Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Επανέναρξη λειτουργίας της Βουλής με την οικονομία σε πρώτο πλάνο

Επανέναρξη λειτουργίας της Βουλής με την οικονομία σε πρώτο πλάνο

0

Μέσω της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναμένεται ότι θα αναδειχθεί ο «οδικός χάρτης» του νομοθετικού σχεδιασμού της κυβέρνησης

Η οικονομία εν μέσω κλιμακούμενης ακρίβειας, καθώς και οι ανάγκες θεσμικής ενίσχυσης των κρατικών δομών σε διάφορα επίπεδα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο σχεδιασμός, προτού η Ολομέλεια διακόψει για τις θερινές διακοπές, ήταν να κατατεθούν εντός Αυγούστου δύο κυρώσεις ευρωπαϊκών οδηγιών και διεθνών συμβάσεων, καθώς και το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση του «επιτελικού κράτους».

Ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών νομοσχέδιο μέσω του οποίου ενσωματώνεται οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης «σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και άλλες διατάξεις για τη φορολογική διαδικασία».

Η συζήτηση ειδικότερα για τα οικονομικού περιεχομένου αλλά και για τα άλλα νομοθετήματα της φθινοπωρινής περιόδου εκτιμάται πως θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της Αθήνας για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας πριν από το τέλος του έτους.

Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται όχι μόνο αφετηρία για περαιτέρω θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και παράγοντας ενίσχυσης της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας έναντι της αντιπολιτευτικής κριτικής.

Ως προς το πολιτικό κλίμα, παράγοντας που θα αφήσει τα αποτυπώματά του και στις συζητήσεις στη Βουλή, ασφαλώς και θα επηρεαστεί από το αποτέλεσμα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Καθώς τα θέματα που χρήζουν παρεμβάσεων και βελτιωτικών ρυθμίσεων είναι πολλά, αλλά και με δεδομένο ότι επιλογή της κυβέρνησης τόσο την περασμένη τετραετία όσο και στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο –όπως φάνηκε στις σύντομης διάρκειας εργασίες της Βουλής στα τέλη Ιουλίου– είναι η πυκνή νομοθέτηση, αναμένεται να επικρατήσει το ίδιο σκηνικό τους προσεχείς μήνες στις αίθουσες συνεδριάσεων της Εθνικής Αντιπροσωπείας και των επιτροπών.

Υπενθυμίζεται ότι σε λιγότερο από ένα μήνα νομοθετικού έργου κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν τρία σχέδια νόμου. Ενδεικτική των διαθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να είναι και η πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ, καθώς μέσω αυτής θα αναδειχθεί ο «οδικός χάρτης» του νομοθετικού σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Από τις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί εκτιμάται πως σε αυτόν τον «χάρτη» κρίσιμοι θα είναι οι «σταθμοί» που θα αφορούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια και, ενδεχομένως, το θέμα των νέων ταυτοτήτων.

Ως προς τα οικονομικά νομοθετήματα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επικεντρώνονται σε ζητήματα πάταξης της διαπιστούμενης φοροδιαφυγής, όπως επίσης και στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο κύμα ακρίβειας, στον πληθωρισμό και στην πολυεπίπεδη διεθνή ενεργειακή κρίση.

Αξιοποιώντας τις σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, η αντιπολίτευση διεκδικεί και θα διεκδικήσει μέσω πρωτοβουλιών χώρο στο πεδίο της νομοθέτησης, και όχι μόνο με την παραδοσιακή μορφή των τροπολογιών στα κυβερνητικά σχέδια νόμου.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Πρώτον, η επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη να προαναγγείλει προτάσεις νόμων που σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή, με θεματολογία «φιλική» προς την κοινωνία. Ειδικότερα για «την προστασία της πρώτης κατοικίας», «τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο», «κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των funds», «τις 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία», «την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας».

Δεύτερον, η πρωτοβουλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου να καταθέσει προτάσεις νόμου με θέματα κυρίως «ειδικού ενδιαφέροντος» για τον ευρύτερο χώρο των εθνικιστικών δυνάμεων στον οποίο κινείται μαζί με τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη. Είναι νομοθετικές πρωτοβουλίες συγκεκριμένα για την «απαγόρευση εγκατάστασης πάσης φύσεων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λοιπών εγκαταστάσεων σε δάση και στις περιοχές του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000» και «κήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μονομερώς, χωρίς συμφωνία με άλλα κράτη», αλλά και για τη «δυνατότητα να κατατίθενται προτάσεις νόμου από πολίτες, σύμφωνα με σχετική συνταγματική πρόβλεψη».

Πηγή: Γιώργος Μπουρδάρας/Καθημερινή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νικήτας Κακλαμάνης: Νέος πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους

Σαφής στήριξη από την πλειοψηφία, ενώ 50 βουλευτές δήλωσαν «παρών» Με 247 ψήφους υπέρ, ο Ν…