Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κ. Κουρτίδης: Θέλω να είμαι αρωγός, σύμμαχος σε κάθε πολίτη που έχει ένα πρόβλημα να λύσει ή ένα όραμα να μοιραστεί

Κ. Κουρτίδης: Θέλω να είμαι αρωγός, σύμμαχος σε κάθε πολίτη που έχει ένα πρόβλημα να λύσει ή ένα όραμα να μοιραστεί

0

Συνέντευξη με τον νυν Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης και εκ νέου υποψήφιο, Κωνσταντίνο Κουρτίδη όσον αφορά το έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του

«Συνήθως οι πολιτικοί “βλέπουν” τα προβλήματα της κοινωνίας από πάνω προς τα κάτω και όχι με τα μάτια των πολιτών», αναφέρει ο ίδιος

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο νυν Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» του Χρήστου Μέτιου, Κωνσταντίνος Κουρτίδης  εμβαθύνει στις πρωτοβουλίες και την προσέγγιση του όσον αφορά την τοπική διακυβέρνηση, ρίχνοντας φως στον μετασχηματισμό που προσπαθεί να συντελέσει η παρούσα Περιφερειακή Αρχή στην περιοχή της Ξάνθης.

«Ε»: Πείτε μας επιγραμματικά ποια θεωρείτε ότι ήταν τα σημαντικότερα έργα και πρωτοβουλίες της θητείας σας;

Κ.Κ.: Έναρξη αναδασμών, αναβίωση Χατζιδάκιου, καταγραφή και επισκευή κτιρίων, άνοιγμα συνοριακής διάβασης Αγίου Κωνσταντίνου, επέτειος Μικράς Ασίας, ανάδειξη Τεμπών Νέστου και άλλων τουριστικών περιοχών, συνδιοργανώσεις, ενημερώσεις και έναρξη Leader, αρδευτικό και πολλά άλλα..

«Ε»: Τι θέλατε να προχωρήσετε αλλά δεν καταφέρατε και θα επιδιώξετε να πραγματοποιηθεί στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο εφόσον εκλεγείτε;

Κ.Κ.: Στη σύντομή μου θητεία των 19 μηνών ως Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης θέλω να ολοκληρώσω πολλά πράγματα, που ξεκίνησα, όπως το Μουσείο Καπνού στην οδό Έλλης, την περαιτέρω ανάδειξη του Χατζιδάκιου με δράσεις μουσικοκινητικές για παιδιά και ΑΜΕΑ, την οργάνωση Πανελλήνιων διαγωνισμών, την επισκευή των αρδευτικών καναλιών του ΤΟΕΒ Θαλασσιάς, την ολοκλήρωση αναδασμών, την τουριστική προβολή και φυσικά τη δημιουργία περισσότερων υποδομών. Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια παρέχουν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης για τον τόπο μας με εργαλεία, όπως το Leader και το ΕΣΠΑ το οποίο πλέον έχει ανοίξει και φυσικά δυνατότητες δημιουργίας. Εννοείται ότι θα είμαι εδώ στο μάχιμο πεδίο της καθημερινότητας των Ξανθιωτών και την επόμενη μέρα των εκλογών, δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που χρειάζεται βοήθεια και κίνητρο να μείνει στον τόπο μας και να μην ξενιτευθεί. Θα είμαι δίπλα για να ενημερώνω για δυνατότητες που θα έχει και για ένα καλύτερο μέλλον.

«Ε»: Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του χωρικού αντιπεριφερειάρχη επιδιώξατε να εφαρμόσετε ένα νέο τρόπο διοίκησης, με «σφραγίδα», το άνοιγμα στην κοινωνία μέσω εκδηλώσεων για κρίσιμα επίκαιρα ζητήματα, όπως οι συνεργασίες σας με τον Δικηγορικό Σύλλογο. Πώς επιδιώκετε να λειτουργήσει αυτό το άνοιγμα της αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες;

Κ.Κ.: Συνήθως οι πολιτικοί «βλέπουν» τα προβλήματα της κοινωνίας από πάνω προς τα κάτω και συχνά όχι με τα μάτια των πολιτών. Καιρός να «δούμε» τα προβλήματα από κάτω προς τα πάνω, με τα μάτια των πολιτών, όπως τα βιώνουν και προσπαθούν να τα αντιμετωπίζουν. Έτσι πλέον κατήργησα το σύστημα των ραντεβού στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη. Όποιος πολίτης αισθάνεται ότι έχει ζήτημα και θέμα και πρόβλημα ανοίγει την πόρτα και μπαίνει. Το ίδιο ισχύει και με συλλόγους και όλους τους φορείς. Έκανα συνεχείς εξορμήσεις στην πόλη και τα χωριά. Θέλω να είμαι αρωγός, σύμμαχος σε κάθε πολίτη που έχει ένα πρόβλημα να λύσει ή ένα όραμα να μοιραστεί.

Με το Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης και την Πρόεδρό του είχα άριστη συνεργασία και κάναμε πλήθος εκδηλώσεων. Αναφέρω χαρακτηριστικά: Συνδιοργανώσαμε ημερίδα που αφορούσε την ενημέρωση και των νομικών για το νέο νόμο του οικογενειακού δικαίου για τη συνεπιμέλεια. Συμμετείχαν νομικοί από όλοι την Ελλάδα, καθηγητές πανεπιστημίου, δικαστές και δικηγόροι, καθώς και γνωστό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Το θέμα αυτό απασχολεί διαζευγμένα και χωρισμένα ζευγάρια και γονείς. Η εκδήλωση αυτή είχε Πανελλήνια και Πανκύπρια. Έδωσε γνώμες και λύσεις στους πολίτες που τους απασχολεί αυτό το θέμα. Συνδιοργανώσαμε επίσης στο Χατζιδάκιο εκδήλωση σχετικά με τα ζώα ως φορείς δικαιωμάτων που και αυτή είχε μεγάλη απήχηση. Ακόμη συνδιοργανώσαμε ημερίδα για την ενδοοικογενειακή βία και ενημερώθηκαν διεξοδικά όλοι οι πολίτες. Κάναμε συνδιοργανώσεις για την λογοθεραπεία και την εργοθεραπεία με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για την ψυχική υγεία. Ακόμη συνεργαστήκαμε με τη Μαθηματική Εταιρεία στην Ξάνθη και κάναμε μαζί πετυχημένες εκδηλώσεις, αλλά και πολιτιστικούς συλλόγους λαϊκής κληρονομίας με τους οποίους αναδείξαμε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Πλέον εκατοντάδες πολίτες και σύλλογοι έχουν έρθει στο γραφείο μου και πολλοί με καινοτόμες ιδέες και σκέψεις προσφέραν και άφησαν το κοινωνικό τους αποτύπωμα. Δόθηκε βήμα σε όλων των ειδών τους καλλιτέχνες (ποιητές, καλλιτέχνες, ζωγράφοι) μέσα από το Χατζιδάκιο να αναδείξουν το έργο τους και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Στην πράξη, έχω αποδείξει πως δεν αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως ευκαιρία για εξουσία, επίδειξη, άσκηση προσωπικών φιλοδοξιών αλλά ως ανιδιοτελή προσφορά στο συλλογικό συμφέρον, χωρίς ιδιοτέλεια προσωπική. Είναι συνεχής η επικοινωνία και συνεργασία μου με τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μας και τους πολίτες με σκοπό τη δημιουργική συνεργασία. Κάθε ένας πρέπει να έχει βήμα.

«Ε»: Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες σας, ήταν και η βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς (λογοτεχνικούς, επιστημονικούς κλπ). Πώς μπορεί η Περιφέρεια να στηρίξει και να ενισχύσει τη συμμετοχή των μαθητών σε διαγωνισμούς, εθνικούς και παγκόσμιους;

Κ.Κ.: Η Περιφέρεια στήριξε έμπρακτα τους μαθητές μας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στήριξε μαθητές του 3ου Λυκείου στον Πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece. Ενίσχυσε οικονομικά την εξαιρετική ομάδα του 2ου Λυκείου Ξάνθης που μάλιστα διακρίθηκε στο διαγωνισμό «F1 in Schools» ένα διαγωνισμός STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), που συνδυάζει δεξιότητες των μαθητών πάνω στην επιστήμη, τη τεχνολογία, τη μηχανική, αλλά και τα μαθηματικά και που έγινε στη Σιγκαπούρη. Ακόμη ενισχύσαμε και οργανώσαμε μαθητικούς αγώνες σκάκι στην Ξάνθη. Σκοπός μας βέβαια είναι να οργανώσουμε και στην Ξάνθη διαγωνισμούς κυρίως με προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών και ρητορικών διαγωνισμών. Θα συνεχίσουμε και να ενισχύουμε αλλά και θα οργανώνουμε τέτοιου είδους διαγωνισμούς.

«Ε»: Κατά τη θητεία σας δώσατε βαρύτητα στην αναγνώριση της προσφοράς και συμβολής των εθελοντών. Πώς η Περιφέρεια μπορεί να συνεργαστεί με τις εθελοντικές οργανώσεις; Εσείς ποιες πρωτοβουλίες αναλάβατε;

Κ.Κ.: Η Περιφέρειά μας συνεργάζεται εδώ και πολύ καιρό με τις εθελοντικές οργανώσεις και συγκεκριμένα και όχι μόνο για την περιφρούρηση του περιαστικού δάσους της Ξάνθης, οι οποίες αποπνέουν ηθική, ανθρωπιά και αλτρουισμό. Μας βοηθούν παντού, μας βοήθησαν όταν υπήρχε έντονος κίνδυνος πυρκαγιών, μας βοήθησαν σε εκδηλώσεις και σε απώλειες προσφιλών προσώπων.

Στόχος μας είναι να στηρίζουμε και να διευκολύνουμε τη δράση των εθελοντικών οργανώσεων, να προωθούμε τη συνεργασία κρατικών φορέων ή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με εθελοντικές οργανώσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νομού μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή και για την προώθηση του πολιτισμού του τόπου μας. Σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε η εθελοντική δράση των πολιτών να υποκαταστήσει τις λειτουργίες και τις υποχρεώσεις της πολιτείας, αλλά να λειτουργήσει επικουρικά στις προσπάθειές της. Όραμά μας μία κοινωνία πολιτών αλληλεγγύης και αλληλοπροσφοράς, για αυτό και είμαστε διατεθειμένοι να οργανώνουμε εκστρατείες ενημέρωσης στην τοπική κοινωνία των αξιών και ωφελειών του εθελοντισμού, τις εθελοντικές δράσεις και τους στόχους τους και θα προβάλλουμε το έργο τους μέσω των ΜΜΕ, του Διαδικτύου, των σχολείων. Η ενεργή πολιτική χρειάζεται και ενεργούς πολίτες.

«Ε»: Ποια θεωρείτε ότι ήταν η συμβολή σας στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και κοινωνικής αλληλεγγύης;

Κ.Κ.: Η κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη ήδη ασκείται θεσμικά από την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Ξάνθης. Οι εκεί εξαιρετικοί μας υπάλληλοι κάνουν μοναδική δουλειά, όπως π.χ. ενημερώσεις και χειρισμό υιοθεσιών και εκθέσεις. Πλέον όμως θέλουμε να βγούμε από τα στενά θεσμικά όρια και να συνεργαστούμε με φορείς για ακόμη περισσότερα. Κάναμε την προεργασία και σε συνεργασία με το δικηγορικό σύλλογο αλλά και άλλους φορείς θέλουμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας που δεν συνιστά σύμπτωμα μιας παλιάς εποχής συντηρητικής, αλλά σύμπτωμα και της σημερινής, που, δυστυχώς, ενδημούν ακόμη έντονα έμφυλα στερεότυπα. Η αναγνώριση και παραδοχή της ύπαρξής της είναι το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπισή της. Προσδοκούμε να βοηθούμε έμπρακτα, άμεσα και δραστικά κάθε κακοποιημένη, ταλαιπωρημένη γυναίκα του τόπου μας, με δωρεάν νομική υποστήριξη, ψυχολογική υποστήριξη και με προγράμματα εργασία, ώστε να υπάρχει ανεξαρτησία. Ο χώρος έχει βρεθεί και είναι  το κτίριο της παλαιάς μαθητικής εστίας, που το επισκευάζουμε και εξωραΐζουμε.

Ήταν ένας χώρος εγκαταλελειμμένος επί σειρά ετών, που βρίσκεται στο κέντρο της Ξάνθης, δίπλα στο εργατικό κέντρο. Μόλις ανέλαβα έγινε έλεγχος και στη συνέχεια ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες για την επισκευή, η οποία άρχισε τους τελευταίους μήνες. Μόλις αποπερατωθεί θέλουμε όλοι οι σύλλογοι, που έχουν σχέση με την ισότητα, την κακοποίηση, την αλληλεγγύη και την προστασία των γυναικών και των παιδιών να είναι συγκεντρωμένοι και να έχουν το δικό τους χώρο. Ακόμη θέλουμε για το μέλλον τα δωμάτια που επισκευάζουμε σε συνεργασία με τις αρμόδιες δημόσιες αρχές να φιλοξενούν για κάποιο περιορισμένο χρόνο, τα άτομα που δέχτηκαν βία και δεν έχουν που να μείνουν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…