Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Στα χρόνια της γλυκιάς αθωότητας» με τη διεισδυτική ματιά της Τ. Καπετανοπούλου και τον φακό του Θ. Γιαννόπουλου

«Στα χρόνια της γλυκιάς αθωότητας» με τη διεισδυτική ματιά της Τ. Καπετανοπούλου και τον φακό του Θ. Γιαννόπουλου

0

Η Διαδραστική Έκθεση θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης από τις 2 έως τις 9 Σεπτεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης

Οι υπεύθυνοι μιλούν στο «Ε» για τη θεματική, τις επιδιώξεις και τα προσδοκώμενα οφέλη στον ρου μιας ενδιαφέρουσας συνέντευξης

Η Διαδραστική Έκθεση «Στα χρόνια της γλυκιάς αθωότητας» έρχεται στις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2023 και συγκεκριμένα από τις 2 έως τις 9 Σεπτεμβρίου, 10:00-14:00 & 18:00-23:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης»(1ος όροφος-κεντρική αίθουσα). Οι Θεόδωρος Γιαννόπουλος και Τάνια Καπετανοπούλου συνδυάζουν τα παλιά αντικείμενα με την φωτογραφία και επιχειρούν από κοινού να «δώσουν ζωή», να «ξυπνήσουν» αναμνήσεις, θύμησες μέσα από τον φακό της συναισθηματικής νόησης.

Στιγμιότυπα από τις τελευταίες εργασίες λίγες μέρες πριν την έναρξη της Έκθεσης…

Οι υπεύθυνοι μιλούν στο «Ε» και στο πλαίσιο μίας ενδιαφέρουσας συνέντευξης αποσαφηνίζουν τους λόγους για τους οποίους αξίζει κάποιος να την επισκεφθεί.

«Ε»: Αρχικά, πείτε μας πώς προέκυψε ο τίτλος «Στα χρόνια της γλυκιάς αθωότητας» και τελικά πώς φτάσατε σε αυτή τη διαδραστική έκθεση;

Θ.Γ.& Τ.Κ.:Ο τίτλος προέκυψε ορμώμενοι από το γεγονός πως η πόλη μας δίνει πάρα πολλά ερεθίσματα σε πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο με τη νοσταλγία καθώς υπήρχε πολύ μεγάλη άνθιση στον τομέα της τέχνης και των εικαστικών στην πόλη παλιότερα. Έτσι και προέκυψε. Με βάση αυτή την σκέψη, λοιπόν, γεννήθηκε το εγχείρημά μας, δηλαδή η διαδραστική έκθεση που θα λάβει χώρα στις 2 έως 9 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης στη Δημοτική Πινακοθήκη. Αναφορικά με τον χώρο, αξιοσημείωτο είναι πως επιλέχθηκε συνειδητά, μιας και θέλαμε πάλι να δώσουμε ‘’ζωή και πνοή’’ στην Δημοτική Πινακοθήκη, διότι τα τελευταία χρόνια είχε παραγκωνιστεί. Θέλαμε κατά κάποιο τρόπο να αποτυπώσουμε την παλιά αίγλη.

«Ε»: Έπειτα, σε αδρές γραμμές αποτυπώστε μας ποια είναι τελικά εκείνα τα χαρακτηριστικά-γνωρίσματα που κάνουν την έκθεση ξεχωριστή.

Θ.Γ.& Τ.Κ.: Η παρούσα διαδραστική έκθεση, όπως προαναφέραμε θέτει στο επίκεντρο την φωτογραφία με άπειρο υλικό από τον φωτογράφο, Θόδωρο Γιαννόπουλο. Χαρακτηριστικά εγκαλούμε μνήμες, αισθήσεις, αναμνήσεις μέσα από σημεία της πόλης μας, όπως επίσης και του νομού μας. Με λίγα λόγια, τα προσεγγίζουμε από την πλευρά της συναισθηματικής νόησης και της ενσυναίσθησης. Έρχεται, βαθμηδόν μέσα από την φωτογραφία και τη θεματική με παλιά αντικείμενα να βάλει τους επισκέπτες στο κομμάτι της ‘’γλυκιάς’’ διαδικασίας, να ανατρέξουν και να δουν ότι ένα παλιό αντικείμενο δεν είναι ένα άψυχο υλικό, ‘’κουβαλά’’ μνήμες-θύμησες ανθρώπων-ψυχών που ίσως σήμερα δεν υπάρχουν.

«Ε»: Για ποιους λόγους ένας νέος έχει να πάρει πολλά από την συγκεκριμένη έκθεση;

Θ.Γ.& Τ.Κ.: Είναι καλό οι νέοι κυρίως της εποχής μας να γλυκάνουν την ψυχή τους, να φύγουν από το ψηφιακό κομμάτι, διότι, όπως γνωρίζουμε όλοι, χρειάζεται και το ανθρώπινο κομμάτι. Ασφαλώς, μέσα από την γνωριμία με κάποια παλιά αντικείμενα, μπορούν να μπουν στη διαδικασία να κρατούν μία μικρή ιστορία εντός της οποίας θα υπάρχει και ένα αφηγηματικό κομμάτι του κάθε αντικειμένου και με αυτό τον τρόπο του ‘’δίνουμε ζωή’’. Επίσης νέα άτομα με όρεξη για το παλιό μπορούν να αποτελέσουν μία ομάδα ενεργών πολιτών, όπως συνηθίζω να τους αποκαλώ εγώ. Δίνουμε κατά κάποιο τρόπο διέξοδο στο κομμάτι της ανεργίας και προβάλλουμε την πόλη μας μέσα από την διαδραστικότητα και το κομμάτι της ανακύκλωσης με έναν πολύ ωραίο τρόπο, δίνουμε και πάλι χώρο στους νέους.

«Ε»: Ποια η θέση της φωτογραφίας και πώς αυτή επιδρά στο διαδραστικό κομμάτι της έκθεσης;

Τ.Κ.: Το εγχείρημά με συνοδοιπόρο τον κ. Γιαννόπουλο στοχεύει να αναδείξει την φωτογραφία, σαν ένα παράθυρο ζωής. Ο φακός είναι ένα μέσο, η δύναμη της φωτογραφίας, της εικόνας είναι πολύ μεγάλη. Ωστόσο, δεν πρέπει να μείνει μόνο στο οπτικό κομμάτι, αλλά να αποτελέσει το ερέθισμα, κι εμείς με τη σειρά μας είναι φρόνιμο να μην μείνουμε μονάχα στο θεωρητικό κομμάτι, αλλά να περάσουμε και στο πρακτικό. Μέσα στην έκθεση θα λειτουργεί διάδραση, δηλαδή ο επισκέπτης αφού δει τις φωτογραφίες, θα εξετάζει και σχετικό σχολιασμό των φωτογραφιών, όχι όπως συνηθίζεται μέχρι σήμερα. Μέσα από το πνεύμα της συμμετοχικότητας έρχεται η συγκεκριμένη έκθεση για να προσθέσει κι άλλες δράσεις. Έχουμε συνολικά έξι θεματικές ενότητες στις φωτογραφίες μας. Εξήντα φωτογραφίες θα πλαισιώνονται από μία κεντρική φωτογραφία, η οποία θα δίνει και το κεντρικό νόημα. Τα μηνύματα αυτά θέλουμε να πιστεύουμε πως θα αποτυπωθούν μέσα στο νου και στην καρδιά των επισκεπτών, όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας.

«Ε»: Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα; Θα καταφέρουν να δώσουν το παρών;

Θ.Γ.& Τ.Κ: Λοιπόν θα έχουμε κάποιες φωτογραφίες γραμμένες με το σύστημα braille. Η μετατροπή των σχολίων αυτών έγινε με τη βοήθεια του συλλόγου ατόμων με μειωμένη όραση. Αξιοσημείωτο είναι πως ο χώρος είναι προσβάσιμος με αμαξίδια με αποτέλεσμα να έχουμε την χαρά να τους έχουμε κοντά μας κι εκείνοι να μας έχουν κοντά τους, αντίστοιχα.

«Ε»: Καταληκτικά ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον αναφορικά με την περαιτέρω αξιοποίηση της έκθεσης;

Θ.Γ.& Τ.Κ.: Θέλουμε κάποια στιγμή να κάνουμε ένα σχετικό αφήγημα, δηλαδή η ιστορία του παλιού αντικειμένου να συνοδεύεται και από αφηγηματικό-εικαστικό τρόπο με την αντίστοιχη μουσική. Έτσι, ‘’έρχεται’’ και ‘’κλείνει’’ όλο πολύ ωραία! Ευελπιστούμε, λοιπόν να μείνει ως θεσμός και οι Ξανθιώτες να το αγκαλιάσουν. Σε αυτό το σημείο έχουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμο Ξάνθης και δη το Κέντρο Πολιτισμού για την υποστήριξη, όπως ακόμη τους Φίλους Ατόμων με μειωμένη όραση για την μετατροπή των σχολίων στο σύστημα Βraille και τέλος τους Ξανθιώτες επαγγελματίες αναφορικά με τις χορηγίες».

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Ξεμπλόκαρε από τις αντιδικίες – Κατακυρώθηκε στην ΟΔΟΣ ΑΤΕ το τμήμα  «Δημάριο– Μελίβ…