Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εγκρίθηκε νέο έργο για αιολικό στη Ροδόπη

Εγκρίθηκε νέο έργο για αιολικό στη Ροδόπη

0

Αναλυτικά τα νέα project αιολικής ενέργειας σε όλη την Θράκη

Πράσινο φως έλαβε ακόμα ένα πρότζεκτ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) το οποίο περιλαμβάνει έργο για αιολικό σταθμό στη Ροδόπη.

Αναλυτικότερα πρόκειται για το σχέδιο για την κατασκευή και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 24MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 24MW στον Δήμο Αρριανών στη Ροδόπη.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή το έργο έκανε αποφασιστικό βήμα στον αδειοδοτικό “μαραθώνιο” καθώς έλαβε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Φορέας υλοποίησης του έργου για αιολικό στη Ροδόπη είναι η εταιρεία E.S. ENERGY.

Ταυτότητα του έργου

Το έργο αφορά σε αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 24MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 24MW, στη θέση «ΛΟΦΟΣ – ΠΟΥΛΙΑ», και συνοδά έργα βελτίωσης υφιστάμενης οδοποιίας και διάνοιξης νέας και έργα εσωτερικού δικτύου ηλεκτρικής διασύνδεσης, εντός των διοικητικών ορίων της Δ.Ε. Κέχρου, του Δήμου Αρριανών, Π.Ε. Ροδόπης», της εταιρείας «ES ENERGY Ε.Π.Ε.».

Ο αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται από τέσσερις (4) ανεμογεννήτριες (α/γ) τύπου VESTAS V150-6,0MW, ονομαστικής ισχύος 6,0MW εκάστη, με πτερωτή τριών (3) πτερυγίων, διαμέτρου πτερωτής 150m και πυλώνα ύψους 105m. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς είναι 24MW και η μέγιστη ισχύς παραγωγής είναι 24MW. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα γίνει σε πολύγωνο εμβαδού 2.886.682,63τ.μ..

Έργα οδοποιίας

Για την κατασκευή και λειτουργία του αιολικού σταθμού θα υλοποιηθούν τα απαραίτητα συνοδά έργα υποδομής, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

Εργασίες οδοποιίας στις οποίες περιλαμβάνονται εργασίες βελτίωσης οδών πρόσβασης με πλάτος καταστρώματος 5,0 μέτρα, συνολικού μήκους 6.144,23μ. και διάνοιξης νέας δασικής οδοποιίας με πλάτος καταστρώματος 5,0 μέτρα συνολικού μήκους 739,74μ.

 

Εργασίες για την διαμόρφωση κατάλληλων πλατωμάτων (πλατείες) συναρμολόγησης και ανέγερσης των ανεμογεννητριών. Οι πλατείες αποτελούν επίπεδες επιφάνειες, επί των οποίων γίνεται η

συναρμολόγηση των τμημάτων των ΑΓ (πύργος, γεννήτρια, υποσυστήματα, κτλ.) και οι χειρισμοί ανύψωσης και τοποθέτησής τους. Η συνολική επιφάνεια κατάληψης των τεσσάρων πλατειών

υπολογίζεται σε 40080,45τ.μ.. Επίσης περιλαμβάνονται εργασίες για την εκσκαφή της θεμελίωσης των Α/Γ.

Ηλεκτρική διασύνδεση

Οι εργασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης περιλαμβάνουν την εσωτερική διασύνδεση των α/γ μεταξύ τους, μέσω υπόγειας όδευσης γραμμής μέσης τάσης (ΜΤ), με τον οικίσκο ελέγχου. Το εξωτερικό

δίκτυο ΜΤ του ΑΣΠΗΕ για την διασύνδεση με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα κατασκευασθεί υπόγειο και θα οδεύει κατά μήκος υφιστάμενων οδών, εκτιμώμενου μήκους 4,75χλμ, θα ξεκινά από τον οικίσκο ελέγχου και προτείνεται να καταλήγει σε νέο Υ/Σ, η θέση του οποίου θα προσδιορισθεί και θα αδειοδοτηθεί μεταγενέστερα.

Αναλυτικά τα νέα project αιολικής ενέργειας σε όλη την Θράκη:

Κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων (4) αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 12,0MW, στις θέσεις: «ΑΚΡΙΤΑΣ» της εταιρείας «ΑΚΡΙΤΑΝ ΑΙΟΛΙΚΗ Ι.Κ.Ε.», «ΑΚΡΙΤΑΣ» της εταιρείας «ΑΚΑΣΑΜΕΝΟΣ ENERGY Ι.Κ.Ε.», «ΑΚΡΙΤΑΣ» της εταιρείας «ΛΙΣΙΓΕΝ ΑΙΟΛΙΚΗ ΙΚΕ» και «ΚΑΝΔΥΛΑ» της εταιρείας «ΡΗΣΟΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΙΚΕ», ισχύος 3,0MW έκαστο, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αρριανών, Π.Ε. Ροδόπης.

Κατασκευή (3) αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 9,0MW, στις θέσεις: «ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ», της εταιρείας «ΣΦΑΙΡΑ Ι.Κ.Ε.», «ΘΡΟΝΟΣ» της εταιρείας «ΣΦΑΙΡΑ Ι.Κ.Ε.» και «ΠΕΝΘΙΜΟΝ» της εταιρείας «KADEL ΑΙΟΛΙΚΗ ΙΚΕ», ισχύος 3,0MW έκαστο, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιάσμου, Π.Ε. Ροδόπης, και των συνοδών τους έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης, με ολικό διαχειριστή την εταιρεία «ΣΦΑΙΡΑ Ι.Κ.Ε.».».

Τόσο στη Ροδόπη όσο και στον Έβρο “τρέχει” το έργο κατασκευς Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις θέσεις “Μάτι – Κοσκινά”, Φουντούκια – Κορφοβούνι” και “Σκοπιά – Βραχάκι” στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Μαρωνείας – Σαπών και Αρριανών σε Ροδόπη και Έβρο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μήνυμα κοινού αγώνα εκπέμπουν σωματεία και σύλλογοι με αφορμή την Πρωτομαγιά [ΦΩΤΟ]

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στις 10:00 με ομιλίες, ανάγνωση το…