Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Φρένο» στην κατάχρηση συνταγογραφήσεων βάζει ο ΕΟΠΥΥ  

«Φρένο» στην κατάχρηση συνταγογραφήσεων βάζει ο ΕΟΠΥΥ  

0

Θέτει χρονικό περιορισμό στην επανάληψη των εξετάσεων

 

Δεν θα επηρεαστούν οι ασφαλισμένοι τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης

 

«Φρένο» στην συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων βάζει ο ΕΟΠΥΥ σε μια προσπάθεια να περιορίσει την υπερ συνταγογράφηση που έχει παρατηρηθεί και τις δαπάνες που προκαλεί στον Οργανισμό. Ένα μέτρο εξορθολογισμού του συστήματος που δεν φαίνεται να έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία των ασφαλισμένων.

Τι ισχύει για τις διαγνωστικές εξετάσεις

Έτσι, από την περασμένη Δευτέρα, 9/10, μια σειρά εξετάσεων δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν εκ νέου και να αποζημιωθούν, δηλαδή να πληρώσει ο πολίτης μόνο τη συμμετοχή, εάν δεν μεσολαβήσει διάστημα τεσσάρων ημερών, 60 ημερών, 90 ημερών, έξι μηνών και ενός έτους, αναλόγως την εξέταση. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα έχουν… απαγορευτικό στο να συνταγογραφήσουν την ίδια εξέταση, ενώ και οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί τηρώντας το χρονικό διάστημα των παραπεμπτικών τους ώστε να μην χάνουν την προθεσμία εκτέλεσης.

Δεν θα επηρεαστούν οι ασφαλισμένοι τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Σπανόπουλος δεν πρόκειται για «κόφτη» εξετάσεων αλλά για «φραγή» στην συνταγράφηση εξετάσεων σε πολύ κοντινό διάστημα. Δεν θα επηρεάσει τους ασφαλισμένους. Είναι μια προσπάθεια να μπει ένα φρένο στην υπέρμετρη συνταγογράφηση. Σαφώς και γίνεται κατάχρηση. Δεν μπορεί για παράδειγμα οι εξετάσεις για χοληστερίνη να επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα. Δεν χρειάζεται.». Εάν επιτευχθεί ο στόχος υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ και μειωθεί η καταχρηστική συνταγογράφηση, τότε εκτιμάται ότι θα μειωθεί και το ύψος του clawback που επιβαρύνει τους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνταγογράφηση  κατά παρέκκλιση των χρονικών ορίων επιτρέπεται αλλά στο παραπεμπτικό που εκδίδεται σημειώνεται ότι η εξέταση δεν αποζημιώνεται για διενέργεια σε ιδιώτη πάροχο, αλλά πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή.

Ι. Σπανόπουλος, πρόεδρος ΙΣΞ: «Στην Ξάνθη έχουμε 170 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, έχουμε εξαιρετικές υπηρεσίες υγείας»

Ο κ. Σπανόπουλος που διατηρεί διαγνωστικό εργαστήριο επεσήμανε πως στα αιτήματα του κλάδου είναι να εφαρμοστούν τα διεθνή πρωτόκολλα εργαστηριακών εξετάσεων: «Εμείς σαν κλάδος έχουμε επισημάνει ότι είναι μια εντελώς προβληματική κατάσταση. Επειδή, πρώτον αυτά που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι δεν καταλήγουν στον ΕΟΠΥΥ και δεύτερον επειδή ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για εξετάσεις είναι κλειστός για παράδειγμα στα 350 εκ. ευρώ τον χρόνο. Δεν βάζει όριο στην συνταγογράφηση και καταλήγει να κλείνει το έτος με 600 εκ. ευρώ. Τα κατανέμει ανά μήνα και ανά είδος εξέτασης. Για παράδειγμα 20 εκ. ευρώ για μικροβιολογικές. Αν φτάσουν 30 εκ. ευρώ κόβονται οριζόντια. Έτσι τα διαγνωστικά υποβάλουν την δαπάνη και καταλήγουν να παίρνουν το 30%. Γι αυτό ζητάμε να εφαρμοστούν τα πρωτοκόλλα. Ξοδεύουμε χρήματα χωρίς προϋπολογισμό. Διαφορετικό είναι ένα γιατρός να γράφει εξετάσεις για να ενισχύσει την διάγνωσή τους και διαφορετικό να υποκύπτει στην πίεση των ηλικιωμένων κυρίως που θέλουν κάθε τρεις μήνες εξετάσεις. Στην χώρα μας έχουμε επιτύχει ένα πολύ καλό επίπεδο στην προληπτική ιατρική. Στην Ξάνθη έχουμε 170 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, έχουμε εξαιρετικές υπηρεσίες υγείας. Απλά χρειαζόμαστε περισσότερη οργάνωση».

Έρχονται αλλαγές στον προσωπικό γιατρό

Ο κ. Σπανόπουλος τόνισε επίσης την αναγκαιότητα να προχωρήσει ο θεσμός του προσωπικού ιατρού που έχει ατονήσει όπως και να ανοίξει ο ΕΟΠΥΥ και να εντάξει κι άλλους γιατρούς αλλά με συλλογικές συμβάσεις και όχι με ατομικές.  Ο λόγος που ο Προσωπικός Γιατρός δεν έχει μπει σε όλα τα ελληνικά σπίτια είναι το χλιαρό ενδιαφέρον από την πλευρά των ιδιωτών γιατρών να συμμετέχουν. Έτσι, ο θεσμός μετρά σχεδόν πέντε εκατομμύρια εγγεγραμμένους πολίτες και 3.435 προσωπικούς γιατρούς. Εξ αυτών, οι 2.224 είναι γιατροί του δημοσίου και οι υπόλοιποι ιδιώτες. Με αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Υγείας θα προσπαθήσει να προσελκύσει νέους γιατρούς. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος που θα ειδικεύονται οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι που θα εργαστούν στην ΠΦΥ και μετά την Ιατρική θα έχουν κίνητρα για να δουλέψουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Κάθε πότε θα συνταγογραφούνται οι διαγνωστικές εξετάσεις

Πιο αναλυτικά, τα «φίλτρα» που μπήκαν τώρα στη συνταγογράφηση είναι τα εξής:

  1. Ανά τέσσερις (4) ημέρες:

-Γενική Αίματος

-Χολερυθρίνη

-CPK, CPK-MB

-Ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο)

-Σάκχαρο

-Ουρία

-Κρεατινίνη

-Αμυλάση

-INR, PT,PTT

-Β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη

-Γενική Ούρων

-CRP ποσοτικό

-Ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση

-Μικροσκοπική εξέταση εκκρίματος για γονόκοκκο, για σπειροχαίτη, για μαλακό έλκος, για Nicolas Favre, για τριχομονάδες, για μύκητες, για χλωρίδες, για ελαστικές ίνες, κρυστάλλου Curghaman, ηωσινόφιλα, για άγκιστρα εχινόκοκκου, για Hansen, για Koch κατά παραγγελία.

 

ii.Ανά εξήντα (60) ημέρες:

-Βιταμίνη Β12

-Προσδιορισμός Φυλλικού Οξέος

-Χοληστερόλη (CHL)

-Χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HD-CHOLESTEROL)

-Χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-CHOLESTEROL)

-Τριγλυκερίδια αίματος.

 

iii.Ανά ενενήντα (90) ημέρες:

Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1c).

 

Εξαιρούνται: ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (icd10:

E10 – ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης), η Κύηση (icd10: Z32, Z32.1) και ο Διαβήτης Κύησης (icd10: 0.24, 024.0, 024.1, 024.2, 024.3, 024.4, 024.9).

 

iv.Ανά έξι (6) μήνες:

-ΟΛΙΚΗ 25 (ΟΗ) ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

-1,25 Διυδροξυ – Βιταμίνη D3 ορού (1,25 (ΟΗ^3)

-Ομοκυστεΐνη.

 

v.Ανά έτος:

-Προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α (LPa)

-Αντι-θυρεοσφαιρινικά αντισώματα antiG)

-Αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης anti-TPO)

-Ελεύθερη τριωδιοθυρονίνη (FT3).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…