Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Τα αβγά και η περίφημη ομελέτα

Τα αβγά και η περίφημη ομελέτα

0

Η Δίολκος της Κορίνθου είναι η πρώτη προσπάθεια μεταφοράς εμπορικών και πολεμικών πλοίων από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο προκειμένου να αποφευχθεί ο περίπλους της Πελοποννήσου. Η Αρχαία Κόρινθος θαλασσοκράτειρα οφείλει την ακμής της στην καινοτομία, στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία. Η Δίολκος, η τριήρης, ακόμα και η περικεφαλαία, αποτελούν κορινθιακή επινόηση. Αναφερόμενη λοιπόν στο θέμα της ελληνικής οικονομίας θα έθετα ως πρώτο ζήτημα την υποστήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού ως βασική προϋπόθεση ανάπτυξής της.

Η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα αλλά βρίσκεται ακόμα στις χώρες μέτριας απόδοσης, ενώ λαμπρές Ιδέες που μετουσιώνονται σε start ups «δραπετεύουν» στο εξωτερικό όπου βρίσκουν κεφάλαια και ευνοϊκό περιβάλλον.

Ας αρχίσει η κυβέρνηση από την απογραφειοκρατικοποίηση της έρευνας στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα όπου οι ερευνητές υποφέρουν από μια άχρηστη γραφειοκρατία των μνημονίων. Ας δώσουμε προτεραιότητα στις επιδοτήσεις δημιουργικών ιδεών που δημιουργούν πλούτο και θέσεις εργασίας. Η σωστή συνταγή μέσα στους αιώνες.

Αντίστροφα πρέπει να αλλάξουμε σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη για τη διανομή οριζοντίων επιδομάτων τα οποία κινδυνεύουν να παγιωθούν με μεγάλο κόστος και μικρό όφελος.

Η κοινωνική προστασία, σημαντικός παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης, πρέπει να ψηφιοποιηθεί και να μεταρρυθμιστεί σε όλες τις φάσεις, από τις υπηρεσίες για τα παιδιά μέχρι τους υπερήλικες. Οι κοινωνικές επενδύσεις σε μια χώρα με περιορισμένα οικονομικά πρέπει να αφορούν αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Αυτό προϋποθέτει πιο αποτελεσματική πάταξη της τεράστιας φοροδιαφυγής και δυνατότητα (που σήμερα δίνεται ψηφιακά) σύγκρισης των προσωπικών φορολογικών και περιουσιακών στοιχείων με τα προσωπικά κοινωνικά δεδομένα που οδηγούν στην ανάγκη κρατικής υποστήριξης.

Τα επόμενα χρόνια λόγω των αλλαγών στην αγορά εργασίας, λόγω των επενδύσεων που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις για την πράσινη μετάβαση (μέχρι το 2030), και λόγω του δημογραφικού ζητήματος που αυξάνει ετήσια σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες για τη μακροχρόνια φροντίδα των ηλικιωμένων, θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια από αυτά που ήδη χρειάζεται η χώρα σε κρίσιμους τομείς.

Από το 2024 όμως σταματά η αναστολή εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και η ευχέρεια πρόσβασης σε φτηνό χρήμα. Η πρόοδος στη προσέλκυση επενδύσεων, στη δυναμική του τουρισμού και των μεταρρυθμίσεων σε τμήματα του δημοσίου τομέα, η αύξηση των εξαγωγών είναι οι προϋποθέσεις παραγωγής εθνικού πλούτου, γι’ αυτό και οι κυβερνητικές αλλά και ιδιωτικές προσπάθειες πρέπει να ενταθούν.

Η ισορροπία εσόδων από τη δυναμική της οικονομίας και τα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και των δαπανών που απαιτούνται για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητα. Η δημοσιονομική και μακροοικονομική εξισορρόπηση και η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν πρέπει να αμφισβητηθούν και από την αντιπολίτευση σε μια χώρα που η δημοσιονομική ανισορροπία οδήγησε σχεδόν σε χρεοκοπία.

Η προεκλογική περίοδος εστίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε αυξήσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και χιλιάδων προσλήψεων. Η δυνατότητα να ανταποκριθούμε σε αυτά χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική υγεία και επενδύοντας στο κοινωνικό κράτος με δίκαιο τρόπο για όλους τους πολίτες προϋποθέτει ανάπτυξη, δηλαδή πολλές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα σπάσει αβγά, αν το κάνει με μια σχετική υποστήριξη της αντιπολίτευσης ίσως θα δούμε την περίφημη «ομελέτα»

Άννα Διαμαντοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Άννα Διαμαντοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*

«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης …