Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ιω. Πατζανακίδης: «Ο Έβρος είναι μια περιοχή όπου το προσφυγικό έχει στρατιωτικοποιηθεί»

Ιω. Πατζανακίδης: «Ο Έβρος είναι μια περιοχή όπου το προσφυγικό έχει στρατιωτικοποιηθεί»

0

ΚΕΕΡΦΑ: Μαζικές εκδηλώσεις ενάντια στον ρατσισμό – Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης

Πάνω από 70 άτομα παρευρέθηκαν και συζήτησαν ενώ οι ομιλητές έκαναν καίριες παρεμβάσεις

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η αντιφασιστική εκδήλωση από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) στο Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησαν οι: Γιάννης Λασκαράκης, Πολιτικός μηχανικός, Γιάννης Πατζανακίδης και Κατερίνα Γεωργιάδου, Συνήγοροι υπεράσπισης των 8 Σύρων προσφύγων στην υπόθεση αρπαγής του ‘Έβρου, Μαρία Λουκοπούλου, εκπαιδευτικός και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ.

Πάνω από 70 άτομα παρακολούθησαν τις παρεμβάσεις των ομιλητών αλλά και συζήτησαν αναφορικά με την άνοδο της βίας με ρατσιστικό κίνητρο στην περιοχή του Έβρου. Κοινά σημεία στις συζητήσεις είναι η αναφορά στα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στην εμπειρία του αντιφασιστικού κινήματος που ξεδιπλώθηκε κι έφτασε στην καταδίκη και τη φυλάκιση της ναζιστικής ηγεσίας.

Γ. Λασκαράκης: «Χτίζουμε ένα φράχτη για να εμποδίσουμε τους “κολασμένους” που ζητούν με κίνδυνο της ζωής τους ένα καταφύγιο για τα παιδιά τους»

O πολιτικός μηχανικός και εκδότης της Γνώμης, Γιάννης Λασκαράκης διέσχισε ιστορικά την έννοια του πρόσφυγα και ποιες μορφές πήρε στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχουν εκείνοι οι πρόσφυγες (βλ. Ρωμιοί πρόσφυγες του 1922-23) με τους Πακιστανούς, τους Αφγανούς και τους Αφρικανούς που επιχειρούν να διαβούν τα σύνορά μας. Σύμφωνοι, οι πρόσφυγες είναι διαφορετικοί, αλλά η αντιμετώπισή τους είναι η ίδια […]. Εκείνοι οι πρόσφυγες έδωσαν πνοή και ζωντάνια στη νέα τους πατρίδα. Μεταμόρφωσαν την Ελλάδα από ένα καθυστερημένο κρατίδιο, σε χώρα νεωτερική στον πυρήνα της Ευρώπης. Έτσι και οι σημερινοί, οι Αλβανοί, οι αφρικανοί και οι πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση , οι ρωσοπόντιοι όπως υποτιμητικά τους αποκαλούσαν , μας προσέφεραν εργατικά χέρια, καλούς τεχνίτες, έτοιμους επιστήμονες, μηχανικούς. Και κυρίως μας έκαναν παιδιά της ελληνικής παιδείας μετέχοντα. Τους ακούς να μιλάνε άψογα τα ελληνικά και συγκινείσαι. […] Σε λίγες μέρες έχουμε δημοτικές εκλογές. Ας μην επιτρέψουμε στους ρατσιστές και τους ακροδεξιούς ελληναράδες να διαβούν το κατώφλι των Δήμων. Τους ξέρουμε πού καλά. Η ανοχή τέρμα».

Ιω. Πατζανακίδης  – Κ. Γεωργιάδου : «Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει ένα συστημικό – γενικότερο ζήτημα ρατσισμού που φαίνεται να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται εδώ στην περιοχή»

Οι δύο συνηγόροι υπεράσπισης των προσφύγων στην υπόθεση της αρπαγής του Έβρου με ρατσιστικό κίνητρο, Ιωάννης Παντζανακίδης από την Ξάνθη και η Αικατερίνη Γεωργιάδου έδωσαν μεγάλη βάση στην υπόθεση με τους απαχθέντες πρόσφυγες μέσα στο τρέιλερ η οποία έγινε γνωστή μέσω των σόσιαλ μίντια. Η κ. Γεωργιάδου υπογραμμίζει ότι «ο Έβρος, ήταν πάντα και παραμένει γη αλληλεγγύης και δεν θέλουμε να στιγματίσουν την ιστορία του και την παράδοσή του αυτόκλητοι σερίφηδες που επιδίδονται σε παράνομες πράξεις βίας κατά προσφύγων και μεταναστών» και συνεχίζοντας περιέγραψε το πώς έζησε η ίδια τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στον Έβρο. Είναι καίριο να σημειώσουμε ότι οι δύο συνήγοροι κατάφεραν να αθωώσουν τους 13 πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε ανοιχτές δομές και θα αιτηθούν για μόνιμη άδεια παραμονής λόγω του ότι υπήρξαν θύματα ρατσιστικής βίας. Ο κ. Πατζανακίδης, δικηγόρος από την Ξάνθη, σημειώνει στο «Ε» ότι «φάνηκε από τις τοποθετήσεις του κόσμου ότι υπήρχε λόγος να γίνει αυτή η εκδήλωση ειδικά στην Αλεξανδρούπολη. Δυστυχώς ο Έβρος είναι μια περιοχή όπου το προσφυγικό έχει στρατιωτικοποιηθεί με εκατοντάδες αναφορές σχετικά με τις επαναπροωθήσεις».

Τέλος η Μαρία Λουκοπούλου, εκπαιδευτικός, δήλωσε στο «Ε» ότι «πρέπει να εστιάσουμε στην ορθολογική σκέψη και να μάθουμε τα παιδιά μας να ψάχνουν. Να προσπαθήσουν να εξηγήσουν τα φαινόμενα γύρω τους είτε κοινωνικά είτε φυσικά με επιστημονικό τρόπο».

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…