Για πρώτη φορά με την συνδρομή εθελοντικών φιλοζωικών σωματείων – Εγκρίθηκε ομόφωνα το επιχειρησιακό σχέδιο και η προγραμματική σύμβαση με τα «Αδεσποτούλια Ξάνθης»
Έντονη δυσαρέσκεια για το δήμο από τους «Αδέσποτους Φίλους Ξάνθης» – Κάνουν λόγο για «εργαλειοποίηση»
Με μια ολιστική προσέγγιση και ένα σύνολο δράσεων στο πλαίσιο που νόμου του 4030/2021 επιχειρεί ο δήμος Ξάνθης να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει ένα από τα πιο «καυτά» προβλήματα της καθημερινότητας που αφορά στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των αδέσποτων ζώων, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν με προγράμματα στειρώσεων. Γι’ αυτό έχει καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων σε πολλά επίπεδα, ενώ είναι σημαντικό ότι στην υλοποίηση του σχεδίου έχουν την δυνατότητα για πρώτη φορά να συνδράμουν εθελοντικά φιλοζωικά σωματεία. Το επιχειρησιακό σχέδιο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και η προγραμματική σύμβαση με μία μεταξύ Δήμου Ξάνθης και του Φιλοζωικού Σωματείου «Αδεσποτούλια Ξάνθης» ήταν τα κυρίαρχα θέματα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21/6.
Χασάνογλου Φερντούν: «Το σχέδιο θα δώσει ανάσα και θα βάλει μια τάξη σ’ αυτό το χάος»
Κατά την συζήτηση αποτυπώθηκε η υφιστάμενη κατάσταση που χαρακτηρίστηκε ως προβληματική που χρήζει αντιμετώπισης. Όπως αναφέρθηκε ο αριθμός των αδέσποτων στο νομό ξεπερνά τις 3000 και τα πιο πολλά κυκλοφορούν στην Ξάνθη και στους γύρω οικισμούς του δήμου. Μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χασάνογλου Φερντούν ανέφερε ότι ο δήμος Ξάνθης είναι ο μοναδικός δήμος που κάνει προσπάθειες να διαχειριστεί το θέμα των αδέσποτων ενώ οι γειτονικοί δήμοι αδιαφορούν. Ειπώθηκε ακόμη ότι κάθε χρόνο γίνονται 300 στειρώσεις ενώ όπως υπενθύμισε ο κ. Φερντούν το 2014 ο δήμος με πρόγραμμα με Γερμανούς κτηνιάτρους είχε κάνει 1.300 στειρώσεις. Ο κ. Φανουράκης επεσήμανε πως αυτές οι 300 στειρώσεις σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν καθώς όπως υπολογίζεται ένα αδέσποτο θηλυκό μπορεί να γεννήσει το έτος 16 κουτάβια και αυτά σε 6 χρόνια 67.000! Όπως βεβαίωσε ο κ. Χασάνογλου το επιχειρησιακό σχέδιο θα δώσει μια ανάσα και θα βάλει μια τάξη σ’ αυτό το χάος με τη συνδρομή και των εθελοντών των φιλοζωικών σωματείων και του ειδικού συνεργάτη που έχει προσλάβει ο δήμος.
«Τρέχει» διαγωνισμός για προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για να λειτουργήσει κυνοκομείο
Να σημειώσουμε ότι ο δήμος λειτουργεί το παλιό καταφύγιο αδέσποτων όπου φιλοξενούνται και περιθάλπονται τραυματισμένα ή επιθετικά ζώα και στη συνέχεια όπως ορίζει ο νόμος επιστρέφονται στο μέρος που περισυνελέχθηκαν μετά από καταγγελία. Επίσης λειτουργεί και το νέο καταφύγιο δυναμικότητας 80 ζώων. Όπως αναφέρθηκε ο στόχος του δήμου είναι να γίνει κυνοκομείο και γι’ αυτό έχει δρομολογήσει διαγωνισμό για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού καθώς και την πρόσληψη κτηνιάτρου καθώς μόνο μ’ αυτές τις προδιαγραφές θα μπορεί να λειτουργήσει σαν κυνοκομείο.
Μελισσόπουλος: «Αργήσατε 4 χρόνια …Είναι πρόχειρο αλλά θα το ψηφίσουμε»
Ο κι. Μελισσόπουλος παρατήρησε ότι ο δήμος έχει καθυστερήσει 4 χρόνια να καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο μετά την ψήφιση του νόμου. Ενός νόμου που ευνοεί δράσεις σε συνεργασία με εθελοντές. Είπε ακόμη ότι κι αυτό που καταρτίστηκε με καθυστέρηση είναι πρόχειρο και έγινε στο «πόδι» και δεν επιλύει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Ωστόσο όπως είπε είναι ένα πρώτο βήμα και θα έχει την έγκρισή του ενώ σημείωσε ότι στο δικό του πρόγραμμα ο σχεδιασμός για τα αδέσποτα είναι από τα θέματα πρώτης προτεραιότητας.
Και τα δύο θέματα εκκρίθηκαν ομόφωνα.
Έντονη δυσαρέσκεια για το δήμο από τους «Αδέσποτους Φίλους Ξάνθης»
Κι ενώ η αντιπολίτευση συναινεί σε ένα σχέδιο και μια συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο «Αδεσποτούλια Ξάνθης», το φιλοζωικό σωματείο «Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης» σε ανακοίνωσή του εκφράζει την δυσαρέσκεια του που ο δήμος δεν απάντησε στο αίτημα του για αποστολή του σχεδίου καθώς και της προγραμματικής σύμβασης πριν το δημοτικό συμβούλιο ώστε να ενημερωθούν και να παραστούν στη συνεδρίαση και ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τις επιτροπές του δήμου που συμμετέχει και δεν δέχεται να υπογράψει προγραμματική όπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο γιατί δεν επιθυμεί να είναι θύμα «εργαλειοποίησης».
Σε διευκρινιστική ερώτηση του «Ε» προς την γραμματέα κα Μαϊδανόγλου Μαριάννα ως το γιατί αναφέρεται σε «εργαλειοποίηση» άφησε υπόνοιες ότι το σχέδιο περιλαμβάνει κάποιες δράσεις με τις οποίες δεν συμφωνούν ως σωματείο και ότι αναμένουν την ανάρτησή του στο Διαύγεια για να τοποθετηθούν σχετικά.
Μαριάννα Ξανθοπούλου