Παρέμβαση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Κύριο αίτημα η ίδρυση συμβουλευτικού κέντρου για κακοποιημένες γυναίκες στην Ξάνθη όπως και η εκπαίδευση των μαθητών/τριών απέναντι στην έμφυλη βία
Την Δευτέρα στις 27 Νοεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, πραγματοποιήθηκε η φεμινιστική συγκέντρωση που αφορούσε τα θύματα της έμφυλης βίας στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Ξάνθης, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης και Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 14:00 δυναμικά με συνθήματα τα οποία έδειχναν την αντίθεση των παρευρισκομένων στο σύστημα της πατριαρχίας που είναι υπεύθυνο για την βία είτε σωματική, είτε λεκτική, είτε ψυχολογική που υπόκεινται οι γυναίκες.
Οι συλλογικότητες που συμμετείχαν είχαν ως κύριο άξονα αντισεξιστικά και φεμινιστικά συνθήματα που ζητούσαν την διάθεση κρατικών δομών και συμβουλευτικών κέντρων και παράλληλη καμία ανοχή σε παραβιαστικές συμπεριφορές.
Μαριαλένα Πριοβόλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης: «Απαιτούμε να ιδρυθούν και να στελεχωθούν καταλλήλως συμβουλευτικές δομές για κακοποιημένες γυναίκες»
Η αντιπρόεδρος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, Μαριαλένα Πριοβόλου δήλωσε στο «Ε» ότι «οι καρδιές μας βρίσκονται στις γυναίκες και τα παιδιά της Παλαιστίνης που αυτή τη στιγμή ζουν την βία από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ ενώ παράλληλα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλες τις γυναίκες που ζουν αυτή την πολύμορφη βία είτε μέσω μιας σχέσης είτε στη εργασία τους είτε στο γενικότερο κοινωνικό τους περιβάλλον» ενώ παράλληλα η ίδια προσθέτει ότι «η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι παλαιότερες αφήνουν εκτεθειμένες τις ίδιες τις φοιτήτριες στην έμφυλη βία με την μορφή εκβιασμών στην πορεία των σπουδών ή ακόμα και με τις συνθήκες ζωής μια φοιτήτριας. Ζούμε σε εστίες οι οποίες δεν διαθέτουν εξωτερικό και εσωτερικό φωτισμό και πηγαίνουμε στο δωμάτιο μας με έναν φακό από το κινητό μας».
«Θέλουμε να αναδείξουμε ότι η κοινωνία δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατεύσει κοινωνικά και οικονομικά μια γυναίκα ώστε να μπορεί να σπάσει τα δεσμά της έμφυλης βίας σε οποιονδήποτε τομέα και απαιτούμε να ιδρυθούν και να στελεχωθούν καταλλήλως συμβουλευτικές δομές για κακοποιημένες γυναίκες. Ακόμα και μέσα στο Πανεπιστήμιο θεωρούμε αναγκαία την ύπαρξη ψυχολόγου και κοινωνιολόγου για την προστασία των ίδιων των φοιτητριών», υπογράμμισε η κ. Πριοβόλου.
Μ. Λουκοπούλου, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ξάνθης: «Θέλουμε άλλου τύπου εκπαίδευση ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε ορισμένα προβλήματα από την αρχή»
Η κ. Λουκοπούλου τόνισε στο «Ε» ότι «καλέσαμε σήμερα μαζί με τον Φοιτητικό Σύλλογο ώστε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε όλο αυτό το σεξιστικό και πατριαρχικό πλέγμα που δολοφονεί γυναίκες και καταστρέφει τη ζωή όλων των θηλυκοτήτων». Παράλληλα ανέφερε ότι «θέλουμε να υπάρξουν δομές οι οποίες θα προστατεύουν όλες τις θηλυκότητες και θα μπορούν να καταφεύγουν οι γυναίκες με τα παιδιά τους σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία. Επίσης θέλουμε άλλου τύπου εκπαίδευση ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε ορισμένα προβλήματα από την αρχή».
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ ολοκληρώνοντας δήλωσε ότι «θέλουμε έναν διαφορετικό κόσμο που θα μπορούμε το βράδυ να κυκλοφορούμε χωρίς να κρατάμε τα κλειδιά ανάμεσα στα δάχτυλα και χωρίς να τρομάζουμε όταν κάποιος άντρας περνάει δίπλα μας».
Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr