Τριπλασιάστηκαν τα αιτήματα στα αστυνομικά τμήματα – Φοβούνται τις νέες ταυτότητες – Πιστεύουν ότι θα έχουν τσιπάκι που θα τους ελέγχουν!
Στις 11 Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί η πρώτη ψηφιακή ταυτότητα στην Ξάνθη – Πως θα είναι
Αυξημένη είναι η προσέλευση Ξανθιωτών που υποβάλλουν αίτημα αλλαγής ταυτότητας στα αστυνομικά τμήματα της Ξάνθης δηλώνοντας στις πλείστες των περιπτώσεων απώλεια. Το φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του τον τελευταίο καιρό σε πολλές πόλεις της χώρας και έχει ως αιτία την αντίδραση ορισμένων στις νέες ψηφιακές ταυτότητες που θα εκδίδονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου κι έτσι σπεύδουν να ανανεώσουν αυτές που έχουν ώστε να ισχύουν για άλλα δέκα χρόνια εντός της χώρας, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι βέβαιο καθόσον μπορεί να ανατραπεί με νέο νόμο. Έτσι αναβιώνει το …κίνημα της ταυτότητας που είχε εκδηλωθεί στην δεκαετία του 1990 μόνο που τότε ήταν για την αναγραφή του θρησκεύματος ενώ τώρα είναι υπό τον φόβο του τσιπαρίσματος, του ηλεκτρονικού φακελώματος! Ειδικότερα το σκεπτικό των συγκεκριμένων πολιτών είναι ότι στις νέου τύπου ταυτότητες θα υπάρχει τσιπάκι που θα εντοπίζει ανά πάσα στιγμή τον κάτοχό τους και θα γίνεται προσπάθεια ελέγχου των πολιτών από την εξουσία μέσω της τεχνολογίας. Αυτή την άποψη τροφοδοτούν με πύρινα μεσαιωνικά κηρύγματα από άμβωνος κάποιοι ιερείς ωστόσο η Εκκλησία δεν έχει επισήμως πάρει θέση με ανακοίνωσή της.
Στις 11 Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί η πρώτη ψηφιακή ταυτότητα στην Ξάνθη
Όπως μας αναφέρουν πληροφορίες ενώ ημερησίως υπήρχαν αιτήματα gια 10 – 15 νέες ταυτότητες τις τελευταίες μέρες τα αιτήματα έχουν τριπλασιαστεί με αποτέλεσμα να ακολουθείται η προτεραιοποίηση σε περιπτώσεις απώλειας. Έτσι υπάρχει ένας σχετικός φόρτος εργασίαw στο αρμόδιο τμήμα έκδοσης ταυτοτήτων. Ως τόσο οι προετοιμασίες με σεμινάρια στους αστυνομικούς των τμημάτων σ’ όλους τους δήμους συνεχίζονται και όπως μας διαβεβαιώνεται αρμοδίως στις 11 Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί η πρώτη ψηφιακή ταυτότητα στην Ξάνθη.
Πως θα είναι οι νέες ταυτότητες
Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας, θα κοστίζουν 10 ευρώ ( με εξαίρεση τους πολύτεκνους που δικαιούνται έκπτωση 50%) και θα έχουν διάρκεια ισχύος τα 10 έτη. Η παρουσίαση θα γίνει στην ερχόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στην εμπρόσθια όψη θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης και ο Αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN.
Στην οπίσθια όψη θα υπάρχουν το Όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά) καθώς και το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας).
Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος 17 χ 10,7 εκατοστά και θα είναι αντίστοιχες με αυτές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα τσαλακώνονται όπως οι τωρινές και θα είναι πολύ εύκολο να αποθηκευτούν σε ένα πορτοφόλι με τις υπόλοιπες κάρτες.
Στα αστυνομικά τμήματα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, οι οποίο θα μπορούν να λαμβάνουν βιομετρικά και ψηφιακά την υπογραφή του πολίτη στο tablet. Οι ταυτότητες θα πηγαίνουν στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων και θα εκδίδεται κεντρικά. Θα αποστέλλεται στο ΑΤ με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς.
Διαβατήριο και ταυτότητα με μία αίτηση κάθε 10 χρόνια
Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ενοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίου. Δηλαδή ο πολίτης να πρέπει να πηγαίνει μία φορά στα 10 χρόνια στο αστυνομικό τμήμα για να βγάλει και τα δύο. Τα νέα διαβατήρια με αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας αναμένεται να αρχίζουν να εκδίδονται τον Ιανουάριο του 2024.
Μαριάννα Ξανθοπούλου