Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Άβδηρα και μεγάλοι δημιουργοί: Μία νέα «πνοή» για τον τοπικό πολιτισμό

Άβδηρα και μεγάλοι δημιουργοί: Μία νέα «πνοή» για τον τοπικό πολιτισμό

0

Την Διάλεξη με θέμα «Τι σημαίνουν τα Άβδηρα για ολόκληρο τον κόσμο;» θα επιμεληθεί ο Θανάσης Μουσόπουλος το απόγευμα της Κυριακής 5 Νοεμβρίου


Θ. Μουσόπουλος στο «Ε»: «Μέσα στα γενικότερα ενδιαφέροντά μου για την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης ασχολήθηκα με τον Δημόκριτο και με όλους τους σοφούς που ‘’γέννησε’’ αυτός ο τόπος»


Ο φιλόλογος-συγγραφέας-ποιητής, Θανάσης Μουσόπουλος μαζί με τον Χορευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδηριτών σε μία απόπειρα να δώσουν εκ νέου πνοή στα Άβδηρα, πραγματοποιούν τη διάλεξη με θέμα «Τι σημαίνουν τα Άβδηρα για ολόκληρο τον κόσμο;»

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μουσόπουλος μιλά στο «Ε» για αυτή την ενασχόληση με τον Δημόκριτο και τα Άβδηρα, για πρόσωπα που άφησαν μία ανεκτίμητης αξίας παρακαταθήκη στην πολιτιστική παράδοση του τόπου. Ελπίζει πως το Μουσείο των Αβδήρων θα αποτελέσει «ανάσα» για τον τοπικό πολιτισμό, πνευματικά και οικονομικά. Τέλος, δηλώνει πρόθυμος να μοιραστεί σκέψεις και όνειρα με τους παριστάμενους και τις παριστάμενες την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.

Πάνω από 40 χρόνια «μετρά» η πολύπλευρη ενασχόληση με τον Δημόκριτο και τα Άβδηρα

«Με τον Δημόκριτο και τα Άβδηρα ασχολούμαι πάνω από 40 χρόνια. Κοντά στον Στέφανο Ιωαννίδη και μέσα από τα Θρακικά Χρονικά γνώρισα τα Άβδηρα, τον πολιτισμό, την ιστορία αυτού του τόπου, όπως επίσης και τους αγώνες που έκαναν οι άνθρωποι μετά τον πόλεμο αποβλέποντας να γίνουν ανασκαφές και να αξιοποιηθεί ο χώρος των Αβδήρων. Ο Στέφανος Ιωαννίδης και η Κατίνα Βεΐκου – Σεραμέτη και άλλοι από τον χώρο της ΦΕΞ αγωνίστηκαν για να αξιοποιηθεί αυτός ο εμβληματικός για την περιοχή μας χώρος. Εγώ από την άλλη μεριά μέσα στα γενικότερα ενδιαφέροντά μου για την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης ασχολήθηκα (και λόγω ειδικότητας φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο) με τον Δημόκριτο και με όλους τους σοφούς που ‘’γέννησε’’ αυτός ο τόπος», σημειώνει ο κ. Μουσόπουλος.

Άβδηρα: Χώρος πολιτιστικός, αλλά κι έδρα μεγάλων δημιουργών

«Θυμάμαι κάποια γεγονότα που συνέβησαν πριν από 40 χρόνια. Το 1983 γιορτάζονταν τα 2,5 χιλιάδες χρόνια από την γέννηση του Δημόκριτου. Οπότε τότε έγραψα ένα βιβλίο όσον αφορά τον Δημόκριτο τον Αβδηρίτη, την ζωή και το έργο του. Παράλληλα, την ίδια χρονιά έκανα μία ομιλία στα Άβδηρα για τις κοινωνικές απόψεις του Δημόκριτου. Δύο χρόνια μετά, το 1985 μίλησα στα Δημοκρίτεια με θέμα ‘’Από τον χώρο του μύθου στην σύγχρονη πραγματικότητα’’. Εν συνεχεία, το 1987 εξέδωσα μετά από έρευνα το βιβλίο ‘’Άβδηρα Ξάνθης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας’’. Με λίγα λόγια, εκείνο που με ενδιέφερε δεν ήταν μόνο να μιλήσουμε για την αρχαία εποχή, αλλά και να αναζητήσουμε τι έγινε στη συνέχεια, γιατί τα Άβδηρα έχουν το πλεονέκτημα να κατοικούνται εδώ και 3.000 χρόνια περίπου. Έτσι, έκανα έρευνα και βρήκα κάποια στοιχεία, σίγουρα βέβαια υπάρχουν κι άλλα και φαντάζομαι και στα αρχεία τα τουρκικά, μιας και τα Άβδηρα ως Μπουλούστρα κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας είχαν βέβαια σχέση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και πιθανότατα να υπάρχουν στοιχεία που αν αναζητηθούν θα μας δώσουν επιπλέον πληροφορίες. Πάντως φαίνεται ότι και στα βυζαντινά χρόνια το Πολύστυλον και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ως Μπουλούστρα (παραφθορά του ‘’Πολύστυλον’’) είχε μία σημαντική παρουσία. Επίσης, λίγα χρόνια μετά με τη βοήθεια της κοινότητας Αβδήρων (μετά έγινε δήμος) εξέδωσα το βιβλίο του 1998, ‘’Άβδηρα γη του κάλλους και του στοχασμού’’ που περιέχει πάρα πολλές από τις εργασίες τις οποίες έχω προαναφέρει. Άρα, μπορώ να πω ότι έκανα αρκετή προσπάθεια για να ερευνήσω και να προβάλω τα Άβδηρα και ως χώρο πολιτιστικό, αλλά κι ως έδρα μεγάλων δημιουργών όπως είναι ο Δημόκριτος από τη μία μεριά, ο Πρωταγόρας και ο Ανακρέων από την άλλη», προσθέτει ακολούθως.


Πληροφορίες για τη διάλεξη

-Ημερομηνία-Ώρα και Τοποθεσία: Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 19:00 –«Αντιλογίας Δόμος»( Σπίτι του Αμερικάνου)

-Θέμα: «Τι σημαίνουν τα Άβδηρα για ολόκληρο τον κόσμο;»

-Επιμέλεια: Θανάσης Μουσόπουλος με την αρωγή του Χορευτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδήρων

-Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Εμφανές το ενδιαφέρον για τα Άβδηρα, αλλά περιορισμένη η προβολή

«Πρόσφατα εκδόθηκε ένα βιβλίο μου για τον Πρωταγόρα, διότι είχα την μεγάλη χαρά να κάνω μαθήματα αρχαίων ελληνικών στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, πρόσφατα μάλιστα στο Λύκειο Ελληνίδων και στον πολιτιστικό και επιστημονικό Σύλλογο που συνδέεται με το Tai Chi. Διδάσκω εκεί αρχαία ελληνικά, φιλοσόφους, τον Δημόκριτο, τον Πρωταγόρα. Άρα, υπάρχει ενδιαφέρον, ωστόσο απουσιάζει μία γενικότερη προβολή. Όσον αφορά τον τίτλο ‘’Τι σημαίνουν τα Άβδηρα για ολόκληρο τον κόσμο’’, αυτός προέκυψε αυθόρμητα. Δυστυχώς, ενώ για ολόκληρο τον κόσμο σημαίνουν πάρα πολλά, η τοπική κοινωνία δεν τα έχει ‘’αγκαλιάσει’’ και δεν τα έχει προβάλει όσο πρέπει, έστω με ένα άγαλμα ή με μία σειρά από εκδηλώσεις, δεν έχει προβάλει όσο θα έπρεπε και τους σοφούς, αλλά και τον χώρο».

Ευκαιρία για αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος με επίκεντρο τους: Δημόκριτο, Πρωταγόρα, Ανακρέοντα

«Εγώ, λοιπόν στο πλαίσιο της ομιλίας που θα γίνει την επόμενη Κυριακή ευχαριστώ πολύ τον Χορευτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδηριτών, τους νέους και νέες που αγωνίζονται για την πατρίδα τους, μιας και  κάνουν ωραία πράγματα και νομίζω πως εκείνο που έλεγα ότι συνέβαινε πριν από 40 χρόνια, τώρα ‘’ξαναζωντανεύει’’, κάτι που είναι αισιόδοξο. Λέω, λοιπόν, ότι θα μιλήσω για το πώς βλέπουν τα Άβδηρα μεγάλοι σοφοί μέσω του Δημόκριτου, του Πρωταγόρα, του Ανακρέοντα. Χαρακτηριστικά η διδακτορική διατριβή του Μαρξ είναι σχετική με την φιλοσοφία του Δημόκριτου και του Επικούρου. Επιπλέον, ο Νίτσε σε πολλά βιβλία του αναφέρεται επαινετικά στον Δημόκριτο, αλλά και σε άλλους σοφούς. Ο Ανακρέων με τα ανακρεόντεια ποιήματά του είναι γνωστός σε όλη την Οικουμένη. Εμείς, πολύ λίγο ‘’παίρνουμε γεύση’’ από όλα αυτά τα οποία γνωρίζουμε μέσα από πηγές και βιβλία ξένων κυρίως συγγραφέων. Θα αναφερθώ σε ανθρώπους που προσέφεραν πάρα πολλά στα Άβδηρα. Θεωρώ ότι θα λάβει χώρα μία ενδιαφέρουσα συνάντηση η οποία θα αποτελέσει και την αρχή για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντός μας για τον Δημόκριτο και για τον ευρύτερο χώρο των Αβδήρων. Ελπίζω κάποια στιγμή ότι το Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα θα επαναδραστηριοποιηθεί και το Μουσείο των Αβδήρων θα αποτελέσουν ‘’ανάσα’’ για τον τοπικό πολιτισμό, πνευματικά και οικονομικά, αρκεί να αξιοποιήσουμε σωστά τους χώρους. Εγώ, σαφώς, από μικρό παιδί αγαπώ τα Άβδηρα, πήγαινα στην κατασκήνωση, εκεί γνωρίσαμε τον χώρο και με πολλή συγκίνηση θα βρίσκομαι εκεί την Κυριακή για να μοιραστώ με τους παριστάμενους και τις παριστάμενες αυτά που σκέφτομαι και ονειρεύομαι για αυτόν τον τόπο», τονίζει ο κ. Μουσόπουλος καταληκτικά.


Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…