Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Παραρτήματος Θράκης παρουσίασε τις θέσεις του για αποτελεσματική πυροπροστασία

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Παραρτήματος Θράκης παρουσίασε τις θέσεις του για αποτελεσματική πυροπροστασία

0

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους γεωτεχνικούς να σταθούν στο πλευρό των πληγέντων τις δύσκολες τούτες ώρες και να βοηθήσουν, με όλες τους τις δυνάμεις, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών μας»

Σε αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων που εξήγαγε μετά την συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη ώστε η τραγωδία με τις πυρκαγιές στον Έβρο να μην επαναληφθεί, προχώρησε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Παραρτήματος Θράκης.

Αναλυτικότερα, το ΓΕΩΤΕΕ παρουσίασε με σειρά προτεραιότητας τις ενέργειες στις οποίες οφείλει να προβεί η Πολιτεία με σκοπό να αποσοβήσει μελλοντικές πυρκαγιές:

  • Να γίνει αξιολόγηση των υπαρχόντων σχεδίων αντιπυρικής προστασίας και της επιχειρησιακής εφαρμογής τους.
  • Να υπάρξουν άμεσα δράσεις για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών (οι οποίες θα βοηθήσουν και στην προστασία από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα), με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
  • Δεδομένου ότι η πολυδιάσπαση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και η διάχυση των σχετικών αρμοδιοτήτων έχει επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, προτείνουμε την κάθετη οργάνωση των υπηρεσιών αυτών.
  • Στοχευμένες δασώσεις και αναδασώσεις, μετά την πάροδο 18-24 μηνών προκειμένου να ελεγχθεί η αντίδραση της ίδιας της φύσης.
  • Η υδροοικονομία και η αποθήκευση γλυκού νερού με μικρούς ή μεγαλύτερους ταμιευτήρες πρέπει είναι η πρώτη προτεραιότητα. Εκτός από πολύτιμο νερό άρδευσης, θα αποθηκευτούν μεγάλες ποσότητες σε υλικό κατάσβεσης, αλλά θα γίνει ανάσχεση και στις πλημμύρες που ελλοχεύουν μετά από ραγδαίες βροχοπτώσεις.
  • Η νομοθεσία γρήγορα να εκσυγχρονισθεί ώστε να προλάβει τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, αρχής γενομένης από τη νέα ΚΑΠ. Σε αυτήν θα πρέπει να περιληφθούν δράσεις για την αντιπυρική προστασία οικισμών, που μαζί με τα οικολογικά σχήματα που δίνουν επιπλέον ενίσχυση, να δοθούν επιπλέον επιδοτήσεις σε καλλιέργειες (γύρω από οικισμούς) όπως η μηδική (το τριφύλλι) που θερίζεται για πολύτιμη ζωοτροφή, επιβραδύνει την πυρκαγιά και θα αποτελεί γραμμή άμυνας της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας.
  • Επίσης στην νέα ΚΑΠ θα πρέπει επιτραπούν (τώρα απαγορεύονται) ή ακόμη να είναι και υποχρεωτικά τα καλοκαιρινά οργώματα γύρω από τους οικισμούς σε ακτίνα 500 μέτρων ώστε μια πυρκαγιά να μην βρίσκει υπόστρωμα και να διασφαλίζεται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία.

Εν συνεχεία, το ΓΕΩΤΕΕ κάλεσε «όλους τους συναδέλφους γεωτεχνικούς να σταθούν στο πλευρό των πληγέντων τις δύσκολες τούτες ώρες και να βοηθήσουν, με όλες τους τις δυνάμεις, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών μας, καθώς και στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής στις πληγείσες περιοχές και στην περίθαλψη των ζώων, δεσποζομένων και αδέσποτων, που αυτή την ώρα χρειάζονται ακόμη περισσότερο τη βοήθειά μας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές εργασιακών αντιπροσώπων ΕΣΗΕΜ-Θ: Πού και πότε ψηφίζουμε

Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025, τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ καλούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασί…