Με 25 ρομπότ θα γίνεται το άρμεγμα στην φάρμα του Ηλία Κοτόπουλου στο Άβατο
Πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδος Η. Κοτόπουλος,: «Μας ενδιαφέρει ο εκσυγχρονισμός της μονάδας μας, γι’ αυτό και θα επενδύσουμε στην ρομποτική»
Η ρομποτική …αγελαδοτροφία έρχεται και στην Ξάνθη στην φάρμα του κ. Ηλία Κοτόπουλου που βρίσκεται στην περιοχή του Αβάτου. Ήδη όπως μας ανέφερε ο ίδιος έχει παραγγείλει 25 ροµπότ αρµεγής από μια γερμανική εταιρεία και αναμένει την παράδοσή τους ώστε να καταστήσει την φάρμα του…ρομποτική!
Ρομποτικό άρμεγμα- Διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα
Όπως μας εξήγησε ο κ. Κοτόπουλος που ασχολείται με την κτηνοτροφία επί 30 συναπτά έτη, και τελεί πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδος, τα οφέλη από το ρομποτικό άρμεγμα είναι πολλά: «Βελτιώνει την γαλακτοπαραγωγή και το γάλα έχει καλύτερη ποιότητα γιατί δεν παρεμβαίνουν χέρια. Επίσης τα εργατικά χέρια που είναι δυσεύρετα καταργούνται. Λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, ενώ τώρα έχουμε άρμεγμα το πρωί και το βράδυ. Εφόσον τα ρυθμίσεις το άρμεγμα γίνεται τρεις και τέσσερις φορές μέσα στο 24ωρο. Τα θήλαστρα προσαρμόζονται αυτόματα από το ρομπότ.». Όπως διευκρίνισε ο κ. Κοτόπουλος κάθε ρομπότ αρμέγει 60 – 65 αγελάδες και κοστίζει 120.000 ευρώ.
Το σύστημα, εκτός από την διασφάλιση της ποιότητας κάνει και ανάλυση στα ίδια τα ζώα: τι και πόσο τρώνε, πόσο κοιμούνται και άρα εντοπίζονται τυχόν προβλήματα υγείας εγκαίρως ενώ τα ζώα δεν υποφέρουν καθόλου κάτι που φαίνεται και από το ότι μπαίνουν μόνα τους στο μηχάνημα.
Η. Κοτόπουλος, κτηνοτρόφος: «Μας ενδιαφέρει ο εκσυγχρονισμός της μονάδας μας, γι αυτό και θα επενδύσουμε στην ρομποτική»
Η μονάδα του έχει 1.500 αγελάδες και γι’ αυτό θα εγκαταστήσει 25 ρομπότ. Η φάρμα παράγει 40 τόνους γάλα ημερησίως που διαθέτει σε μεγάλη γαλακτοκομική εταιρεία της βορείου Ελλάδος. Επίσης τα τελευταία 10 χρόνια ο κ. Κοτόπουλος έχει κάνει μια επένδυση βιοαερίου και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα: «Μας ενδιαφέρει ο εκσυγχρονισμός της μονάδας μας, γι αυτό και θα επενδύσουμε στην ρομποτική. Για τον ίδιο λόγο μπήκαμε και στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο. Βέβαια αντιμετωπίσουμε προβλήματα από την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και τα σκαμπανεβάσματα της τιμής στο γάλα. Παραδίδουμε γάλα στα 0, 52 λεπτά ενώ πέρσι ήταν στα 0,61 λεπτά
Να σημειώσουμε ότι το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί και σε άλλη μία φάρμα στο Μυρωδάτο. Σταδιακά µπαίνουν στο… χορό του τεχνολογικού εκσυγχρονισµού των εκτροφών τους αγελαδοτρόφοι και στην υπόλοιπη χώρα, οι οποίοι θεωρούν πως πρόκειται για µονόδροµο για τον κλάδο. Η νέα τεχνολογία αναμένεται να αναβαθμίσει την αγελαδοτροφία στην χώρα μας και να αυξήσει την γαλακτοπαραγωγή μειώνοντας παράλληλα τα λειτουργικά έξοδα.
Η επένδυση είναι κοστοβόρα αλλά υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι από τον αναπτυξιακό νόμο.
Μαριάννα Ξανθοπούλου