Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μια Πόλη, Χίλιες Γλώσσες»: Το 1o Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας και Social Media στην Ξάνθη

«Μια Πόλη, Χίλιες Γλώσσες»: Το 1o Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας και Social Media στην Ξάνθη

0

Στις 20 και 21 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης – «Οικία Μάνου Χατζιδάκι»

Το 1ο Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας και Social Media στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη την Παρασκευή και το Σάββατο 20 και 21 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Οι διοργανωτές τονίζουν ότι ο πρώτος στόχος του Φεστιβάλ είναι η προβολή της τοπικής πολυπολιτισμικότητας και πολυγλωσσίας αλλά και η ανάδειξη της Ξάνθης ως μιας πολύγλωσσης πόλης της Ευρώπης. Μέσα από τις δράσεις με τοπικά σχολεία και φορείς της κοινωνίας ενισχύεται η συνείδηση της πολύγλωσσης κοινότητας σε θέματα γλωσσών και πολιτισμού. Μάλιστα, μέσα από το ειδικό Εργαστήρι Γλωσσών, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν γλωσσικά μαθήματα θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με καινοτόμες πρακτικές και μεθόδους ώστε να βελτιστοποιήσουν τη διδασκαλία τους. Ο δεύτερος στόχος είναι η εξοικείωση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την παραγωγή περιεχομένου. Μέσα από το ειδικό Εργαστήρι Social Media για ενήλικες, οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν πώς να κάνουν δικό τους λογαριασμό και να παράγουν πρωτότυπο περιεχόμενο για να προβάλουν το έργο τους. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι βασικοί συνεργάτες, όπως και η δημοφιλής στην Ελλάδα και το εξωτερικό κοινότητα των Easy Greek.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει τους εξής βασικούς τομείς δράσης:

Οι δράσεις απευθύνονται στη μαθητική κοινότητα της πόλης (μαθητές όλων των βαθμίδων και εκπαιδευτικοί),σε επαγγελματίες που ασχολούνται με τη διδασκαλία γλωσσών και με τον πολιτισμό, σε όσους ενδιαφέρονται για τη γλωσσική τεχνολογία και την ενασχόληση με τα social media.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

1η μέρα: Παρασκευή 20 Οκτωβρίου

9.30 -14.00

A΄ ΜΕΡΟΣ

Εκπαιδευτικές Δράσεις

9.30 «Ο Κήπος των γλωσσών»

Προγραμματισμένη εκπαιδευτική δράση για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

11.00 «Η γλώσσα, οι γλώσσες και τα Reels»

Προγραμματισμένη εκπαιδευτική δράση για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

17.30 – 21.00

Β’ ΜΕΡΟΣ

Εργαστήρια & Παρουσιάσεις

17.00 «Εργαστήριο Social Media» για μαθητές

Δημιουργία και επεξεργασία βίντεο με το πρόγραμμα Cap-Cut για επίδοξους content creators!

*Η συμμετοχή γίνεται μόνο με κράτηση θέσης μέσω e-mail στο:

glossonauts@gmail.com

18.00 «Εργαστήριο Social Media» για ενήλικες

Τα social media είναι ιδανικά για να προβάλετε το έργο σας. Μάθετε να τα χρησιμοποιείτε με ευχέρεια καιδημιουργικότητα. Ιδανικό για εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες που θέλουν να προβάλουν το έργο τους online.

*Η συμμετοχή γίνεται μόνο με κράτηση θέσης μέσω e-mail στο:

glossonauts@gmail.com

19.00 «Γλώσσες και διαδίκτυο: μία εργαλειοθήκη για εκπαιδευτικούς»

Παρουσίαση της Επίκουρης Καθηγήτριας κας. Αικατερίνης Μακρή [Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας] με θέμα την αξιοποίηση της εκπαιδευτικής τεχνολογίας εντός και εκτός της τάξης.

19.30 « Μαμά, μαμά θέλω να γίνω Youtuber! »

Παρουσίαση της ειδικής συμβούλου καριέρας Παυλίδου Ελισσάβετ, με θέμα τις επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται με τα social media αλλά και την πολυγλωσσία στην νέα εποχή. Η παρουσίαση αφορά τόσο μαθητές όσο και ενήλικες που αναζητούν το δικό τους δρόμο στην εύρεση και εκδίπλωση του ταλέντου τους.

20.00 « Easy Greek», το success story

Ο Δημήτρης και η Μαριλένα από το Easy Greek, το μεγαλύτερο κανάλι προώθησης της ελληνικής γλώσσας στοYouTube, παρουσιάζουν τη δουλειά τος και λύνουν τις απορίες του κοινού σχετικά με το τι σημαίνει να εργάζεσαι ως youtuber πλήρους απασχόλησης!

2η μέρα: Σάββατο 21 Οκτωβρίου

9.30 -14.00

A΄ ΜΕΡΟΣ

Εργαστήρια & Παρουσιάσεις

9.30 «Εργαστήριο Γλωσσών» για εκπαιδευτικούς

Στο τρίωρο Εργαστήρι Γλωσσών του 1ου Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας και Social Media στην Ξάνθη, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έρθουν σε επαφή με τις πλέον βέλτιστες παιδαγωγικές προσεγγίσεις γλωσσικής διδασκαλίας. Ειδικότερα, με βιωματικό τρόπο οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στο «πώς» και το «γιατί» της αποτελεσματικής διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ΠΕ Ξάνθης.

*Η συμμετοχή γίνεται μόνο με κράτηση θέσης μέσω e-mail στο:

glossonauts@gmail.com

12.30 «Πολυγλωσσία στην Ελλάδα»

Η επίκουρη καθηγήτρια κα. Μαλλιγκούδη Χριστίνα μιλάει για τους δίγλωσσους μαθητές που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και για τα οφέλη της διγλωσσίας. Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με ένα διαδραστικό παιχνίδι!

18.00 – 21.00

Β’ ΜΕΡΟΣ

Γευσιγνωσία & Λήξη Φεστιβάλ

18.00 «Διδασκαλία και εκμάθηση ξένων γλωσσών με την μέθοδο της «Αντιπροτασοπαιδείας»(Desuggestive Pedagogy)»

Η εκπαιδεύτρια εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών κα. Σταυριάνα Σούμπαση παρουσιάζει στο κοινό τις βασικές αρχές της μεθόδου της Αντιπροτασοπαιδείας. Η μέθοδος αυτή έχει αναγνωριστεί από τα προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα των Σκανδιναβικών χωρών, ως η πλέον κατάλληλη για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών.

18.30 «Διδασκαλία και εκμάθηση ξένων γλωσσών με την μέθοδο της «Αντιπροτασοπαιδείας»(Desuggestive Pedagogy)»

Η γλώσσα του τοπικού παραδοσιακού φαγητού

19.00 « Η ιστορία για τον καβουρμά »

Η υπεύθυνη του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρείας Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company κα. Ζαφειρούλα Βρεττού παρουσιάζει τη γλώσσα του φαγητού μέσα από την ιστορία του τοπικού εδέσματος «καβουρμά»

19.15 « Η ιστορία για

«Μαύρα Νερά»

Η οικογένεια Παπαδόπουλος διαθέτει τους αμπελώνες της στις πλαγιές της Βόρειας κοιλάδας του ποταμού Νέστου, στο Σταυροχώρι. Πρόκειται για ένα boutique οινοποιείο που φέρει το όνομα Passas Winery και την ιστορία του θα μας παρουσιάσει ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος μέσα από τη γλώσσα του τοπικού κρασιού

19.30 « Η ιστορία για τα παραδοσιακά ζυμαρικά της κυρίας Σοφίας »

Στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης και βορειοδυτικά της λίμνης Βιστονίδας, στο Σούνιο Ξάνθης, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση έχει το δικό της εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών ζυμαρικών με την ονομασία «ΣΟΦΙΑΣ ΓΕΥΣΕΙΣ». Περισσότερα για την αναβίωση της θρακιώτικης γαστρονομίας θα μας πει η ίδια η κυρία Σοφία!

20.00 «Η ιστορία της καριόκας»

Το «Ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά» ιδρύθηκε το 1926 από τον αείμνηστο Γεώργιο Παπαπαρασκευά, λειτουργεί μέχρι σήμερα και είναι το ζαχαροπλαστείο που έκανε διάσημη την Ξάνθη για τα γλυκά της.

20.15 «Από τις γλώσσες στη Γλώσσα: μια δοκιμή φιλοσοφικής θεμελίωσης της πολυγλωσσίας», Δημήτρης Βλάχος, φιλόλογος – συγγραφέας, τέως σχολικός σύμβουλος φιλολόγων

20.30 Χαιρετισμός και κλείσιμο του Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας από τον Αντιπεριφεριάρχη Ξάνθης

21.00 Λήξη του Φεστιβάλ με μουσική εκδήλωση και με γευσιγνωσία τοπικών εδεσμάτων και κρασιού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …