Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο «οδικός χάρτης» της Αθήνας στα ελληνοτουρκικά – Οι προσδοκίες και οι «παγίδες»

Ο «οδικός χάρτης» της Αθήνας στα ελληνοτουρκικά – Οι προσδοκίες και οι «παγίδες»

0

Στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα, θα καταρτιστεί η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κλίμα αισιοδοξίας, καλλιεργείται, για τα ελληνοτουρκικά, καθώς το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, εγκατέλειψε τις προκλήσεις σε επίπεδο ρητορικής και στο πεδίο. Πολλοί μιλούν για νέο πλαίσιο σχέσεων, που σαφώς έχουν εξομαλυνθεί, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους, ( ύστερα και από τις παραινέσεις ΕΕ και ΗΠΑ), ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα δρομολογήσουν αρνητικές εξελίξεις για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Αγκυρα, μπορεί να εγκατέλειψε τις προκλήσεις, δεν φαίνεται όμως διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της, όπως διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία, τούρκοι αξιωματούχοι.

Οι δηλώσεις του Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικού συμβούλου του Ερντογάν, είναι αποκαλυπτικές.

Ο Κιλίτς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας, ότι η συζήτηση στα ελληνοτουρκικά θα πρέπει να γίνει σε διμερές επίπεδο, χωρίς την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας: «Αν η Αθήνα προσεγγίζει τα πάντα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση», ενώ υποστήριξε πως «αν τα εξετάσουμε σε διμερές πλαίσιο, τότε ίσως να είναι δυνατόν να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία. Εμείς αυτό προσπαθούμε να προωθήσουμε».

Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Υπό αυτό το πλαίσιο, θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Μία συνάντηση που θεωρείται προπαρασκευαστική  της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβρη και η προετοιμασία του ανώτατου ελληνοτουρκικού συμβουλίου συνεργασίας που θα γίνει το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ΥΠΕΞ, θα αξιολογήσουν επίσης τη μέχρι τώρα πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην περίοδο μετά το Βίλνιους, ενώ δεν αποκλείεται να συζητήσουν και το ζήτημα του μεταναστευτικού.

Η επιδίωξη της Αθήνας είναι το χτίσιμο της εμπιστοσύνης και, η όποια συζήτηση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ακόμα πολύ μακρινή.

Το «ένα βήμα τη φορά» παραμένει ο «οδικός χάρτης» για το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και για το υπουργείο Εξωτερικών όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με Αθήνα και Άγκυρα να αναζητούν κατ΄αρχήν τρόπους επιστροφής σε μία κανονικότητα που θα επιτρέψει να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…