Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Μπουρλότο» Σαμαρά σε Μητσοτάκη

«Μπουρλότο» Σαμαρά σε Μητσοτάκη

0

Παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβήτησε ανοιχτά την πρωθυπουργική πολιτική στα ελληνοτουρκικά


Η απουσία ενός ισχυρού αντίπαλου πολιτικού πόλου στα αριστερά του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγεί τον τελευταίο να ανησυχεί πλέον μόνο για το αν έχει να χάσει από τα δεξιά του, σε μια συγκυρία που η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι, όπως δείχνουν οι περιπτώσεις του Βίλντερς στην Ολλανδία ή της Μελόνι στην Ιταλία.

Αλλά αυτή η μη ύπαρξη αντίπαλου δέους εξ αριστερών του σημερινού πρωθυπουργού στο πολιτικό σκηνικό δίνει και τη δυνατότητα δημόσιας έκφρασης με εξαιρετικά μεγάλη δριμύτητα, στον διακριτό πόλο εντός της Νέας Δημοκρατίας που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς, και ο οποίος διεκδικεί να αποτελεί τον βασικό εκφραστή του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού ρεύματος στη χώρα μας, εντός κι εκτός Ν.Δ.

Κάτι που κατέστησε σαφές και χθες με την εφ’ όλης της ύλης σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Κυρ. Μητσοτάκη και η οποία περιλάμβανε από τα ελληνοτουρκικά, το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και την εξαγγελθείσα ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μέχρι το λεγόμενο άνοιγμα στο Κέντρο.

Μέχρι τώρα, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν είχε τοποθετηθεί δημοσίως μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη αναφορικά με τη νέα πολιτική για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Επέλεξε να το κάνει τώρα (Καθημερινή), τις παραμονές της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, δηλώνοντας αντίθετος με αυτήν και τορπιλίζοντάς την, ενώ αμφισβήτησε ανοιχτά την πρωθυπουργική πολιτική στα ελληνοτουρκικά, βάζοντας νέο μπουρλότο μέσα στο κόμμα.

Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και την παραμονή της έναρξης των διερευνητικών επαφών, όμως τώρα κλιμακώνει ακόμα περισσότερο τις ευθείες βολές του στον Κυρ. Μητσοτάκη, λέγοντας: «Μπορούμε εμείς, σήμερα, να συμφωνήσουμε με αυτόν που όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας διαφωνούν μαζί του; Με αυτόν που οι πάντες τον θεωρούν “μαύρο πρόβατο”; Με αυτόν που υπηρετεί πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά, τον αντι-δυτικό άξονα; Νομίζω, λοιπόν, πως δεν είναι καλή ιδέα…».

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι «στις συναντήσεις κορυφής, προσπαθείς τουλάχιστον να μην κάνεις τις διμερείς σχέσεις χειρότερες. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο: Μετά την επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο, οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις δεν έγιναν καλύτερες – επιδεινώθηκαν!», υποστηρίζοντας ότι «καλύτερα να μην είχε γίνει εκείνη η επίσκεψη…».

Στο ίδιο πλαίσιο, την αντίθεσή του δήλωσε και στο «μνημόνιο συνεργασίας στο μεταναστευτικό», λέγοντας: «Θυμάστε πόσες τέτοιες “συμφωνίες” έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια; Εχει τηρήσει καμία;» και επιμένοντας στη λέξη «λαθρομετανάστης» και στη σκληρή αντιπροσφυγική ατζέντα είπε: «Ας μην τρέφουμε αυταπάτες: εγγύηση για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί μόνο η αποφασιστικότητά μας και η ενίσχυση των δικών μας και των ευρωπαϊκών μέσων αντιμετώπισης…».

Συνεχίζοντας τις βολές προς τον πρωθυπουργό, ο Αντ. Σαμαράς είπε: «Η Τουρκία, λοιπόν, προκαλεί συνεχώς! Και δημιουργεί νέα τετελεσμένα σε βάρος μας. Οπότε δεν έχει νόημα να παριστάνουμε ότι “συζητάμε” μαζί της όσο επιμένει στα νέα τετελεσμένα…», για να αμφισβητήσει ευθέως και την πολιτική Μητσοτάκη για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα» στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας: «Οταν λέω ότι “με τον πειρατή δεν συζητάς” αυτό ακριβώς εννοώ. Οσο συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως “πειρατής” δεν υπάρχει καμία “θετική ατζέντα”. Αν αλλάξει, αν πάρει πίσω τα τετελεσμένα, το συζητάμε. Αλλά όχι πριν…».

Ο… κατευνασμός

Εντύπωση προκαλεί, δε, η επιλογή του κ. Σαμαρά να θελήσει να βάλει στο κάδρο δίπλα του και τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι «αν προσπαθείς να τους “καταπραΰνεις”, αυτό λέγεται “κατευνασμός”, όπως έχω τονίσει πολλές φορές κι όπως πολύ σωστά υπογράμμισε και ο Κώστας Καραμανλής πριν λίγες εβδομάδες… Κι ο “κατευνασμός” υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος… Λέτε λοιπόν, δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, να κάνουμε τόσο “λάθος”;».

Αλλά βολές εκτόξευσε ο Αντ. Σαμαράς στον πρωθυπουργό και για το φορολογικό νομοσχέδιο, λέγοντας μεν ότι «τη φοροδιαφυγή πρέπει να τη χτυπήσουμε» και πως «η κυβέρνηση σήμερα σωστά προσπαθεί να λύσει αυτό το σύνθετο πρόβλημα, εν μέσω μάλιστα πολλών διαφωνιών και αντιδράσεων», όμως σημείωσε ότι «είμαι βουλευτής από το 1977. Επί δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να πολεμήσουν τη φοροδιαφυγή μέσα από τεκμαρτά εισοδήματα και τεκμαρτές δαπάνες… Ας είμαστε ειλικρινείς: αυτό δεν απέδωσε» και πως «το φορολογικό σύστημα πρέπει να αποκαλύπτει και να φορολογεί πραγματικά εισοδήματα – όχι τα “τεκμαρτά” (δηλαδή τα “εικαζόμενα”), επειδή δεν μπορεί να αποκαλύψει τα πραγματικά».

Για να καταλήξει ότι «σε γενικές γραμμές η πρωτοβουλία για φορολογική μεταρρύθμιση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά εκτιμώ πως πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις».

Το νομοσχέδιο

Και λίγο μετά τον προερχόμενο από τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ, Μάκη Βορίδη, που απείλησε με παραίτηση αν επιβληθεί κομματική πειθαρχία στους υπουργούς όταν έρθει η ρύθμιση για τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια (αν και το έκανε εκ του ασφαλούς αφού από την κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές ότι βουλευτές ακόμα και υπουργοί θα αφεθούν ελεύθεροι να ψηφίσουν «κατά συνείδηση») και ο Αντ. Σαμαράς διαμήνυσε χθες κατηγορηματικά ότι δεν θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, επιμένοντας στη γνωστή αντίθεσή του προς τα αιτήματα με τα οποία τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα διεκδικούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, λέγοντας ότι «οφείλουμε να στηρίξουμε την “πυρηνική” οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει ΜΑΝΑ και ΠΑΤΕΡΑΣ…» και ότι «αν τους αναγνωρίσουμε “γάμο”, θα αναγκαστούμε αργότερα –για λόγους “εξίσωσης” ανόμοιων πραγμάτων– να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Ομως τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Εχουν ανάγκη –και δικαίωμα– να έχουν μάνα και πατέρα. Οχι “γονέα ένα” και “γονέα δύο”…».

Αλλά βολές στον Κυρ. Μητσοτάκη ο κ. Σαμαράς εκτόξευσε ξανά και για το λεγόμενο άνοιγμα στο Κέντρο: «Η Ν.Δ. δεν κινδυνεύει από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της, που άλλωστε δεν εκφράζουν τις νέες αναζητήσεις της κοινωνίας. Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Όταν στοχεύει αποκλειστικά στο “κέντρο” –τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα–, κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της…», ενώ θέλησε να πει ότι «η κοινωνία κινείται δεξιότερα –όχι μόνο στην Ελλάδα– και στην Ευρώπη. Παντού! Δείτε τι έγινε προχθές και στην Ολλανδία…», δείχνοντας έτσι και ποιο ιδεολογικό χώρο διεκδικεί να εκφράζει, την ώρα που η απάντηση κυβερνητικών πηγών, ότι «οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και δεν έχουμε κάποιο σχόλιο. Η κυβέρνηση κινείται με βάση το πρόγραμμα και τις διακηρυγμένες θέσεις της. Στη βάση αυτών εφαρμόζει και την πολιτική της», φανέρωνε την αμηχανία του μεγάρου Μαξίμου.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών/Γιάννης Μπασκάκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…