Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η συγχώνευση τμημάτων στο ΔΠΘ μονόδρομος για την υποβάθμιση του Πανεπιστημίου

Η συγχώνευση τμημάτων στο ΔΠΘ μονόδρομος για την υποβάθμιση του Πανεπιστημίου

0

Ο Γρηγόριος Παπαγιάννης, πρόεδρος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ μιλάει στο «Ε»


Ο Πρύτανης του ΔΠΘ ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι τρία τμήματα της σχολής κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών θα συγχωνεύσει η ελληνική κυβέρνηση


Την ίδια στιγμή που το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αντιστέκεται σθεναρά στην προαναγγελθείσα κατάργηση τμημάτων που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις αρχές του μήνα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης βρίσκεται αντιμέτωπο με τη συγχώνευση των τριών τμημάτων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών: Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών την οποία ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Πρύτανης του ΔΠΘ, κ. Μάρης χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, όπως υποστηρίζει η Πρωτοβουλία φοιτητών/τριών, ερευνητών/τριών και συμβασιούχων ΔΠΘ.

Ο κ. Μάρης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Κομοτηνής στις 6 Νοεμβρίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το ΔΠΘ πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την δυναμική του συνόλου της περιφέρειας μας», μιλώντας για την ενσωμάτωση πανεπιστημιακών τμημάτων από την Καβάλα και Δράμα, ενώ πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη ενσωμάτωση θα μας δώσει την δυνατότητα να γίνουμε ακόμα μεγαλύτερο πανεπιστήμιο, με μεγαλύτερη πληρότητα όσον αφορά στις σπουδές και αυτό θα μας κατατάξει, μετά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη δεύτερη θέση σε ποικιλία σπουδών».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η συνθήκη αυτή θα μας δώσει τη δυνατότητα να αυξήσουμε κάποιους δείκτες και με βάση αυτούς να είμαστε σε μία πολύ καλή κατάταξη. […] Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης η οποία θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα έρθουν».

Παρόλα αυτά, οι τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με την συγχώνευση τριών τμημάτων, δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υποδεικνύει ο κ. Μάρης καθώς η κίνηση αυτή, εκτός του ότι θα μειώσει τους εισακτέους, θα υποβιβάσει ποιοτικά το πλήρως λειτουργικό τμήμα της Ελληνική Φιλολογίας ΔΠΘ το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 130 φοιτητές.

Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Γρηγόριο Παπαγιάννη ώστε να μας μεταφέρει την θέση του αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τυχόν συγχώνευση.


«Δεν βλέπω την διοίκηση του ΔΠΘ να θέλει να υπερασπιστεί το πανεπιστήμιο». Γρηγόριος Παπαγιάννης πρόεδρος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ

«Αντί να ενισχυθούν τα άλλα δύο τμήματα, θα μειώσουν ποιοτικά και τα τρία»

Ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε στο «Ε» ότι «ενημερωθήκαμε πριν ενάμιση μήνα για την πρόθεση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει τα τρία τμήματα με την δικαιολογία ότι τα άλλα δύο έχουν πολύ χαμηλό αριθμό φοιτητών. Στην αρχή ενημερώθηκαν μόνο οι πρόεδροι των τμημάτων ενώ μετά ο Πρύτανης ανακοίνωσε την οριστική απόφαση καθώς το νομοσχέδιο κατατίθεται άμεσα». Ενώ συμπλήρωσε ότι «οι μόνοι που αντιδράσαμε ήμασταν εμείς διότι θεωρούμε ότι μας αδικεί αυτή η απόφαση καθώς αντί για να ενισχυθούν τα άλλα δύο τμήματα (Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας – και Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών) θα συμπαρασύρει το δικό μας σε μία περιπέτεια όσον αφορά στη βιωσιμότητά του».

Οι συγχωνεύσεις συρρικνώνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο

«Εμείς βλέπουμε αυτή την κίνηση και ως υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου ευρύτερα γιατί, όπως καταλαβαίνετε, αν συγχωνευθούν τα τρία τμήματα αυτό που θα προκύψει είναι ενιαίο αλλοπρόσαλλο πρόγραμμα σπουδών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ. Επίσης σχολίασε ότι «διαφαίνεται ότι η ενσωμάτωση των τμημάτων της Καβάλας και Δράμας με την συγχώνευση των δικών μας τμημάτων είναι προϊόντα κάποιου είδους δοσοληψίας με το αρμόδιο υπουργείο τύπου “δώστε μας τα τμήματα Καβάλας και Δράμας και θα συμμαζέψουμε οικονομικά τη σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών”».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «δεν βλέπω την διοίκηση του ΔΠΘ να θέλει να υπερασπιστεί το πανεπιστήμιο».

Το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη, είναι ένα υγιές τμήμα το οποίο γνώρισε μικρή κάμψη σε σύγκριση με άλλα τμήματα. Ο ίδιος αναφέρει ότι «αν συγχωνευθούν τα τμήματα θα μειωθούν οι θέσεις των φοιτητών στο μισό περίπου. Επίσης δεν θα προκηρυχθούν νέες θέσεις διδακτικού προσωπικού γιατί θα είμαστε ήδη υπεράριθμοι. Θεωρώ ότι υλοποιείται ένα οργανωμένο σχέδιο για την υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου με ορίζοντα την αναθεώρηση του άρθρου 16».

Παράλληλα υπάρχει αναρτημένο ψήφισμα διαμαρτυρίας της Συνέλευσης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. το οποίο τονίζει  ότι «θεωρούμε ότι είναι αδιανόητη μια τέτοια ενέργεια συρρίκνωσης της Ελληνικής Φιλολογίας στην Ελληνική Επικράτεια και ειδικά στη Θράκη. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν καταργούνται τα Τμήματα της εθνικής γλώσσας και φιλολογίας, αντικείμενα τα οποία εξετάζονται στις γενικές εισαγωγικές εξετάσεις παγκοσμίως. Ακόμη και αν οι υποψήφιοι όλης της χώρας έπαυαν να επιλέγουν την Ελληνική Φιλολογία, δεν θα νομιμοποιούνταν καμία Ελληνική κυβέρνηση να την καταργήσει για αυτονόητους λόγους».

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι το «Ε» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Μάρη αλλά η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή.


Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…