Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πληθωρισμός: Αυξήθηκε στο 3,9% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Πληθωρισμός: Αυξήθηκε στο 3,9% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

0

Έπεσε στην ευρωζώνη στο 2,9%


Υποχώρησε στο 2,9% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο από 4,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Ελλάδα ανήλθε στο 3,9%, αυξημένος έναντι του Σεπτεμβρίου που είχε κλείσει στο 2,4% σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ, καπνός αναμένεται να έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό, στο 7,5% τον Οκτώβριο, έναντι 8,8% του Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (4,6%, έναντι 4,7% τον Σεπτέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,5%, έναντι 4,1% τον Σεπτέμβριο) και την ενέργεια (-11,1% έναντι -4,6% τον Σεπτέμβριο).

Οι κατηγορίες των τροφίμων, των ποτών και του καπνού αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο -7,5%, έναντι 8,8% τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθούν οι υπηρεσίες με 4,6%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 3,5%, ενώ oι τιμές της ενέργειας σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat, μειώθηκαν κατά 11,1%, έναντι μείωσης 4,6% τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε στο 1,6% – τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τον προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκαν στην κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» με 9,4%, λόγω ανατιμήσεων στο ψωμί, τα δημητριακά, το κρέας, τα ψάρια, το λάδι, τα φρούτα και λαχανικά, τα αναψυκτικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Εν τω μεταξύ, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, την γερμανική και την γαλλική, σημείωσε πτώση.

Συγκεκριμένα, στην Γαλλία υποχώρησε χαμηλό 20μήνου με 4% έναντι 4,9% τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Γερμανία διολίσθησε στο 3% τον Οκτώβριο από 4,3% τον προηγούμενο μήνα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΑΔΕ: Η εφορία ψάχνει πολίτες για επιστροφή χρημάτων

Γιατί σβήνουν τα email οι φορολογούμενοι «Ζεστό χρήμα» μέσα από τα χέρια τους χάνουν εκατο…