Ένα μήνα μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος – Εγκρίθηκαν 4 σχήματα και συμμετέχουν στη β΄ φάση
Το έργο θα έχει ανάδοχο τέλος του 2023 και θα λειτουργήσει το 2028 εκτιμά ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης
Προχωρά με γοργούς ρυθμούς το αρδευτικό έργο της Ξάνθης. Ένα μήνα ακριβώς μετά την έναρξη της α’ φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 4 σχήματα το έργο εισέρχεται στην β’ φάση της διαδικασίας.
Προχωρά ο διαγωνισμός του αρδευτικού της Ξάνθης
Όπως εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης αυτή περιλαμβάνει την κατάθεση προσφορών (εκπτώσεις) από τα σχήματα που θα συμμετέχουν. Ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί στο σχήμα που θα δώσει την μεγαλύτερη έκπτωση. Να σημειώσουμε ότι προηγουμένως με αλλεπάλληλες αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εγκρίθηκε η συμμετοχή των σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην Β’ φάση των διαγωνισμών.
Ποια είναι τα 4 σχήματα
Υπενθυμίζουμε ότι τέσσερις συνολικά διαγωνισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περνούν στην Β’ φάση της διαδικασίας. Πρόκειται για μεγάλα αρδευτικά έργα-ΣΔΙΤ μεταξύ αυτών και το έργο της Ξάνθης, το κόστος των οποίων αγγίζει το μισό δισ. ευρώ. Και στους 4 διαγωνισμούς, εγκρίθηκαν τα σχήματα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΑΒΑΞ-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ-THALIS.
Το έργο Μεταφορά-Διανομή Νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης
Το έργο είναι κόστους 210 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και η εκδήλωση ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αφορά αφενός στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Αφετέρου, το έργο αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2, η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν το ~22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.
Όπως εκτίμησε ο κ. Κουρτίδης το έργο θα έχει ανάδοχο μέχρι το τέλος του 2023 και θα λειτουργήσει έως το 2028.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr