ΥΠΟΙΚ: 2,3 δισ. ευρώ πάνω από τον φορολογικό στόχο
Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, κάτι που σημαίνει ότι οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας είναι μάλλον εξασφαλισμένοι, ενώ είναι πιθανό να δημιουργηθεί και δημοσιονομικός χώρος για κάποιες –μετρημένες– παροχές ενόψει και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου ήταν 33,768 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023.
Τμήμα αυτής της αύξησης, 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι αυτό το ποσό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, αλλά και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.
Ειδικά τον Ιούλιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 6,554 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 193 εκατ. ευρώ ή 3% έναντι του στόχου. Σε θετική πορεία είναι και το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού. Το 7μηνο διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,555 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,830 δισ. ευρώ – και με πρωτογενές έλλειμμα 1,161 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.
Αυτό το αποτέλεσμα πάντως δεν οφείλεται τόσο στα έσοδα όσο στις μειωμένες δαπάνες της περιόδου.
H πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με το ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, επαναφέρει τη συζήτηση για νέα μέτρα στήριξης, ενόψει φυσικά και της παρουσίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Μέχρι στιγμής, το “καλάθι” του Πρωθυπουργού για τη ΔΕΘ βασικά περιλαμβάνει τις προεκλογικές εξαγγελίες που στην πλειοψηφία τους θα τεθούν σε ισχύ από την 1/1/2024. Περιλαμβάνουν κυρίως έμμεσα μέτρα αύξησης των εισοδημάτων των πολιτών και αναβάθμιση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Υπό το πρίσμα της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού τα μέτρα που κοστολογούνται και εξετάζονται, με στόχο να τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο είναι τα εξής:
-Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου. Πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.
-Ένα νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ανταλλάσσουν στοιχεία ενώ η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.
-Νέα επιταγή ακρίβειας 200- 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα.
-Επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.
-Επέκταση του Market Pass έως το τέλος του χρόνου καθώς συνεχίζεται το ράλι των ανατιμήσεων στα τρόφιμα.-
-Ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας αλλά θα περάσουν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη βουλή το φθινόπωρο. Οι νέες παρεμβάσεις αφορούν τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024 και θα δηλωθούν το 2025 στην Εφορία.
-Νέα παράταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.