελέτες που υπάρχουν από την περίοδο Τσέπελη με γρήγορους ρυθμούς, εάν οι επιλογές των προσώπων είναι αυτές των αρίστων κι όχι των ημετέρων και μια σειρά αποφάσεων οι οποίες θα δείξουν το στίγμα της νέας διοίκησης και προς τα που θα οδηγηθεί το σκάφος.
Μπορεί ως εκ τούτου να κάνει τη διαφορά ο Στράτος Κοντός;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Θα κριθεί. Χρόνο θα έχει, αντιπολίτευση σοβαρή θα έχει κι όχι κωμικές ιστορίες του παρελθόντος. Στο χέρι του είναι να πετύχει για να αλλάξει η Ξάνθη εικόνα.
Γ.Δ.


17 Νοέμβρη 1973: 50 χρόνια μετά
50 χρόνια μετά την μέρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και πλέον μπορούμε με ωριμότητα και απεγκλωβισμένοι από μαξιμαλισμούς να δούμε με ρεαλιστική ματιά τα γεγονότα που σημάδεψαν την νεότερη ιστορία της χώρας. Μπορούμε να δούμε και να κρίνουμε σφαιρικά και χωρίς κομματικές παρωπίδες πως ξεκίνησε η εξέγερση, για ποιους λόγους και τι διαστάσεις έλαβε στην συνέχεια αλλά και τι αποτέλεσμα είχε. Από τις μαρτυρίες των ίδιων των πρωταγωνιστών που σήμερα είναι 70άρηδες και πολλοί απ’ αυτούς είναι ακόμη στην πολιτική,  δεν ξεκίνησε μαζικά σαν εξέγερση για να ρίξει την χούντα αλλά σαν μια φοιτητική διαμαρτυρία και σ’ αυτή συμμετείχαν φοιτητικές παρατάξεις από όλους τους πολιτικούς χώρους. Στην συνέχεια όμως όπως ξέρουμε την εξέγερση μονοπώλησε η Αριστερά. Πολλές πολιτικές καριέρες χτίστηκαν εκεί και πολλοί ήταν αυτοί που καπηλεύτηκαν, σφετερίστηκαν και εκμεταλλεύτηκαν το Πολυτεχνείο χωρίς καν να ήταν εκεί. Ας μη σταθούμε όμως σ’ αυτά. Ας τιμήσουμε την μνήμη των νεκρών παιδιών που έχασαν την ζωή τους εκείνη την μέρα αλλά και τους αθώους περαστικούς από αδέσποτες σφαίρες. Εκείνη την ημέρα αυτό που έγινε ήταν μια ανήκουστη εγκληματική βαρβαρότητα της χούντας. Να κατεβάζει τανκ για να καταστείλει μια εξέγερση άοπλων παιδιών! Να βάζει στρατιώτες να πυροβολούν άοπλους φοιτητές! Αυτό ναι είναι βαρβαρότητα και είναι κατακριτέα και καταδικαστέα. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε και να πούμε «Ποτέ Ξανά»! Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου είναι μια μαύρη σελίδα ως προς την διαχείρισή τους αλλά παράλληλα είναι και ένας φάρος που έριξε το φως του στην δημοκρατία που έχουμε κατακτήσει με τις όποιες αδυναμίες της.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Σωστό μέτρο Θα έχετε πληροφορηθεί ότι με επείγον έγγραφο της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωά…