Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μέσω Αλεξανδρούπολης προωθείται η διακίνηση σιτηρών από Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία

Μέσω Αλεξανδρούπολης προωθείται η διακίνηση σιτηρών από Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία

0

Μητσοτάκης: «Με πρώτο τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης θα χρειαστούν κάποιες αναβαθμίσεις από ελληνικής πλευράς προκειμένου να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή την οικονομική δραστηριότητα»

Στη στενότερη συνεργασία στα θέματα ενεργειακής διασύνδεσης και μεταφορών σε μια περίοδο εντατικών γεωπολιτικών εξελίξεων κατέληξαν χθες στη Βάρνα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ομόλογοί του Νικολάι Ντένκοφ και Μαρσέλ Τσολάκου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και για το ενδεχόμενο συνεργασίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης.

Επί τούτω, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «με πρώτο τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης θα χρειαστούν κάποιες αναβαθμίσεις από ελληνικής πλευράς προκειμένου να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή την οικονομική δραστηριότητα. Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει, πρώτα πιλοτικά, να διερευνήσουμε το εμπορικό ενδιαφέρον το οποίο μπορεί να υπάρχει για μια τέτοια μεταφορά σιτηρών προς τον Νότο μέσω της Αλεξανδρούπολης και περαιτέρω εξαγωγής τους προς τις παγκόσμιες αγορές». Επιπλέον σημείωσε ότι «ένα τέτοιο project θα ήταν μια πρώτη, απτή, βραχυπρόθεσμη απόδειξη του τρόπου με τον οποίο οι χώρες μας μπορούν να συνεργάζονται για να αντιμετωπίζουν τις πολλές γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής μας».

Στην κοινή διακήρυξή τους οι τρεις πρωθυπουργοί συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται πιο στενά στο ευρωατλαντικό πλαίσιο, στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και παραπληροφόρησης που διασπείρονται από κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες στην περιοχή. Καταδίκασαν, επίσης, κάθε μορφή παραβίασης των διεθνών συνόρων και της κυριαρχίας κάθε κράτους, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχίσει να υποστηρίζεται πολύπλευρα η Μολδαβία. Συμφώνησαν, επίσης, ότι θα πρέπει να αυξηθεί η δυναμικότητα του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που μαζί με τον διασυνδετήριο Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) και την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη θα συμβάλουν στη διαφοροποίηση της προμήθειας ενέργειας της Ε.Ε., περιλαμβάνοντας τη Μολδαβία και πιθανώς την Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύνοδο ήταν παρών και ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας, καθώς η χώρα του εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό ενεργειακά από τη συνεργασία Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας και ήδη εξυπηρετείται από ελληνικές εταιρείες.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και ένα μήνυμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων που, όπως είπε, υποστηρίζουν και οι τρεις χώρες. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι «η συγκεκριμένη προοπτική περνάει μέσα από την προσαρμογή των υποψήφιων χωρών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι που σημαίνει, προφανώς, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και απόλυτη τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Επιδότηση 50% για την Αναβάθμιση της Επιχείρησής σας

Δίπλα στις επιχειρήσεις η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία Η Πε…