Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Β. Γεωργιάδης: «Τα βουνά της Ξάνθης αποτελούν το “κόσμημα” του νομού»

Β. Γεωργιάδης: «Τα βουνά της Ξάνθης αποτελούν το “κόσμημα” του νομού»

0

Μία συζήτηση με τον Βασίλη Γεωργιάδη, ιδρυτή της εταιρίας «Δράση και Ενέργεια: Νέστος Ροδόπη Θράκη» όσον αφορά στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή

«Δήμος και Περιφέρεια πρέπει να σταθούν αρωγοί των ανθρώπων που έχουν όρεξη να προσφέρουν ώστε να αναπτυχθεί ο τουρισμός αυτού του είδους στην Ξάνθη», υπογράμμισε ο ίδιος

Ο ήχος των παπουτσιών στις πέτρες, οι μυρωδιές των βοτάνων, το κελάρυσμα του νερού πίσω από τα δέντρα και το τραγούδι των πουλιών συνθέτουν την μοναδική εμπειρία της πεζοπορίας η οποία ανοίγει ένα παράθυρο προς έναν κόσμο άγνωστο ενώ παράλληλα μας επανασυνδέει με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι μια περιπέτεια που μας οδηγεί από τον θόρυβο της καθημερινότητας στην αναγνώριση της σιωπής της φύσης, από το άγχος της πόλης στην ηρεμία του παραδοσιακού τοπίου.

Ο Βασίλης Γεωργιάδης, ιδρυτής της πεζοπορικής εταιρίας «Δράση και Ενέργεια: Νέστος Ροδόπη Θράκη»

Η σημασία του πεζοπορικού τουρισμού υπερβαίνει τα όρια της απλής αναψυχής. Μέσα στον κόσμο αυτόν, ανακαλύπτουμε την πλούσια πολυμορφία της φύσης και ενισχύουμε το σεβασμό μας προς το περιβάλλον. Κάθε βήμα μας είναι ένα βήμα προς την επαφή μας με τη γη.

Στα γραφεία του «Ε» βρέθηκε ο Βασίλης Γεωργιάδης, ο ιδρυτής της πεζοπορικής εταιρίας «Δράση και Ενέργεια: Νέστος Ροδόπη Θράκη» ο οποίος ασχολείται 29 χρόνια με τα βουνά της Ελλάδας, και όχι μόνο, μαζί με τον Άνθιμο Κυρλίδη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκοδρομίου και συζητήσαμε για την πορεία του πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή της Ξάνθης.

Η «Δράση και Ενέργεια: Νέστος Ροδόπη Θράκη» σκοπεύει να λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η οργάνωση των οδηγών βουνού στα βουνά του εξωτερικού μου εντυπώθηκε και θέλησα να αναπαράγω αυτό το μοντέλο στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Ξάνθη ώστε ο πεζοπόρος να νιώσει ασφάλεια και να απολαύσει όσο γίνεται περισσότερο την εμπειρία του να διασχίζει ένα βουνό. Για αυτό τον λόγο μαζί με την γυναίκα μου ιδρύσαμε την «Δράση και Ενέργεια: Νέστος Ροδόπη Θράκη» το 2020 με σκοπό να λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού».

Ο Βασίλης Γεωργιάδης το 2017 ένωσε τα μονοπάτια που είχε περπατήσει σχηματίζοντας ένα δίκτυο 170 χιλιομέτρων το οποίο πλέον είναι προσβάσιμο σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το διασχίσουν. Όπως επισημαίνει ο ίδιος «μέχρι αυτή τη στιγμή 67 άτομα από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν περπατήσει την διαδρομή. Κάθε χρόνο αυξάνεται η συμμετοχή καθώς βλέπουμε ότι για το ερχόμενο καλοκαίρι οι μισές θέσεις έχουν κλείσει ήδη. Τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης διαδρομής είναι ότι διασχίζει πέντε δήμους, τρεις νομούς ενώ μπαίνουμε και εντός της Βουλγαρίας και καταλήγουμε στα Θρακικά Μετέωρα».

«Η οργάνωση της εταιρίας ήρθε ως απόρροια της ζήτησης των ανθρώπων να βρεθούν κοντά στη φύση και να περπατήσουν. Εμείς, από την πλευρά μας, πλέον διαθέτουμε ένα βανάκι 9 θέσεων ώστε η μεταφορά των πεζοπόρων να γίνεται εύκολα χωρίς να επιβαρύνονται παραπάνω», τονίζει ο Βασίλης Γεωργιάδης.

O Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκοδρομίου «αγκαλιάζει» τους πεζοπόρους

Οι πεζοπόροι πραγματοποιώντας την μεγάλη διάσχιση των 170 χλμ. είναι προγραμματισμένο την δεύτερη νύχτα τους να την περνούν στο Λυκοδρόμιο. Ο κ. Κυρλίδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκοδρομίου, σημείωσε ότι «τις πρώτες χρονιές υποδεχόμασταν τους πεζοπόρους με μουσικές εκδηλώσεις καθώς φροντίζουμε οι ταξιδιώτες να γνωρίσουν την τοπική μας παράδοση. Με τον κ. Γεωργιάδη διατηρούμε μία αγαστή συνεργασία και βοηθάμε ο ένας τον άλλον».

Ο Δήμος Ξάνθης και η Περιφέρεια απλά στέκονται θεατές

Ο κ. Κυρλίδης εξέφρασε την ανησυχία του ότι «δυστυχώς τα βήματα παραπάνω για την ανάπτυξη της περιοχής κοστίζουν και δεν μπορεί να τα υποστηρίξει ούτε ένα άτομο αλλά ούτε και ένας σύλλογος. Ο Δήμος και η Περιφέρεια πρέπει να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των ανθρώπων που ασχολούνται με τους τομείς που άπτονται του πεζοπορικού τουρισμού. Έως ώρας, παρόλαυτα, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει».

Με τη σειρά του ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζει ότι «πρέπει να γίνει η σηματοδότηση μια ραχοκοκαλιάς μονοπατιών ώστε να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο. Το μονοπάτι Πολιτισμού, παραδείγματος χάρη, ναι μεν δημιουργήθηκε αλλά έχει αφεθεί στην τύχη του. Ο Δήμος έβγαλε εκτός τους εθελοντές και τους γνώστες των βουνών και πραγματοποίησε την σήμανση μόνος του χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν μας».

«Προσπαθούμε να φέρουμε την ειδικότητα του “Συνοδού Βουνού” στο Δημόσιο ΙΕΚ στην Ξάνθη»

Το βουνό εγκυμονεί κινδύνους και αυτό είναι κάτι που τονίζουν όλοι: ο καθένας μπορεί να ανεβεί στο βουνό, αλλά αν θέλει και να κατεβεί κιόλας, πρέπει να το κάνει ομαδικά και υπό καθοδήγηση.

Υπό αυτή τη λογική, ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι «θέλουμε και προσπαθούμε να φέρουμε την ειδικότητα του “Συνοδού Βουνού” στο Δημόσιο ΙΕΚ στην Ξάνθη. Πρέπει οι άνθρωποι στην περιοχή να αποκτήσουν την κατάλληλη γνώση ώστε να είναι ασφαλείς κάνοντας το χόμπι τους. Για να έρθει η ειδικότητα θα πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους με μέιλ αρκετοί άνθρωποι ώστε η διεύθυνση να ανοίξει το τμήμα. Η πρόβλεψή μου είναι ότι αν έρθει η συγκεκριμένη ειδικότητα εδώ θα υπάρξουν πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι».

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…