Ο Χ. Φιντάν ζήτησε να αποσυρθούν από τα συμπεράσματα του συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019 οι αναφορές σε «παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»
Ξεκάθαρο μήνυμα της Ε.Ε. προς την Τουρκία έστειλε ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα, τονίζοντας πως για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες, η Τουρκία πρέπει να καταγράψει πρόοδο στον εκδημοκρατισμό. Ο κ. Βάρχελι επισκέφθηκε την τουρκική πρωτεύουσα και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.
Από την πλευρά του ο κ. Φιντάν ζήτησε από τον επίτροπο να αποσύρει η Ε.Ε. τις αναφορές στα συμπεράσματα του συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019 σε «παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ καλείται η Άγκυρα «να απέχει από τέτοιες ενέργειες, να συμπεριφέρεται σε πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Ο κ. Φιντάν υποστήριξε πως αυτή η αναφορά «βλάπτει τα κοινά συμφέροντα».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ανέφερε πως «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι αδρανείς επί του παρόντος. Για να ξεκινήσουν εκ νέου υπάρχουν σαφή κριτήρια που πρέπει να καθοριστούν, όπως η δημοκρατία και το κράτος δικαίου». «Συζητήσαμε τομείς στους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.
Ο κ. Φιντάν επιχείρησε να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα του και υποστήριξε ότι «η Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι ένας πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας δίχως την Τουρκία». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε, επίσης, πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ένωσης, πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί. Η Ε.Ε. πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να θεωρήσει την Τουρκία ως μια υποψήφια προς ένταξη χώρα με την οποία μπορεί να διαπραγματεύεται», δήλωσε.
Ο κ. Φιντάν τόνισε πως η Άγκυρα περιμένει από τις Βρυξέλλες την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, αλλά και «πρόοδο στο ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού ζήτησε τη συνεργασία στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, εξέφρασε την άποψη «της δίκαιης κατανομής των ευθυνών».
Στο ζήτημα των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φιντάν υπογράμμισε ότι «θα θέλαμε να δούμε μια οραματική προσέγγιση και συγκεκριμένα βήματα στην έκθεση για τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. που θα εκπονήσουν ο ύπατος εκπρόσωπος κ. Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, με την ευκαιρία αυτής της έκθεσης αναμένουμε να εξεταστεί η κατάργηση του διατάγματος του συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019, το οποίο βλάπτει τα κοινά μας συμφέροντα. Επίσης είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης η επανέναρξη των καθιερωμένων μηχανισμών διαλόγου Τουρκίας – Ε.Ε.».
Πηγή: Μανώλης Κωστίδης/Καθημερινή