Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ώρα μηδέν για το οικοσύστημα της Δαδιάς

Ώρα μηδέν για το οικοσύστημα της Δαδιάς

0

Μ. Γκαίτλιχ, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Θεμάτων και Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: «Θεωρούμε ως ένα ελάχιστο μέτρο για την προστασία της ορνιθοπανίδας την άμεση απαγόρευση του κυνηγιού στην ευρύτερη περιοχή»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αγνοεί επιδεικτικά τις προτάσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 21 Αυγούστου στη θέση Γκίμπραινα έρχεται να αποτελειώσει το έργο της περσινής καθώς πλέον καίγεται ο πυρήνας του δάσους ο οποίος φιλοξενούσε μία εξαιρετικά εύθραυστη ορνιθοπανίδα. Η πυρκαγιά αυτή τη φορά, είναι ωστόσο πολύ χειρότερη και πιο καταστροφική τόσο ως προς τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις όσο και σε κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν τεράστιες καταστροφές στην περιοχή της Γκίμπραινας, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου. Οι φλόγες καταπίνουν μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές για τα αρπακτικά πουλιά της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, η φωτιά στη Θράκη έχει κάψει 760.000 στρέμματα γης, κατά κύριο λόγο δασικής ενώ έχουν καεί σχεδόν τα μισά από τα 430.000 στρέμματα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.

Το «Ε» επικοινώνησε με τον Μαρτίνο Γκαίτλιχ, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικών Θεμάτων και Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ώστε να αποτυπωθεί στην ολότητα του το μέγεθος της καταστροφής όπως επίσης και τις συνέπειες που αναγκαστικά θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι όντας κρίκος της ίδιας αλυσίδας.

Έχει υποστεί τεράστια καταστροφή η περιοχή που φώλιαζαν οι μαυρόγυπες

Ο μαυρόγυπας είναι ένα σχεδόν απειλούμενο αρπακτικό που ζει αποκλειστικά στη Δαδιά και την κεντρική Ισπανία. Σύμφωνα με τον κ. Γκαίτλιχ, «αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ο πυρήνας του δάσους με συνέπεια να έχει υποστεί τεράστια καταστροφή η περιοχή που φώλιαζαν οι μαυρόγυπες. Αυτό είναι αρκετά σοβαρό από μόνο του. Εκτός από τον μαυρόγυπα, στο συγκεκριμένο σημείο φωλιάζει το όρνεο και ο ασπροπάρης. Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί ένα από τα τελευταία μέρη που φωλιάζει το είδος του ασπροπάρη καθώς εκεί απαντάται το σύνολο του φωλεάζοντα πληθυσμού του ασπροπάρη στην Ελλάδα»

Είναι άγνωστο για την ώρα ο τελικός προορισμός των συγκεκριμένων πουλιών

«Από την ώρα που καίγεται ο τόπος αναπαραγωγής τους, προφανώς αυτά τα πουλιά φεύγουν ενώ το που θα πάνε για την ώρα παραμένει άγνωστο. Επίσης δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο έχουν μείνει κάποιοι θύλακες εντός της καμένης περιοχής οι οποίοι δυνητικά θα προσέφεραν καταφύγιο σε αυτούς τους πληθυσμούς. Θεωρούμε πολύ πιθανό, οι μαυρόγυπες να επέλεξαν να φωλιάσουν σε όμορους νομούς και για αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί», υπογράμμισε ο κ. Γκαίτλιχ.

Το οικοσύστημα της Δαδιάς δεν είναι ένα σύνολο δέντρων μόνο

Ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Θεμάτων και Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας υπογράμμισε ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι το δάσος της Δαδιάς δεν είναι ένα σύνολο δέντρων και μόνο. Το Δάσος της Δαδιάς είναι και τα πουλιά που ζουν εκεί. Το δάσος της Δαδιάς φιλοξενεί 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, εκ των οποίων τα τρία από τα 4 είδη γυπών. Τα τελευταία 4 ζευγάρια Ασπροπάρη βρίσκονται εκεί, ενώ εκεί απαντά και ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Με δεδομένο ότι τα πουλιά αυτά θα φωλιάσουν πλέον εκτός του δάσους της Δαδιάς πρέπει να είμαστε έτοιμοι ώστε να τους παρέχουμε την απαιτούμενη προστασία για να μπορέσουν οι πληθυσμοί να ανακάμψουν. Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ τις περιοχές χωροθέτησης των αιολικών όπως επίσης τους κανόνες της υλοτομίας».

Η Δαδιά αποτελεί ένα κόσμημα για την βιοποικιλότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης και παράλληλα αυτή η παραδοχή συνεπάγεται ευθύνες προστασίας αυτών των περιοχών. Ο κ. Γκαίτλιχ συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς οι περιοχές αυτές δεν προστατεύθηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα σενάρια από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αγνοεί επιδεικτικά τις προτάσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Όσον αφορά στη νέα ρυθμιστική απόφαση σχετικά για το κυνήγι, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θεωρεί ότι είναι απαράδεκτη. Σε μια άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση, σύμφωνα με τον κ. Γκαίτλιχ, η νέα Ρυθμιστική επιτρέπει το κυνήγι όλων των θηρεύσιμων υδρόβιων πουλιών μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Με άλλα λόγια, ενώ με την προηγούμενη Απόφαση τα υδρόβια πουλιά μπορούσαν να κυνηγηθούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, με μόνη εξαίρεση το κυνήγι τριών ειδών (Φαλαρίδα, Σφυριχτάρι και Ψαλίδα) μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, πλέον όλα τα υδρόβια θα θηρεύονται μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου. Το πρόβλημα που προκαλείται εξαιτίας της παράτασης της ημερομηνίας λήξης είναι σοβαρό διότι εκείνη την εποχή τα υδρόβια πουλιά έχουν εισέλθει στη φάση της προ-αναπαραγωγικής μετανάστευσης και το κυνήγι έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις σε αυτά τα είδη.

Το δεύτερο σοβαρότατο θέμα αφορά στο παγκοσμίως απειλούμενο Τρυγόνι, η παύση της θήρας του οποίου είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου να συμβάλει και η χώρα μας στη διεθνή προσπάθεια για την ανάκαμψη του άλλοτε κοινού αυτού είδους, του οποίου οι πληθυσμοί μειώνονται πλέον ραγδαία. Ωστόσο, η φετινή Ρυθμιστική Απόφαση είναι μια «φωτοτυπική» επανάληψη των όσων προέβλεπε η περσινή, επιτρέποντας την ίδια ημερήσια και συνολική κάρπωση. Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση επεκτείνει και το κυνήγι των κοτσυφιών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σε μια περίοδο που τα πουλιά αυτά έχουν ήδη φωλιές σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Ο κ. Γκαίτλιχ σημειώνει ότι «εμείς υποβάλαμε τις προτάσεις μας προς την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς στείλαμε επίσης δύο κατεπείγουσες επιστολές, επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη μη προστασίας του τρυγονιού και για το θέμα των κλιμακωτών ημερομηνιών της λήξης της θήρας. Δυστυχώς, δεν λάβαμε καμία απάντηση και καμία ανταπόκριση στις προτάσεις μας».

Έχοντας περιορίσει την άγρια ζωή σε τρομαχτικό βαθμό, είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι μεγάλες πυρκαγιές του 21ου αιώνα απειλούν να μεταβάλουν άρδην το τοπίο της υπαίθρου. Και αυτό γιατί καίγονται οικοσυστήματα τα οποία ίσως να μην έχουν κανένα περιθώριο ανάκαμψης.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

41 δώρα της δράσης «Όπου Υπάρχουν Άγγελοι» παρέλαβε το Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης

«Το ευχαριστώ» του σχολείου στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων  του 1ου Δημοτικού Σχολείου …