Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Βιβλιοπρόταση: «Το Τούνελ» του Ερνέστο Σάμπατο

Βιβλιοπρόταση: «Το Τούνελ» του Ερνέστο Σάμπατο

0

 Το τούνελ αφηγείται µια καταστροφική ιστορία έρωτα, πάθους και ζήλιας που καταλήγει στο έγκλημα

Το «Ε» προτείνει το βιβλίο του Ερνέστο Σάμπατο με τίτλο «Το Τούνελ» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Κλαίτης Σωτηριάδου-Μπαράχας και σε επιμέλεια της Αρετής Μπουκάλα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο Τούνελ, σύντομο μυθιστόρημα του Ερνέστο Σάμπατο, έχουμε ένα έγκλημα ερωτικού πάθους. Ένας ζωγράφος σκοτώνει τη γυναίκα που ερωτεύτηκε. Μαθαίνουμε πρώτα το συμβάν του φόνου μέσα από την αφηγηματική φωνή του θύτη. Ύστερα και αναδρομικά, από την ίδια αφηγηματική φωνή, μαθαίνουμε όλες εκείνες τις ζωτικές λεπτομέρειες που πύρωσαν τον πόθο του ήρωα και τον οδήγησαν στο έγκλημα.

Η πλοκή εξελίσσεται με τη μορφή χρονικού: πώς γνώρισε την κοπέλα, η έλξη που ένιωσε γι’ αυτήν, το ζωηρό του ενδιαφέρον να την ψάχνει, η εμμονή του σε ό,τι έχει σχέση με την ύπαρξή της. Ο ήρωας συγκινείται, αναστατώνεται, βρίσκεται σε εγρήγορση, αναζητά τρόπους προσέγγισης. Ως χαρακτήρας είναι αρκετά μοναχικός, απόλυτος στις απόψεις του, ίσως και λίγο ιδιόρρυθμος – στα όρια του επιτρεπτού. Η κοπέλα ανατρέπει την καθημερινότητά του. Όσα νιώθει κι όσα σκέφτεται γι’ αυτήν έχουν μια απόχρωση εφηβική, μια ανόθευτη πρωτογενή πνοή. Δεν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο στις επιδιώξεις του. Είναι το γνώριμο άγχος του ερωτευμένου. Ο ζωγράφος, λοιπόν, γίνεται συμπαθής. Κι εδώ είναι το παράδοξο: συμπαθούμε κάποιον και την ίδια στιγμή αναιρούμε αυτή τη συμπάθεια, συνειδητοποιώντας ότι αυτός ο άνθρωπος σκότωσε τη γυναίκα την οποία ερωτεύτηκε. Όλο αυτό το υλικό ενός γνήσιου έρωτα είναι παράλληλα το σκοτεινό υπόστρωμα ενός φόνου.

Ο συγγραφέας

Ο Ερνέστο Σάμπατο γεννήθηκε στο Ρόχας (1911), ένα μικρό χωριό της επαρχίας του Μπουένος Άιρες. Σπούδασε φυσική και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της πόλης Λα Πλάτα. Στη συνέχεια έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Παρίσι και εργάστηκε στο εργαστήριο Κιουρί. Το 1945 εγκαταλείπει οριστικά την επιστήμη και αφιερώνεται αποκλειστικά στη λογοτεχνία. Έγραψε βιβλία με δοκίμια σχετικά με τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και το νόημα της συγγραφικής δραστηριότητας -“Ο συγγραφέας και τα φαντάσματά του” (1963), “Απολογίες και απορρίψεις” (1979), κ.ά.- και τρία μυθιστορήματα: “Το τούνελ” (1948), “Περί ηρώων και τάφων” (1961) και “Αββαδών ο εξολοθρευτής” (1974), καθώς και το αυτοβιογραφικό “Πριν το τέλος” (1999). Πέθανε στις 30 Απριλίου 2011, σε ηλικία 99 ετών στο Σάντος Λουγκάρες, στην επαρχία του Μπουένος Άιρες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…