Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Το Άλλο Όνομα» του Jon Fosse

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Το Άλλο Όνομα» του Jon Fosse

0

O Jon Fosse βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2023

Το «Ε» προτείνει το βιβλίο του Jon Fosse με τίτλο «Το Άλλο Όνομα» από τις εκδόσεις Gutenberg και σε μετάφραση του Σωτήρη Σουλιώτη.

«Και με βλέπω που στέκομαι και κοιτάζω…» Τι κοιτάζει και τι σκέφτεται ο ηλικιωμένος ζωγράφος Άσλε, πού, μετά τον θάνατο τ?ς γυναίκας του, ζει απομονωμένος στην εξοχή; Τι τον συνδέει με τον αλκοολικό συνονόματό του Άσλε, επίσης ζωγράφο; Πώς μοιράζονται τις σκέψεις τους για την τέχνη, τον Θεό, τον αλκοολισμό, τη φιλία, τον έρωτα, το πέρασμα του χρόνου; «Ένας από τους πιο ιδιοφυείς ανθρώπους της εποχής μας» (The Daily Telegraph), ο Γιόν Φόσε (γενν. Χάουγκεζουντ 1959) ζει σήμερα στο Grotten, μια κατοικία που παραχωρεί ο βασιλιάς της Νορβηγίας στη σημαντικότερη προσωπικότητα του πολιτισμού της χώρας. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε σαράντα γλώσσες? τα θεατρικά του ανεβαίνουν από σπουδαίους σκηνοθέτες (Τ. Οστερμάγερ, Κλοντ Ρεζί, Πατρίς Σερό). Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και με το βραβείο Ίψεν.

Έγραψαν:

Εκπληκτικό! Ο Φόσε είναι ένας από τους συγγραφείς που ντρέπεσαι να μην έχεις διαβάσει ή να μην έχεις ακούσει (πιθανώς να τον ακούσεις τον Οκτώβριο όταν η Σουηδική Ακαδημία κάνει μια πολύ σημαντική ανακοίνωση). Η Επταλογία του είναι μια εξαιρετική σειρά μυθιστορημάτων με θέμα τον Θεό, την τέχνη, την ταυτότητα, την οικογένεια, την ίδια τη ζωή. Τελειώνοντας την ένιωσα δέος.

The New York Times

 

Τον συγκρίνουν με τον Μπέκετ και τον Ίψεν [ . . .] Το άλλο όνομα είναι η αρχή μιας επταλογίας στην οποία δεν υπάρχει ούτε μια τελεία. Αυτός θέλει να είναι ο ρυθμός της πρόζας του. Γρήγορα δεν την πολυπροσέχεις αυτή την έλλειψη και μετά από λίγο σου γίνεται και ευχάριστη. Έχει σημεία που σε γαντζώνουν και σημεία που ρέουν [. . .] Ήδη από το πρώτο βιβλίο φαίνεται ότι είναι μνημειώδες έργο.

The Guardian

Ποιος είναι ο Jon Fosse

Ο Jon Fosse (Γιον Φόσσε) γεννήθηκε το 1959 στο Haugesund της Νορβηγίας και από τα μέσα της δεκαετίας του ”70 ζει στο Bergen. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και δίδαξε στην Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής στο Hordaland. Το 1983 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα “Κόκκινο, μαύρο” το οποίο ακολούθησαν πληθώρα άλλων μυθιστορημάτων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων και παιδικών βιβλίων. Το 1994 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο “Και δε θα χωρίσουμε ποτέ”, που ανέβηκε στην Εθνική Σκηνή του Bergen. Ακολούθησαν τα: “Κάποιος θα έρθει”, “Το παιδί”, “Το όνομα”, για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο ”Ιψεν, “Η νύχτα τραγουδά τα τραγούδια της”, “Όνειρο φθινοπώρου”, “Μια μέρα καλοκαιριού”, “Παραλλαγές θανάτου”, “Χειμώνας”, “Τόσο όμορφα”, “Κορίτσι στον καναπέ” και πολλά άλλα. Τον Αύγουστο του 2000 του απονεμήθηκε το Θεατρικό Βραβείο του Βορρά και τον Δεκέμβριο του 2003 χρίστηκε Ιππότης της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής. Το μινιμαλιστικό και υπερ-νατουραλιστικό ύφος του Φόσσε ανανέωσε ριζοσπαστικά το τοπίο της Νορβηγικής δραματουργίας. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2023.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ξανθιώτισσα Ελένη Ψαραλίδου παρουσιάζει την ποιητική συλλογή «Μαύρη Μύγα» στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού

Η ποιήτρια συνομιλεί με το κοινό και υπογράφει το βιβλίο της στην Ξάνθη, στο πλαίσιο του α…