Το Radio France κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Οι εκπομπές από πυρκαγιές ήταν οι υψηλότερες στην Ελλάδα τα τελευταία 21 χρόνια, σύμφωνα με το επιστημονικό δίκτυο Copernicus
Χιλιάδες στρέμματα γης καίγονται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα και άλλα τόσα έχουν ήδη καεί κάνοντας τον απολογισμό δυσβάσταχτο. Αν προσθέσει κανείς στο πράσινο, τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα που έχουν καεί, η τραγωδία είναι ολοκληρωτική.
Εκτός όμως από τα πύρινα μέτωπα τα οποία είναι ενεργά αυτή τη στιγμή σε πολλές περιοχές της Ελλάδος και τις άμεσες συνέπειες που αυτά προκαλούν, το ρεπορτάζ του γαλλικού μέσου Radio France μας διαφωτίζει σχετικά με τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε για τις μακροχρόνιες συνέπειες των πυρκαγιών εξίσου με την άμεση περιβαλλοντική καταστροφή.
Όπως αναφέρεται, μία διπλή καταστροφή συντελείται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Οι εξαιρετικής έντασης πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν ήδη προκαλέσει τις υψηλότερες εκπομπές άνθρακα των τελευταίων δύο δεκαετιών για τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus. Συνολικά, «ένας μεγατόνος εκπομπών άνθρακα» εκπέμπεται μεταξύ 1ης Ιουλίου και 25ης Ιουλίου, «σχεδόν διπλασιάζοντας το ρεκόρ του Ιουλίου 2007». Σε αυτά τα στοιχεία να υπενθυμίσουμε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι μεγάλες πυρκαγιές στην ΑΜΘ και την Βοιωτία.
Οι εκπομπές άνθρακα επηρεάζουν σημαντικά τον πλανήτη, καθώς είναι το αέριο του φαινόμενου του θερμοκηπίου με τα υψηλότερα επίπεδα εκπομπών στην ατμόσφαιρα. Αυτό, φυσικά, προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη και, τελικά, κλιματική αλλαγή.
Το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα όταν καίγονται ορυκτά καύσιμα – άνθρακας, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Αλλά η καύση και βιολογικών υλικών απελευθερώνει επίσης διοξείδιο του άνθρακα: στερεά απόβλητα, δέντρα κ.λπ. Κάθε φορά που το διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα σε μεγάλες ποσότητες – ειδικά αν παραμένει στην ατμόσφαιρα για χιλιάδες χρόνια – επηρεάζει τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τον Mark Parrington του Copernicus, «το κύμα καύσωνα που πλήττει αυτήν τη στιγμή την Ελλάδα και τη Μεσόγειο έχει αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών, γεγονός που αντανακλάται στην παρατηρούμενη υψηλή ένταση των δασικών πυρκαγιών γύρω από τη Μεσόγειο».
Είναι ένας φαύλος κύκλος: εάν η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, οι δασικές πυρκαγιές με τη σειρά τους δημιουργούν εκπομπές άνθρακα που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Γιατί όταν ένα δέντρο καίγεται, απελευθερώνει CO2. Οι δασικές πυρκαγιές είναι δηλητήριο για την ποιότητα του αέρα. Η καύση του ξύλου απελευθερώνει λεπτά σωματίδια που είναι επιβλαβή για την υγεία.
Έτος ρεκόρ το 2022 στην Ευρώπη
Στα τέλη Ιουνίου, οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν τα δάση του Καναδά απελευθέρωσαν 160 εκατομμύρια τόνους άνθρακα στον αέρα, αριθμός ρεκόρ. Αυτό αντιπροσωπεύει το 10% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών πέρυσι. Περίπου 76.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα βλάστησης και δασών έχουν καταστραφεί από τις φλόγες φέτος στα ανατολικά και δυτικά της χώρας, μια έκταση ήδη μεγαλύτερη από τα συνολικά έτη 2016, 2019, 2020 και 2022. Οι φετινές πυρκαγιές έχουν προκαλέσει τις υψηλότερες εκπομπές άνθρακα από το 2007.
Οι εκπομπές άνθρακα είναι επικίνδυνες καθώς απειλούν τη ζωή του πλανήτη μας, των ζώων, των ανθρώπων και, εν τέλει, της ζωής όπως τη γνωρίζουμε. Η ποσότητα των εκπομπών άνθρακα που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρά μας προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλεί κλιματική αλλαγή, συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν το λιώσιμο των πολικών πάγων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη διαταραχή των φυσικών ενδιαιτημάτων των ζώων, ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργώντας αρνητικές συνέπειες οι οποίες είναι επικίνδυνες για τον πλανήτη, για την ζωή των ανθρώπων και των ζώων και συνολικότερα για το μέλλον μας.
Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr