Μεγάλο το σοκ
Αδιαμφισβήτητα η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια μεγάλη έκπληξη ως πολιτικό γεγονός. Κι αυτό διότι όπως αποδείχτηκε, σχεδόν κανείς δεν γνώριζε την απόφαση του προέδρου, ούτε στενοί συνεργάτες του.
Μάλιστα το ξάφνιασμα ήταν μεγάλο, διότι την Κυριακή το βράδυ των εκλογών, ο Τσίπρας μιλώντας για το αποτέλεσμα δεν άφησε κανένα υπονοούμενο για παραίτηση. Μάλιστα όλοι ή σχεδόν όλοι, κατάλαβαν ότι ο Τσίπρας θα συνέχιζε την παρουσία του τουλάχιστον μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τώρα τι άλλαξε, τι μεσολάβησε τις επόμενες ημέρες, κανείς ή έστω ελάχιστοι γνώριζαν και δεσμεύονταν να μην πουν τίποτε. Γι’ αυτό και δεν υπήρξε καμία διαρροή και το σοκ ήταν μεγάλο για όλους.
Γ.Δ.
Άγνωστο το μέλλον
Μετά λοιπόν το πρώτο σοκ και ξάφνιασμα λογικό ήταν όλος ο πολιτικός κόσμος, όλα τα κόμματα αλλά κυρίως τα μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, να απορούν για την απόφαση του Τσίπρα.
Παράλληλα, και είναι καθόλα λογικό, να έχει αρχίσει ο προβληματισμός για το τι θ’ ακολουθήσει, ποιο θα είναι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τι ακριβώς θα γίνει.
Η παραίτηση Τσίπρα δεν είναι ένα απλό πολιτικό γεγονός. Απεναντίας, έχει ένα σημαντικό ειδικό βάρος η απόφαση διότι ο Τσίπρας ήταν συνδεδεμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ στενά, ήταν αυτός που τον παρέλαβε ένα μικρό κόμμα και τον έφθασε μέχρι το σημείο να γίνει κυβέρνηση.
Αυτό το αύριο λοιπόν, οι όποιες εξελίξεις που θα έρθουν είναι που τους προβληματίζουν όλους.
Γ.Δ.
Πίεση του χρόνου
Από την άλλη, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος για τις όποιες εξελίξεις κι αυτό το γνωρίζουν όλοι.
Τα στελέχη και τα μέλη, οι βουλευτές, θα πρέπει να δράσουν γρήγορα διότι εκτός των άλλων θα πρέπει να ολοκληρωθούν και μια σειρά διαδικασίες, να εκλεγούν άτομα σε διάφορα αξιώματα όπως ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία.
Δεν πρέπει να διαφεύγει πως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στη βουλή κι αυτό απαιτεί εσωκομματικές επιλογές για να λειτουργήσει το σύστημα ομαλά.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, κάποιες υποθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τρέξουν χωρίς καθυστερήσεις.
Γ.Δ.
Μάχη για τη διαδοχή
Εκείνο όμως το θέμα που σίγουρα είναι το πλέον σημαντικό απ’ όλα είναι η διαδοχή του Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος. Ακούγονται και είναι φυσικό, πολλά ονόματα ως πιθανοί επικεφαλής.
Θα πω λογικό. Προσωπικά όμως δεν μένω σ’ αυτά διότι απλά μπορεί να εμφανιστούν κι άλλα στελέχη με ικανότητες και προσόντα.
Εξάλλου σε παρόμοιας μορφής εκλογές για μια τόσο σοβαρή θέση, προηγούνται ζυμώσεις, συμφωνίες, μεθοδεύσεις, ενίοτε και ίντριγκες. Όλα είναι πιθανά και δεν πρέπει να ξαφνιάζει το παρασκήνιο διότι όντως θα υπάρξει. Όποιος δε υποστηρίξει ότι δεν θα συμβούν τέτοια φαινόμενα, ή δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στα κόμματα ή είναι επικίνδυνα αφελής. Και φυσικά η ελληνική πολιτική για μια τέτοια θέση κύρους, αυτή του προέδρου, μόνον αφελή δεν επιλέγει.
Γ.Δ.
Σταμάτησαν οι εργασίες
Πριν λίγο καιρό έγραφα ότι στην οδό Σταθμού είχαν ξεκινήσει οι εργασίες για την δημιουργία ιδιωτικών φοιτητικών κατοικιών. Το έργο αφορούσε το μεγάλο ακίνητο στη συμβολή των οδών Μπρωκούμη, Κουγιουμτζόγλου και Σταθμού, που παλαιότερα φιλοξενούσε φοιτητικές εστίες, τις οποίες νοίκιαζε από ιδιώτες η Πολυτεχνική Σχολή.
Το σχήμα αυτό λειτούργησε επί σειρά ετών και σταμάτησε όταν ξεκίνησαν να λειτουργούν οι νέες εστίες στην περιοχή Πέρα Αμπέλια. Μετά από χρόνια ιδιωτική επιχείρηση ανέλαβε να συντηρήσει το κτίριο για να το νοικιάζει στους φοιτητές και ιδιώτες σαν γκαρσονιέρες. Δυστυχώς, για άγνωστους λόγους το εργοτάξιο σταμάτησε εδώ και 2-3 μήνες τα έργα ενώ κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους της διακοπής.
Θυμίζω πως το κτίριο είναι ιδιοκτησία των Γρίμπα, Ψάλτη και Παπαγεωργίου.
Γ.Δ.
Θ’ αλλάξει όνομα και ιδεολογία;
Ένα σοβαρό θέμα που θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα διαδρομή που καλείται να χαράξει είναι εάν θα αλλάξει το σημερινό του όνομα, πρώτο και επίσης να επιλέξει την ιδεολογία που θα οικοδομήσει επάνω της το νέο του ξεκίνημα. Και τα δύο αυτά θέματα είναι σοβαρά και ιδιαίτερα δύσκολα διότι ακριβώς είναι ο πυρήνας αυτού που θα οικοδομηθεί.
Εδώ, σ’ αυτό το σημείο είναι βέβαιο πως θα γίνει η μεγαλύτερη ιδεολογική συζήτηση. Κι αυτό διότι θα πρέπει το νέο δημιούργημα να στέλνει καθαρό μήνυμα τόσο προς τα μέλη όσο και προς την κοινωνία. Το ίδιο σημαντικό θέμα είναι η επιλογή νέου ονόματος ή η διατήρηση του υπάρχοντος.
Όμως το ιδεολογικό θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό διότι υπάρχουν παλιά και νέα στελέχη και μέλη με διαφορετική ιδεολογική προέλευση.
Γ.Δ.
Θ’ απαιτηθεί χρόνος αναδιοργάνωσης
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που πιέζει ιδιαίτερα τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χρόνος αναδιοργάνωσης της όλης προσπάθειας. Βέβαια πανελλαδικά υπάρχουν οργανώσεις εν λειτουργία σ’ ολόκληρη τη χώρα. Όμως εάν κρίνουμε από την περίπτωση της Ξάνθης συμπεραίνουμε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και αντιθέσεις σε βασικά θέματα πολιτικής και λειτουργίας. Μεταξύ μελών υπάρχει διχασμός ως προς τον τρόπο λειτουργίας. Άλλοι είναι υπέρ του «ανοίγματος» και άλλοι υπέρ της καθαρότητας και περιορισμού της εισδοχής «ξένων» ως προς την άποψη των παλαιών στελεχών και μελών.
Σημειώνω πως σ’ αυτό το σημείο αναμένεται να γίνει σοβαρή ιδεολογική σύγκρουση που θα περιλάβει και τους προερχόμενους από το παλιό ΠΑΣΟΚ οι οποίοι μάλιστα σχεδόν όλοι δεν εξελέγησαν στις εκλογές.
Θα συμβούν πολλά στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γεγονός μετά την αποχώρηση του Τσίπρα.
Γ.Δ.
Ερωτηματικά για τους Πασόκους
Και μια και μας προέκυψαν τα ορφανά του ΠΑΣΟΚ, να τους θυμηθούμε έτσι για την ιστορία διότι μάλλον οι περισσότεροι εξ’ αυτών θ’ αποστρατευτούν μια και δεν θα έχουν αντικείμενο πολιτικής δράσης.
Αναφέρομαι στους Ραγκούση, Σπίρτζη, Ξενογιαννακοπούλου, Τόλκα, Μωραΐτη, Τζουμάκα, Κοτσακά, Αλεξιάδη κι όποιον άλλο ξέχασα.
Όλοι αυτοί για τους οποίους η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως τους θεωρεί ξένο σώμα και δεν συζητά καν μαζί τους για πιθανή επιστροφή.
Εξάλλου, κάποιοι ίσως διασωθούν, ανάλογα πάντα με την ιδεολογική επιλογή του νέου κόμματος στην μετά Τσίπρα εποχή που θα δημιουργηθεί.
Έτσι, οι περισσότεροι εξ΄αυτών, θα πάνε σπίτια τους, για να θυμούνται το παρελθόν τους…
Γ.Δ.
Παραίτηση Ζερενίδη
Σημαντική απώλεια για την παράταξη του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη είναι η παραίτηση του Γιάννη Ζερενίδη. Η παρουσία του ως αντιδημάρχου έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία της Ξάνθης. Θεωρείται από τα πιο «δυνατά» στελέχη της δημαρχιακής παράταξης. Ρεαλιστής, ορθολογιστής, τεχνοκράτης και όχι πολιτικάντης, χωρίς οξύ λόγο, αξιόπιστος και μετριοπαθής προσπάθησε και κατάφερε πολλά στο αντικείμενό του και στην οργάνωση της τεχνικής υπηρεσίας και της ΥΔΟΜ Ξάνθης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ζερενίδης θα είναι υποψήφιος με άλλη παράταξη και δη με τον Στράτο Κοντό. Δεν γνωρίζουμε αν προηγήθηκε κάποια διαφωνία με τον δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη που προκάλεσε την δυσαρέσκειά του και την απόφασή του να αποχωρίσει από την παράταξη ή αν ήταν μια απόφαση από προσωπική βούληση να είναι υποψήφιος με τον Στράτο Κοντό.
Μ.Ξ.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις εκλογές
Τώρα αρχίζουν τα όργανα για τις δημοτικές εκλογές. Τώρα ξεκινά δυνατά η προεκλογική μάχη και οι υποψήφιοι επιδίδονται σε αγώνα να κλείσουν τους συνδυασμούς τους. Κι έχουμε πολλά να δούμε. Βλέπουμε καθημερινά να παρουσιάζουν νέους υποψήφιους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η μάχη για την δεύτερη Κυριακή θα είναι σκληρή. Ο εκλογικός νόμος έχει αλλάξει και θα κερδίσει αυτός που θα συγκεντρώσει 43%. Ποιοι όμως θα φτάσουν στον β΄ γύρο; Γιατί να κερδίσει κάποιος από τον α’ γύρο είναι μάλλον απίθανο επειδή υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί και κατακερματισμός της ψήφου. Η κάθοδος του Στράτου Κοντού θα αλλάξει πολλά δεδομένα. Κάποιοι μάλιστα που βιάστηκαν να κάνουν ανακοινώσεις είναι πιθανό να μην φτάσουν μέχρι τον α’ γύρο γιατί δεν θα μπορέσουν να κλείσουν συνδυασμό και σε άλλους συνδυασμούς να αλλάξει η σύνθεση, οι συνεργασίες και οι συσχετισμοί.
Τώρα αρχίζει η μάχη…
Μ.Ξ.