Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

0

Για το πράσινο στην πόλη
Οι θερμοκρασίες που ζούμε την περίοδο αυτή πανελλαδικά, μοιραία φέρνουν στο νου την αξία του πράσινου. Μάλιστα ειδικότερα και του πράσινου εντός των πόλεων.
Η άναρχη δόμηση του παρελθόντος και ο υψηλός συντελεστής δημιούργησαν μια νέα Ξάνθη που «πυρπολείται» το καλοκαίρι. Από την άλλη, υπάρχει έλλειψη χώρων με πράσινο.
Το θέμα αυτό των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου είναι βασικό και οφείλει η τοπική αυτοδιοίκηση να το αντιμετωπίσει ως ένα από τα πρωταρχικά θέματα.
Θα περιμένουμε ως εκ τούτου να δούμε τις προτάσεις των δημοτικών παρατάξεων στο θέμα αυτό στα προγράμματά τους.
Γ.Δ.


Στροφή στους δροσερούς προορισμούς;
Δεν είναι υπερβολή, συζητιέται ήδη αρκετά και φέτος με τον καύσωνα είναι στις σκέψεις πολλών που έχουν συμφέροντα στον τουρισμό. Η Ευρώπη, κυρίως δε η Νότια «καίγεται» και μαζί της και οι τουρίστες. Οι οποίοι δεν είναι και συνηθισμένοι σε τέτοιες θερμοκρασίες.
Γι’ αυτό σταδιακά, και λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι τουρίστες θα σκέφτονται διακοπές σε πιο δροσερούς προορισμούς ή να κάνουν τις διακοπές τους την άνοιξη και το φθινόπωρο, ακριβώς για ν’ αποφύγουν τις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, ένας αριθμός τουριστών θ’ αλλάξει τις επιλογές του για πιο δροσερές διακοπές και για λόγους υγείας.
Γενικά προβλέπεται να υπάρξουν αλλαγές στις προτιμήσεις των τουριστών σταδιακά διότι ο αριθμός των μεσήλικων ατόμων είναι σημαντικός αλλά και ευπαθής, γι’ αυτό θα υπάρξει και αλλαγή στους προορισμούς αλλά και στην χρονική περίοδο.
Γ.Δ.


Ευθύνες για τις πυρκαγιές
Ζούμε σαν χώρα μια δύσκολη δοκιμασία λόγω των πυρκαγιών. Δάση, περιουσίες, περιβάλλον εν γένει καταστρέφονται. Κι αυτό το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ίδιο κι απαράλλαχτο.
Κατάντησε δυστυχώς, μια ρουτίνα καταστροφής. Μιας καταστροφής που όμως δεν έχει υπαίτιους.
Κανείς δεν φταίει. Ούτε οι δήμο, ούτε οι Περιφέρειες, ούτε η κάθε κυβέρνηση.
Όλοι ανεύθυνοι, όλοι λόγια και υποσχέσεις και έργα ελάχιστα.
Από την άλλη πλευρά, δεν συλλαμβάνονται οι δράστες συνήθως, αλλά κι αν κάποιοι εντοπιστούν και συλληφθούν, τιμωρούνται ελάχιστα ή τις περισσότερες φορές με αναστολή ή και απαλλαγή εάν είναι ηλικιωμένοι.
Το λένε χρόνια κάποιοι πως το νομικό καθεστώς πρέπει να γίνει ιδιαίτερα αυστηρό για τους εμπρηστές. Παραδειγματική τιμωρία και φυλάκιση πολλών χρόνων. Μόνον έτσι οι επίδοξοι εμπρηστές θα φοβηθούν. Διαφορετικά η Αττική και άλλες περιοχές κάθε χρόνο θα καίγονται με «άγνωστους» δράστες.
Γ.Δ.


Θάνατοι και καταστροφές
Προειδοποιήσεις υπάρχουν για την αλλαγή στο κλίμα, αλλά αδιαφορία υπάρχει επίσης σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό.
Η φύση, το περιβάλλον μας «μιλούν» με τον τρόπο τους, μας στέλνουν τα μηνύματά τους, αλλά εμείς τα αγνοούμε κι αυτό είναι το τραγικό της υπόθεσης.
Κυβερνήσεις, κορυφαίες επιχειρήσεις γνωρίζουν τι μέλλει να συμβεί, αλλ’ όμως συνεχίζουν να αγνοούν τα σημάδια και δεν αλλάζουν τη ρότα τους.
Δεν κινδυνολογώ, όμως σίγουρα ανησυχώ όπως εκατομμύρια σε όλον τον πλανήτη προσδοκώντας την αλλαγή αυτού του δρομολογίου που αποδεικνύεται επικίνδυνο.
Θάνατοι και καταστροφές γύρω μας από την αύξηση της θερμοκρασίας Χειμώνα- Καλοκαίρι.
Βροχές, πλημμύρες, ξηρασία, λιώσιμο των πάγων, αύξηση θερμοκρασίας, ερημοποίηση εκτάσεων, μείωση παραγωγής φρούτων και λαχανικών, πυρκαγιές επαναλαμβανόμενες και στα δύο ημισφαίρια.
Ο πλανήτης δοκιμάζεται κι ενώ καίγεται το σπίτι μας εμείς τραγουδάμε μετρώντας τα έχει μας, αγνοώντας τα πάντα εφησυχαζόμενοι…
Γ.Δ.


Περί των δασών
Λόγος πολύς τις ημέρες αυτές για τις πυρκαγιές στη χώρα μας. Για δάση που καίγονται, για σπίτια, για ζώα. Μια μεγάλη καταστροφή όπως και να το δει κανείς το θέμα.
Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που θα πρέπει να λεχθεί σχετικά με τα δάση γενικώς. Τα δάση δεν μπορούν να φυλάσσονται, είναι αδύνατον. Τα δάση μόνον προστατεύονται. Κι αυτή η προστασία είναι πρώτον ανθρώπινη ευθύνη, δηλαδή να το σέβεται ο άνθρωπος όταν βρίσκεται εκεί. Εάν ο άνθρωπος δεν κάνει κακό στο δάσος, αυτό αυτοπροστατεύεται και αναπτύσσεται όπως και η πανίδα για πολλά-πολλά χρόνια.
Όμως εκείνα που όντως κινδυνεύουν, είναι οι γύρω από κατοικημένες περιοχές δασωμένες εκτάσεις, που τις καίνε σκόπιμα για να γίνουν οικόπεδα αργότερα, με την ανοχή του κράτους. Κι αυτή η ευθύνη της πολιτείας είναι υπαρκτή κι ας μην κρύβουν οι κυβερνήσεις τις δικές τους αμαρτίες. Τα παραδείγματα πολλά, κυρίως στην Αττική, όπου επίσης είναι συχνό καθημερινό φαινόμενο οι καταπατήσεις εκτάσεων του δημοσίου.
Ευθύνες επομένως παντού, ας μην κρύβουμε την αλήθεια.
Γ.Δ.


Το περιαστικό και τα μάτια μας!
Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και μ’ αυτές τις  θερμοκρασίες ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός. Έχουμε ένα περιαστικό δάσος και πρέπει  να το  φυλάμε σαν τα μάτια μας κυριολεκτικά. Είναι πευκοδάσος και  όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο εύφλεκτες είναι οι πευκοβελόνες. Έχει  γίνει πέρσι ζώνη πυροπροστασίας αλλά δεν αρκεί. Αν πιάσει φωτιά τι να σου κάνει μια ζώνη; Η πυρκαγιά περνάει δρόμους, τα κουκουνάρια εκτινάσσονται και λειτουργούν  σαν μολότοφ. Να μην μιλήσουμε για  το Σαμακώβ και την Π. Πόλη αν συμβεί κάτι γιατί  θα μας πείτε ότι κινδυνολογούμε. Πυροσβεστικοί  κρουνοί υπάρχουν αλλά σχέδιο εκκένωσης δεν υπάρχει. Τώρα θα κινηθούν οι διαδικασίες για να εκπονηθεί. Αν είναι  δυνατόν δηλαδή!
Ας κάνουμε τον  σταυρό μας να μην έχουμε καμιά πυρκαγιά αλλά και ας πάρουμε τα μέτρα μας για  όλα τα ενδεχόμενα.
Μ.Ξ.


Είδες ο δήμος Μύκης;
Το καλό να λέγεται και να επαινείται, ακόμη περισσότερο όταν έχει σχέση με έναν δήμο, τους κατοίκους και την φροντίδα για το περιβάλλον.
Αναφέρω τα παραπάνω για την πρωτοβουλία του δήμου Μύκης ο οποίος δείχνει μια αξιοζήλευτη προσπάθεια να γίνει ο δήμος πρότυπο στο επίπεδο της ανακύκλωσης.
Πρόσφατα μάλιστα προμηθεύτηκε έξι νέα αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης, τα οποία τοποθέτησε σε αυλές σχολείων. Με προφανή στόχο να μυηθούν οι νεαροί μαθητές στην ανακύκλωση των υλικών.
Ήδη ο δήμος από 7 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών το 2019, έφθασε στους 150 τόνους το 2022!
-Ένα μπράβο σε όλους, γιατί το αξίζουν.
Γ.Δ.


Αυτό κι αν είναι παρανομία
Ελληνικό φαινόμενο και ιδιαιτερότητα κι αυτό όπως ίσως θα το έχετε πληροφορηθεί.
Λοιπόν, 23.000 κομμωτήρια λειτουργούν στη χώρα μας παράνομα. Δηλαδή χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος. Η Ομοσπονδία Κουρέων -Κομμωτών υποστηρίζει πως υπάρχουν κι άλλα πολλά παράνομα που δεν έχουν εντοπιστεί.
Παραοικονομίας λοιπόν το ανάγνωσμα και φοροδιαφυγής υπόθεση. Μεταξύ μας δεν είναι μόνον τα κομμωτήρια. Υπάρχουν μια σειρά διαφόρων επαγγελμάτων που δεν έχουν άδεια λειτουργίας και προσφέρουν υπηρεσίες, ανταγωνιζόμενοι τους νομίμως λειτουργούντες αθέμιτα.
Βέβαια όλο αυτό το κύκλωμα λειτουργεί με την ανοχή της πολιτείας που κάνει τα στραβά μάτια.
Ανοχή στην παρανομία από το ίδιο το δημόσιο δηλαδή!
Γ.Δ.


Μοτοσικλέτες του ΕΚΑΒ στα νησιά
Με μοτοσικλέτες ταχείας απόκρισης του ΕΚΑΒ, με τις οποίες διασώστες θα μπορούν να μεταβαίνουν γρήγορα και πριν από τα ασθενοφόρα στα περιστατικά για να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα, ενισχύεται η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σε νησιά του Αιγαίου.
Οι μοτοσικλέτες του ΕΚΑΒ ξεκίνησαν από την  Δευτέρα 17 Ιουλίου, να καλύπτουν –επικουρικά με τα ασθενοφόρα των περιοχών– τη Σύρο, τη Νάξο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ το ίδιο θα συμβεί από τη μεθεπόμενη εβδομάδα και στην Πάρο. Μηχανές και διασώστες του ΕΚΑΒ θα μετακινηθούν από την έδρα τους στην ηπειρωτική χώρα, «ανταλλάσσοντας» την καλοκαιρινή τους άδεια με εργασία σε νησί, όπου έχει εξασφαλιστεί δωρεάν διαμονή και με αυξημένες αποδοχές.
Η μοτοσικλέτα του ΕΚΑΒ με τον άρτια εκπαιδευμένο διασώστη και τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να φτάσει γρήγορα σε κρίσιμα συμβάντα, ώστε να παρέχει άμεσα υποστήριξη στον ασθενή, να παρέχει βοήθεια στα ασθενοφόρα, ή ακόμη και να αποσαφηνίσει φτάνοντας σε ένα συμβάν εάν τελικά χρειάζεται όντως η συμβολή ασθενοφόρου. Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης  να προσλάβει άμεσα 250 διασώστες μοτοσικλετιστές. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρόσληψή τους αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες…


20 Ιουλίου 1974 – 20 Ιουλίου 2023
49 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο «Αττίλας» πάτησε στην Κύπρο και την διαμέλισε καταλαμβάνοντας την μισή. 49 χρόνια από  την ημέρα εκείνη που αποτελεί την μεγαλύτερη πληγή του ελληνισμού μετά την Μικρασιατική  καταστροφή. Μια πληγή που παραμένει ακόμη ανοιχτή. Μισός αιώνας και ακόμη το Κυπριακό δεν έχει  λυθεί. Έγιναν κατά καιρούς κάποιες προσπάθειες με πιο σοβαρή το σχέδιο Ανάν που όμως απέρριψαν οι  ελληνοκύπριοι με δημοψήφισμα. Τώρα έχουν αλλάξει πολλά στην γεωπολιτική της περιοχής. Υπάρχουν άλλες  προτεραιότητες  και το κυπριακό θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα. Παρά το «Δεν Ξεχνώ» η λήθη του χρόνου μοιραία έχει  κάνει την δουλειά της. Οι νέες γενιές δεν γνωρίζουν τα γεγονότα κι αυτό βέβαια είναι ολέθριο, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Το θετικό είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισχυρή,  είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με ισχυρή οικονομία. Άραγε σε ποιον αιώνα θα δοθεί λύση για τα κατεχόμενα; Γιατί κάποτε θα δοθεί.!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Απαιτείται συλλογική δράση Δεν θα κουραστώ να το γράφω και να το υποστηρίζω πως απαιτείται…