Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΑΔΕ: Αλλαγές στη δικαιολόγηση τεκμηρίων και πόθεν έσχες

ΑΑΔΕ: Αλλαγές στη δικαιολόγηση τεκμηρίων και πόθεν έσχες

0
eforia elegxos2

Στριμώχνουν όσους κρύβουν εισοδήματα

Να κλείσει τις τρύπες που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται και έχουν συζητηθεί είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται σήμερα η επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου από τους φορολογούμενους που τους επιτρέπει να σχηματίζουν ένα τεράστιο (σε αρκετές περιπτώσεις εικονικό) ποσό αποταμιεύσεων για να καλύψουν δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται εντάσσονται στον σχεδιασμό τόσο για τον εντοπισμό των φορολογούμενων, κυρίως των επαγγελματιών, που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, πολλοί εκ των οποίων αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, όσο και στις αλλαγές που προωθούνται για τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης με ταυτόχρονη όμως αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος το οποίο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα.

Αυτό που θα επιχειρήσει να αλλάξει το οικονομικό επιτελείο είναι το άρθρο 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), το οποίο ορίζει ότι όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων (λόγω του ότι το τεκμαρτό εισόδημα που προσδιορίζεται από την εφορία με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν εισόδημα) επικαλούμενοι εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμα και πριν από πάρα πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν οι φορολογούμενοι επικαλούνται την ανάλωση κεφαλαίων προηγούμενων ετών για να γλιτώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, το υπουργείο Οικονομικών θα αφαιρεί δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν και δεν λαμβάνονται σήμερα υπόψη.

Σημειώνεται ότι σήμερα όλοι οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα να επικαλεστούν εισοδήματα πολλών δεκαετιών πίσω, ακόμη και των δεκαετιών του 1970, ή του 1980 χωρίς να πραγματοποιηθεί σχετικό έλεγχος από τις φορολογικές Αρχές. Αρκεί να έχει διατηρήσει τις χειρόγραφες δηλώσεις του παρελθόντος. Με τον τρόπο αυτό όλοι μπορούν να σχηματίσουν κεφάλαια χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία για την ανάλωση κεφαλαίου η διαφορετικά περί μη ανάλωση κεφαλαίου δημιουργώντας όπως προαναφέρθηκε ένα ποσό που θα μπορούσε εν δυνάμει να είναι εικονικό, καλύπτοντας πρόσθετα ποσά φορολογητέου εισοδήματος που του προσδιορίζουν τα τεκμήρια διαβίωσης και τυχόν πραγματικές δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που έχει δηλώσει.

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο θα ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τα νέα τεκμήρια που θα διαδεχθούν το σημερινό υφιστάμενο καθεστώς το οποίο έχει ξεπερασθεί και δημιουργεί στρεβλώσεις για νόμιμους και μη φορολογούμενους. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025. Σήμερα ακόμα και κάποιος εάν δεν έχει εισοδήματα η εφορία υπολογίζει ελάχιστο ποσό διαβίωσης. Για κάθε φορολογούμενο ο οποίος απέκτησε εισόδημα από οποιανδήποτε πηγή (π.χ. ακόμη κι από τόκους καταθέσεων, επιδόματα τέκνων κ.λπ.), η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ισχύει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωση.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…