Τα…απόνερα των πλημμυρών σε Θεσσαλία και Μαγνησία – Στα ύψη η τιμή της βιομηχανικής ντομάτας και τα μήλα Αγιάς και Ζαγοράς Πηλίου
Ο καύσωνας και τα μελτέμια «έκαψαν» τα κηπευτικά και εκτόξευσαν τις τιμές τους – Πιέζονται οι παραγωγοί και από το αυξημένο κόστος παραγωγής
Μπορεί τα νερά στον Θεσσαλικό κάμπο να μην έχουν υποχωρήσει ολοσχερώς ωστόσο τα …απόνερα των καταστροφικών πλημμυρών έχουν αρχίσει να εμφανίζονται με ανατιμήσεις στην επισιτιστική αλυσίδα, ξεκινώντας από τα λαχανικά και τα φρούτα. Η Ξάνθη διαθέτει μια καλή ντόπια παραγωγή σε λαχανικά και φρούτα ωστόσο αυτή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες με αποτέλεσμα τα οπωροπωλεία να εφοδιάζονται από την Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης κυρίως. Από την Λάρισα εισάγουμε σαν νομός κάποια εποχιακά είδη όπως η βιομηχανική ντομάτα που είναι στο pic της και παράγεται στον Θεσσαλικό κάμπο. Οι καλλιέργειες όμως είναι θαμμένες κάτω από τα λασπόνερα και ήδη έχουν παρουσιαστεί ελλείψεις στην αγορά με αποτέλεσμα η τιμή της να εκτοξευτεί!
Στα ύψη η τιμή της βιομηχανικής ντομάτας και τα μήλα Αγιάς και Ζαγοράς Πηλίου
Ο πρόεδρος του σωματείου Οπωροπωλών Ξάνθης κ. Δημήτρης Καραλανίδης μιλώντας στο «Ε» επιβεβαίωσε ανατιμήσεις σε λαχανικά και φρούτα σημειώνοντας ότι σε κάποια είδη οι τιμές τους έχουν διπλασιαστεί.: «Η Ξάνθη παλιότερα είχε μεγάλη παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας όμως μετά το κλείσιμο της ΣΕΒΑΘ δεν έχει καθόλου. Τώρα είναι η εποχή της και ενώ πουλούσαμε 50 λεπτά το κιλό τώρα αγοράζουμε 80 λεπτά. Και όχι από την Λάρισα αφού έχει καταστραφεί ολοσχερώς η παραγωγή αλλά από τα Γιαννιτσά ή τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Σίγουρα έχουμε σημαντικές ανατιμήσεις στα μήλα Αγιάς και Ζαγοράς που έχουν επίσης μεγάλες καταστροφές. Αυτά που δεν έχουν επηρεαστεί είναι τα σταφύλια που αγοράζουμε κυρίως από Κόρινθο και Καβάλα».
Ο καύσωνας και τα μελτέμια «έκαψαν» τα κηπευτικά
Ο κ. Καραλανίδης όμως τόνισε πως οι ανατιμήσεις δεν οφείλονται μόνο στις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, στην Μαγνησία και αλλού αλλά είναι απότοκο του παρατεταμένου καύσωνα και των ανέμων που έκαψαν τα κηπευτικά: «Ο καύσωνας και τα μελτέμια έκαναν μεγάλη ζημιά. Για παράδειγμα στις αχλαδιές κάηκαν τα φύλλα και έχουν μικροκαρπία. Αυτό σημαίνει ότι το αχλάδι θα είναι ακριβότερο φέτος ειδικά τα μεγάλα. Επίσης ζημιές είχαν τα εξωχώραφα κηπευτικά όπως οι ντομάτες, τα αγγούρια . Γίνονται πολλές εισαγωγές ντομάτας από Τουρκία, Σερβία και Πολωνία ώστε να μην έχει μεγάλη αύξηση η τιμή της . Φασολάκι δεν βρίσκεις πουθενά. Είναι μια δύσκολη χρονιά».
Πιέζονται οι παραγωγοί και από το αυξημένο κόστος παραγωγής
Το ίδιο επιβεβαιώνει και παραγωγός κηπευτικών της Ξάνθης. Κάνει λόγο για μια σειρά από αντίξοες συνθήκες που είναι αντιμέτωποι οι παραγωγοί: «Έχουμε μεγάλη ζημιά από τον καύσωνα και τον αέρα. Μας έκαψε όλη την όψιμη παραγωγή ντομάτας. Πρόβλημα ακαρπίας έχουν και άλλα κηπευτικά όπως οι πιπεριές, τα κολοκύθια οι μελιτζάνες».
Όπως πρόσθεσε η παραγωγή τους είναι μικρή αλλά το κόστος παραγωγής μεγάλο καθώς καθημερινά ποτίζουν με πομώνες και άρα ξοδεύουν ηλεκτρικό, έχουν αυξηθεί τα φυτά και τα λιπάσματα: «Έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά δεν μπορούμε να πουλήσουμε ακριβά γιατί θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Την προσωπική εργασία δεν την μετράμε». Τέλος ανέφερε ότι ο κόσμος διαμαρτύρεται με τις ανατιμήσεις γι αυτό και προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μειώνοντας στο ελάχιστο το κέρδος από την προσωπική εργασία.
Μαριάννα Ξανθοπούλου