Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

0

Να γίνει υπόθεση όλων
Φίλος συμπολίτης, με συμμετοχή στα κοινά, με προσφορά και αγάπη για τον τόπο του, συναισθηματικός και ευγενής, πέρασε από το γραφείο. Για να εκφράσει τον πόνο του για τις πυρκαγιές, για τις καταστροφές και τις πληγές που αφήνει πίσω της η φωτιά. Πρότεινε δε, η υπόθεση προστασίας των δασών, να γίνει υπόθεση όλων μας.
Παράλληλα επεσήμανε πως πρέπει η πολιτεία ν’ ακούσει τους ειδικούς που είναι οι δασικές υπηρεσίες και οι δασολόγοι. Αυτοί γνωρίζουν τα δάση, τα δέντρα, το ανάγλυφο κάθε περιοχής.
Μου ζήτησε φιλικά, να τα γράψω αυτά, σαν μια μικρή προσφορά στον προβληματισμό για να σωθούν τα δάση. Τον άκουσα, τα έγραψα και σας τα μεταφέρω.
Γ.Δ.


Δημοτικά Εκλογικά Κέντρα
Το είπαμε, προεκλογικό το κλίμα απ’ όλες τις απόψεις. Έτσι, μαζί με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που πρέπει να επιλύσουν οι συνδυασμοί, και κυρίως οι επικεφαλής, είναι η στέγη, δηλαδή το εκλογικό κέντρο.
Κι όταν λέμε εκλογικό κέντρο εννοούμε κάποιον χώρο όσο γίνεται κεντρικό και βολικό .
Έτσι, το εκλογικό κέντρο του Μ.Τσέπελη θα είναι στην πλατεία Ελευθερίας, γωνία Σμύρνης, του Σάββα Μελισσόπουλου στην οδό Βενιζέλου 75, του Στράτου Κοντού στον πεζόδρομο της Γεωργίου Σταύρου (πρώην Goodies) και μένει του Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου για να κλείσει το θέμα της πόλης.
Ότι αφορά τους υπόλοιπους δήμους, εκλογικά κέντρα θα δημιουργηθούν στην έδρα του κάθε δήμου π.χ Γενισέα, Εύλαλο και Σμίνθη.
Γ.Δ.


Μικροπαραλειπόμενα
*Σύμφωνα με πληροφορίες από συζήτηση με τον Μιχάλη Αμοιρίδη, σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ο συνδυασμός του Χρήστου Μέτιου δεν θα έχει εκλογικό κέντρο. Κι αυτό διότι το θεωρεί όχι απαραίτητο. Από την άλλη ο Τοψίδης θα δημιουργήσει εκλογικό κέντρο σε κάθε νομό, όπως και στις προηγούμενες εκλογές.
*Πληροφορίες από τον δήμο Μύκης αναφέρουν πως ο υποψήφιος για τον δήμο Εντέρ Μέτσογλου τελικά δεν θα είναι υποψήφιος διότι δεν συμπλήρωσε συνδυασμό και έτσι οι υποψήφιοι θα είναι τέσσερις.
-Οριστικό ότι στον δήμο Τοπείρου δεν θα υπάρχει δεύτερος συνδυασμός και ο Μίχογλου θα κάνει μια παρουσία τυπική. Η περίπτωσή του ίσως να είναι και η μοναδική πανελλαδικά. Εκλογή χωρίς αντίπαλο…
Γ.Δ.


Δεν είσαι Έλληνας!
Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Πέμπτης σε κεντρική οδό με συμβολή άλλης μικρότερης.
Οδηγός Ι.Χ. προσπαθούσε να παρκάρει νόμιμα σε χώρο όπου λίγο μπροστά του, ημιφορτηγό μεταφορικής ξεφόρτωνε εμπορεύματα. Ο συμπολίτης μας υπομονετικά περίμενε να ξεφορτώσει το φορτηγό για να παρκάρει. Οπότε, από την απέναντι πλευρά ακούστηκε μια δυνατή φωνή λέγοντας «Ανέβα στο πεζοδρόμιο και πάρκαρε, τι περιμένεις;  Δεν είσαι Έλληνας εσύ;»
Δεν γνωρίζω τη συνέχεια. Φεύγοντας χαμογέλασα. Πικρά, για μια άποψη που επικρατεί δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
Γ.Δ.


Χαιρετίσματα στην εξουσία
Συνηθίζεται στην χώρα μας, αυτή που την κατοικούν, οι πιο έξυπνοι, οι πιο όμορφοι και οι πιο εργατικοί κάτοικοι παγκοσμίως, την περίοδο των εκλογών, των όποιων εκλογών, να εφαρμόζεται ένα έθιμο.
Έθιμο παλιό, από συστάσεως αυτού που λέγεται κράτος, την περίοδο των εκλογών να σταματά ουσιαστικά να λειτουργεί το δημόσιο.
Παλιά κατέβαζαν τα μολύβια, μετά τα στυλό, σήμερα τα κομπιούτερ. Έτσι, το δημοτικό και δημόσιο σύμπαν συζητά, αναλύει, κάνει προβλέψεις, συμφωνεί, διαφωνεί και βέβαια ψηφίζει αλλά  και ψηφίζεται διότι υπάρχουν και τέτοιες φιλοδοξίες.
Τώρα, αν ο πολίτης-πελάτης βιάζεται, τρέχουν ημερομηνίες, έχει υποχρεώσεις, ε, αυτό σε καμία περίπτωση να γίνει αιτία να ιδρώσει το αυτί του γραφειοκράτη.
-Χαιρετίσματα στην εξουσία λοιπόν…
Γ.Δ.


Υποβάθμιση της πόλης
Σα νομό και περισσότερο σαν πόλη, έχουμε κάποια πράγματα που λειτουργούν αρνητικά και δυστυχώς θα περάσουν πολλά χρόνια ν’ αλλάξουν.
Η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική, από ένα σημείο για τα μικρά καθημερινά σκουπίδια, με τον μικρό κάδο που τοποθέτησε ο δήμος σε διάφορα σημεία.
Σας παραθέτω χθεσινή εικόνα. Πέρασε ο Δροσερίτης με το καρότσι, έβγαλε έξω ότι περιείχε, πήρε τα αλουμινένια κουτάκια κι έφυγε αφήνοντας έξω στο δρόμο τα υπόλοιπα.
Από την απαράδεκτη αυτή εικόνα και συμπεριφορά που υποβαθμίζει την πόλη, πώς θα γλυτώσει; Πώς θ’ αντιμετωπιστεί αυτή η εικόνα ντροπής;
Γ.Δ.


Άρχισε επίσημα ο προεκλογικός αγώνας
Καλό προεκλογικό μήνα λοιπόν. Από σήμερα μπήκαμε και με το νόμο που λένε στην επίσημη προεκλογική περίοδο.
Οι συνδυασμοί έκλεισαν το βράδυ χθες και κατατέθηκαν αρμοδίως.
Όσοι συνδυασμοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο από το νόμο αριθμό ανδρών και γυναικών υποψηφίων φυσικά.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες από τους τέσσερις δήμους του νομού, στους δύο, Ξάνθης και Αβδήρων, όλοι κατέθεσαν συνδυασμό.
Δηλαδή Τσέπελης, Δημαρχόπουλος, Μελισσόπουλος, Κοντός, Βογιατζής. Στα Άβδηρα κατέθεσαν ο Τσιτιρίδης, ο Κριτσίνης και η Βούλα Μαχαιρίδου. Στον Τόπειρο κατέθεσε ο Μίχογλου, ενώ στον δήμο Μύκης κατέθεσε ο Ντελή Χουσεΐν νυν δήμαρχος, ο Καπζά, ο Κουρτ και ο Ντουκιαντζή.
Γ.Δ.


Δεκατρείς μέρες πυρκαγιά
Προβληματίζομαι πώς είναι δυνατόν επί τόσες ημέρες, δεκατρείς παρακαλώ, να μαίνεται η πυρκαγιά στον Έβρο. Συγκεκριμένα στις περιοχές Λεπτοκαρυάς και ειδικότερα στη θέση Μεγάλο Ρέμα.
Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 600 πυροσβέστες, πάνω από 7 ελικόπτερα και αεροπλάνα, μέχρι δυνάμεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία και Αλβανία.
Δηλαδή, μια τεράστια δύναμη που δεν μπορεί όχι να σβήσει τη φωτιά, αλλά να την περιορίσει για να μην καούν χωριά, ζώα, περιουσίες.
Η φωτιά ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου και από τότε μόνο καίει.
Συνολικά εκτιμάται ότι κάηκαν πάνω από 800.000 στρέμματα.
Γ.Δ.


Ένα έξυπνο σύστημα ελέγχου των υποδομών από την Πολυτεχνική μας
Ένα καινοτόμο και έξυπνο σύστημα ελέγχου της δομικής  ακεραιότητας των κατασκευών και υποδομών έχει αναπτύξει η ερευνητική επιστημονική ομάδα του Τομέα Επιστήμης Δομικών Κατασκευών της Πολυτεχνικής  Ξάνθης που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα ΚΕΔΙΑΚ. Ειδικότερα πρόκειται για ένα ασύρματο σύστημα αυτόνομο ενεργειακά που τοποθετείς σε μια γέφυρα για παράδειγμα και ανά πάσα ώρα και στιγμή δίνει πληροφορίες για την δομική της επάρκεια ή για  τυχόν πρόβλημα που προκύπτει στο κινητό ή στον υπολογιστή με τον οποίο συνδέεται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έτσι μπορούν να αποφευχθούν καταρρεύσεις και διακινδύνευση ανθρώπινης ζωής. Και να θυμίσουμε ότι είχαμε κατάρρευση γεφυρών στην περιφέρειά μας στον Ίασμο και στην Καβάλα.
Συνεπώς το  σύστημα αυτό αν το χρησιμοποιήσει  η περιφέρειά μας στις υποδομές της θα προστατεύσει τους πολίτες της και  θα ξέρει ανά πάσα ώρα και στιγμή την κατάσταση των υποδομών της. Το «Ε» παρουσιάζει στο σημερινό φύλλο το σύστημα αυτό μετά από συζήτηση που είχε με τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Χαλιορή, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΔΠΘ που είναι υπεύθυνος της ομάδας. Όπως πληροφορηθήκαμε ο κ. Χαλιορής είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη υποδομών ΑΜΘ κ. Μιχάλη Αμοιρίδη ο οποίος  εξέφρασε το ενδιαφέρον της περιφέρειας για το καινοτόμο αυτό σύστημα. Αυτό άλλωστε είναι και το  ζητούμενο. Το Πανεπιστήμιο μας με το αξιόλογο δυναμικό που παράγει έργο και αυτό δεν πρέπει να παραμένει στο εργαστήριο αλλά να συνδέεται με την κοινωνία και να εφαρμόζεται σε συνεργασία με την διοίκηση προς όφελος των πολιτών.
Μ.Ξ.


Ήταν ένας κακός μήνας
Μας αποχαιρετά ο Αύγουστος με μια υπέρλαμπρη  υπερπανσέληνο που όμοιά της θα ξαναδούμε το 2037! Έτσι λένε οι επιστήμονες γι αυτό και όσοι από μας έχουν τα …χρονάκια τους  ας σπεύσουν σε ακρογιαλιές, αρχαιολογικούς χώρους να απολαύσουν  το θέαμα. Ανεξάρτητα από την πανσέληνο ο Αύγουστος του 2023 ήταν ένας τυραννικός μήνας. Κατά τη διάρκειά του επικράτησαν ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες. Παρατεταμένος καύσωνας, καυτά μελτέμια, ξηρασία. Υπέφεραν άνθρωποι, ζώα και σπαρτά. Αλλά πιο τυραννικός και καταστροφικός  ήταν για τους  συνανθρώπους μας ειδικά στον Έβρο που βρίσκονται 13 μέρες τώρα στην κόλαση της φωτιάς  που δεν λέει να σβήσει. Τι να πεις σ’ αυτούς τους ανθρώπους που μετρούν τις ζωές τους  στα αποκαϊδια; Εμείς συμπάσχουμε με λόγια και  με ευχές αλλά αυτοί βιώνουν την απόλυτη καταστροφή και πρέπει η πολιτεία να τους βοηθήσει να στυλωθούν  και να προχωρήσουν τις ζωές τους.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Το κοινό μας σπίτι -Στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης -Καθαρή και όμορφη πόλη…