Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Προ των πυλών το αρδευτικό της Ξάνθης

Προ των πυλών το αρδευτικό της Ξάνθης

0

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη είναι ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Κουρτίδης

Το υπουργείο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το αρδευτικό της Ξάνθης, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» και θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ.

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη, παραμένοντας όμως σε επαγρύπνηση, είναι ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Κουρτίδης, απέναντι στο μεγάλο έργο «Μεταφοράς νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης», προϋπολογισμού κατασκευής 170 εκατ. ευρώ.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει ότι πριν από έναν μήνα επισκέφθηκε την περιοχή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαγιαννίδης και πραγματοποίησε μία πλήρη ενημέρωση. «Στις 24 Ιουνίου ήταν η ημέρα εκκίνησης του διαγωνισμού ανάδειξης της αναδόχου εταιρείας που θα προβεί στην κατασκευή των δικτύων, αρδεύοντας το 22% της πεδιάδας της Ξάνθης, το λεγόμενο κομμάτι Α2 που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Ξάνθης και περιλαμβάνει τα χωριά Άβδηρα, Μυρωδάτο, Μάνδρα».

Ο κ. Κουρτίδης τονίζει ότι τα συγκεκριμένα χωριά δεν έχουν νερό. Προσθέτει ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από την κατασκευή και τη συντήρηση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τονίζει πως όχι μόνο θα δίνει νερό σε μία άνυδρη περιοχή, αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην ανάπτυξή της. Σημειώνει ότι το έργο αποτέλεσε επί χρόνια το όνειρο πολλών πολιτικών και όχι μόνο.

Με ορίζοντα το 2028

«Ο κ. Παπαγιαννίδης μάς μετέφερε ότι το έργο θα αρχίσει να λειτουργεί το 2028 με μία εξάμηνη παράταση». Εξηγεί ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα είναι υπόγειο, θα υπάρχουν αυτοματισμοί, μηχανικές εγκαταστάσεις, κανάλια τα οποία θα ελέγχονται αυτόματα.

«Όταν ολοκληρωθεί το έργο θα μπορέσουμε να υδρομαστεύσουμε το νερό από τον Νέστο στο σημείο που υπάρχει σήμερα η υδρομάστευση του ΤΟΕΒ Θαλασσιάς και το νερό θα πηγαίνει στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ξάνθης». Ο αντιπεριφερειάρχης εξηγεί ότι το μεγάλο αρδευτικό έργο θα αρδεύσει 40.000 στρέμματα. Στην περιοχή καλλιεργούνται βαμβάκι, αραβόσιτος, σιτάρι. Ως προς την οικονομία που θα επιτύχει το έργο στο καλλιεργητικό κόστος, ο κ. Κουρτίδης απαντά: «Το κόστος θα είναι στο 1/5 έως 2/5 συγκριτικά με το πετρέλαιο. Οι αγρότες δεν θα δώσουν ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή του έργου. Θα δημιουργηθεί ένας τοπικός ΤΟΕΒ που θα εισπράττει έσοδα για τη λειτουργία του».

Μιλώντας για τις συνολικές ανάγκες του νομού σε άρδευση, ο ίδιος παραπέμπει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 και θυμίζει ότι, σύμφωνα με τον βασικό σχεδιασμό που έγινε τη δεκαετία του 60’ απαιτείται η κατασκευή του φράγματος του Κομψάτου, που θα ποτίσει ένα τμήμα της πεδιάδας της Ξάνθης και ένα της πεδιάδας της Ροδόπης. Προσθέτει ότι ο υπάρχων ΤΟΕΒ ποτίζει το βορειοδυτικό τμήμα της Ξάνθης. «Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το όνειρο του υπάρχοντος ΤΟΕΒ, τις διώρυγες μέχρι τη θάλασσα για να ποτιστεί όλη η Δυτική Ξάνθη. Σκοπός μας είναι με ένα μεγαλεπήβολο μελλοντικό έργο να ποτιστεί και όλη η Ανατολική Ξάνθη, έτσι ώστε ο κάμπος να ποτίζεται ανέξοδα για τους αγρότες, γιατί ο πρωτογενής τομέας είναι πάρα πολύ σημαντικός. Σε συνδυασμό με τη γεωθερμία, μπορούμε να βοηθήσουμε ιδιαίτερα τους αγρότες μας», καταλήγει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Ξεμπλόκαρε από τις αντιδικίες – Κατακυρώθηκε στην ΟΔΟΣ ΑΤΕ το τμήμα  «Δημάριο– Μελίβ…