Οι κάτοικοι της πολιορκούμενης Γάζας εξακολουθούν να περιμένουν βοήθεια, μέσω της Ράφα, παρόλο που το ελεγχόμενο από την Αίγυπτο πέρασμα είναι (θεωρητικά) ανοιχτό
Η Αίγυπτος αφαίρεσε τσιμεντένια οδοφράγματα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας την οποία επικαλείται το AFP χθες Παρασκευή, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η αναγκαία βοήθεια θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να φτάνει στους Παλαιστινίους.
Το Ισραήλ έχει αρνηθεί να ανοίξει τα σύνορά του με την πολιορκούμενη Γάζα, ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεσολάβησε για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.
Πρόκειται για το μοναδικό «άνοιγμα» προς τη Γάζα το οποίο δεν ελέγχεται από τους Ισραηλινούς. Παρόλο που η βοήθεια συσσωρεύεται στην αιγυπτιακή πλευρά, προς το παρόν τίποτα δεν έχει περάσει προς τη Γάζα.
Τα έργα στο πέρασμα της Ράφα
Ο αιγυπτιακός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας al-Qahera News είχε μεταδώσει ότι το πέρασμα της Ράφα θα άνοιγε σήμερα Παρασκευή, ωστόσο, το Κάιρο ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επισκευάσει τους δρόμους που οδηγούν στη Γάζα.
«Οχήματα και αιγυπτιακός εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στην παλαιστινιακή πλευρά» για να εκτελέσουν έργα αποκατάστασης του περάσματος, ανέφεραν μάρτυρες στο AFP.
Μιλώντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τη συμφωνία να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα περιορισμένης ποσότητας βοήθειας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα οχήματα δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν μέχρι την Παρασκευή, επειδή πρέπει πρώτα να επιδιορθωθούν οι λακκούβες στον δρόμο.
«Θα επιδιορθώσουν τον δρόμο. Πρέπει να γεμίσουν τις λακκούβες για να περάσουν τα φορτηγά», δήλωσε.
Δεκάδες φορτηγά περιμένουν
Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη και φιλανθρωπικές οργανώσεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, ελπίζοντας ότι η υποσχόμενη επαναλειτουργία του περάσματος θα επιτρέψει να φτάσουν οι πρώτες αποστολές βοήθειας στους αμάχους.
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν περισσότερα από 50 φορτηγά σε αναμονή στην αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα χθες Πέμπτη.
Οι όροι του Ισραήλ
Ο Μπάιντεν πέτυχε συμφωνία για την είσοδο 20 φορτηγών με βοήθεια. Η συμφωνία συνοδεύτηκε από αυστηρούς όρους από το Ισραήλ – η βοήθεια πρέπει να πηγαίνει μόνο σε πολίτες και να μην πέφτει στα χέρια της Χαμάς.
Θα πρέπει επίσης να διανεμηθεί μόνο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς το Ισραήλ έχει διατάξει την απομάκρυνση των αμάχων από τον Βορρά.
«Σταγόνα στον ωκεανό»
Ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, χαρακτήρισε τη συμφωνία «σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών», τονίζοντας ότι χρειάζονται 2.000 φορτηγά βοήθεια.
Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση στο εσωτερικό της Γάζας «πέρα από καταστροφική», καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει τον θύλακο από αέρος σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς, την πιο αιματηρή στην 75ετή ιστορία της.
Η Ζιλιέτ Τουμά, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, τόνισε ότι η Γάζα έχει «μετατραπεί σε κολαστήριο» τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Μιλώντας στο BBC, ζήτησε να αρθεί η πολιορκία, καθώς οι πολίτες χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστικές προμήθειες.
«Ο χρόνος τελειώνει. Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες». Όταν ρωτήθηκε για το τι θα γίνει για να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια δεν θα πέσει στα χέρια της Χαμάς, απάντησε ότι η UNRWA διενεργεί «αυστηρό έλεγχο» και διαθέτει «συστήματα παρακολούθησης». Τα 13.000 μέλη της οργάνωσης προσφέρουν βοήθεια μόνο σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, «το κάνουμε αυτό εδώ και δεκαετίες», ανέφερε η Τουμά.
Εξαντλείται το νερό
Το νερό για τις βασικές ανάγκες στη Γάζα εξαντλείται επικίνδυνα, καθώς συνεχίζεται η «πλήρης πολιορκία» της Λωρίδας από το Ισραήλ, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.
Ενδεικτικό των ελλείψεων είναι το ότι οι κάτοικοι της Γάζας έχουν πρόσβαση σε περίπου τρία λίτρα νερό την ημέρα.