Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ο κινηματογράφος των δημιουργών στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Ο κινηματογράφος των δημιουργών στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

0

Αφιέρωμα στον Ζαν Ρενουάρ τις Τρίτες 3- 10 – 17 -24 & 31 Οκτωβρίου 2023 στις 21.00

Τις Τρίτες 3-10-17-24 και 31 Οκτωβρίου 2023 στις 21.00 το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης κάνει αφιέρωμα στον Ζαν Ρενουάρ (Jean Renoir 1894 – 1979), τον σημαντικότερο όλων των σκηνοθετών.

Ζαν Ρενουάρ – Ο Σημαντικότερος Όλων Των Σκηνοθετών  «Όρσον Γουέλς»

Ο Ζαν Ρενουάρ, ήταν γιος του σπουδαίου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ. Μακριά από δόγματα και στρατεύσεις, πίσω από μεταμφιεσμένες αλληγορίες ηθικής, οι ταινίες του Ζαν Ρενουάρ πρεσβεύουν τη μία και ακλόνητη πίστη στον άνθρωπο. Μ’ ένα ασταμάτητο δέος απέναντι στα μυστήρια της ύπαρξης και της θνητής φύσης. Ο κορυφαίος Γάλλος δημιουργός συνέταξε ένα ευαίσθητο σινεμά, το οποίο αγγίζει τα ύψη της ποίησης. Η Μεγάλη Χίμαιρα (1937) και ο Κανόνας του Παιχνιδιού (1937), τοποθετήθηκαν ανάμεσα στις σημαντικότερες ταινίες του 20ου αιώνα, ενώ φιλμ όπως το The River και το Boudu Saune Des Eaux (1932), αναγορεύτηκαν σε μοντέλα φιλμικού μοντερνισμού!

«Κανείς δε συνέλαβε την αληθινή φύση της οθόνης καλύτερα από τον Ρενουάρ. Κανείς δεν απαλλάχθηκε με τόση επιτυχία από τις διφορούμενες αναλογίες της με την ζωγραφική και το θέατρο.  Έχοντας στο μυαλό τους, τις παραδοσιακές αναφορές, οι σκηνοθέτες του Σινεμά τείνουν να συλλαμβάνουν τις εικόνες εγκλωβισμένες σ’ ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, όπως οι ζωγράφοι και οι θεατρικοί σκηνοθέτες. Ο Ρενουάρ αντίθετα, κατανοεί πως η οθόνη δεν είναι απλό παραλληλόγραμμο αλλά ένα ομοθετικό επίπεδο του βιζέρ της κάμεράς του. Το ακριβώς αντίθετο του κάδρου. Η οθόνη είναι μια μάσκα που περισσότερο κρύβει παρά αποκαλύπτει την πραγματικότητα». – Αντρέ Μπαζέν (Κριτικός και Θεωρητικός του Κινηματογράφου).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φεστιβάλ Φαερόπ: 1ο Φεστιβάλ Παραγωγικής και Βιομηχανικής κληρονομιάς

Εκδηλώσεις και δράσεις από την ΠΑΣΤΑΛΙ.ΑΜΚΕ από τις 18 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου στο Πασ…