Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

0

Η στροφή προς τα δεξιά
Πρόκειται για μια διαπίστωση που κανείς λογικός άνθρωπος με στοιχεία πολιτικής αντίληψης δεν το έχει διαπιστώσει. Ότι δηλαδή, η Ευρώπη που είναι ο χώρος μας, πως κάνει μια πολιτική στροφή προς τα δεξιά. Παρουσιάζω μερικές χώρες για να ενισχύσω την άποψή μου.
Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία και Αυστρία εκλέγουν πλειοψηφικές συντηρητικές θέσεις. Βέβαια το φαινόμενο δεν εμφανίστηκε μόνον στην Ευρώπη. Κάθε άλλο. Απλά στην Ευρώπη η δεξιά στροφή προκαλεί έκπληξη διότι άλλα ήταν τα κυβερνητικά πρότυπα από ιδεολογικής πλευράς.
Τώρα ως προς τις αιτίες της στροφής αυτής, είναι πολλές αλλά και ιδιαίτερες για κάθε χώρα.
Γ.Δ.


Αιτίες σύγκρουσης
Θα προσπαθήσω να κάνω μια προσέγγιση διάγνωσης των αιτιών «σύγκρουσης» ευρωπαϊκών κοινωνιών που τις οδηγούν στην στροφή προς τα δεξιά, την συντηρητικοποίηση.
Η παλιά γνωστή και θαυμαστή απ’ όλους Κοινωνική Μέριμνα των βορείων κυρίως σ’ αυτήν, έχει υποχωρήσει, ενώ στον κοινωνικό ιστό έχουν προστεθεί χιλιάδες μετανάστες που «πιέζουν» ακόμη περισσότερο το σύστημα.
Από την άλλη, μεγάλη μερίδα μεταναστών αρνείται να ενσωματωθεί κυρίως λόγω της θρησκείας. Τα άτομα αυτά προέρχονται από διαφορετικό πολιτισμό έναντι του δυτικού και δεν μπορούν να τον κατανοήσουν, πόσο μάλλον να τον δεχτούν.
Τέλος, οι Ευρωπαίοι κάτοικοι αντιδρούν στο γεγονός ότι τα επιδόματα και οι άλλες κοινωνικές προσφορές που ισχύουν για τους μετανάστες τους κάνουν τεμπέληδες και αρκούμενοι σ’ αυτές συνεχίζουν τις γεννήσεις. Έτσι, οι κάτοικοι τους αποκαλούν επιδοτούμενους τεμπέληδες και ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να σταματήσει να δέχεται τέτοιας κατηγορίας μετανάστες-πρόσφυγες.
Γ.Δ.


Νέα παγκάκια
Μοντέρνα, σύγχρονης αντίληψης παγκάκια τοποθέτησε η δημοτική αρχή του δήμου Ξάνθης τις προηγούμενες ημέρες.
Σταδιακά θ’ αντικατασταθούν τα παλιά παγκάκια που δεν είναι μάλιστα και ιδιαίτερα λειτουργικά, που χρησιμοποιήθηκαν αρκετά χρόνια.
Με την ευκαιρία, τα παλιά παγκάκια, όσα είναι σε καλή κατάσταση, ας αξιοποιηθούν περιφερειακά, όπου υπάρχουν σχετικές ανάγκες.
Γ.Δ.


Είναι στροφή προς τα δεξιά;
Έκπληξη και δυσαρέσκεια προκαλεί η παρουσία τριών ακροδεξιών κομματιδίων στην νέα βουλή με συνολικό ποσοστό 13%. Κι ενώ η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος εκφραζόταν έως τώρα κυρίως με ψήφο σε ακροαριστερά κόμματα, έχουμε τώρα μία στροφή προς τα δεξιά. Στο γεγονός αυτό συνέτεινε και η μετακίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το κέντρο, αφήνοντας αρκετό χώρο στα δεξιά του για να καλυφθεί από τα τρία κομματίδια, καθώς και το αντιεμβολιαστικό κίνημα που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας και τροφοδότησε τα κόμματα αυτά.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα ακολουθεί έστω και με καθυστέρηση τα πολιτικά ρεύματα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη όπου η ακροδεξιά γίνεται πλειοψηφικό ρεύμα σε πολλές χώρες, ως αποτέλεσμα του ακραίου δικαιωματισμού της αριστεράς και των πολιτικών των ανοιχτών συνόρων που προωθούν την ανεξέλεγκτη μετανάστευση.
Ωστόσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο στη χώρα μας, διότι στις εκλογές του Μαΐου όπου εκφράστηκε γνήσια και ανεπηρέαστα η λαϊκή βούληση, είχαμε μόνο ένα ακροδεξιό κόμμα στη βουλή, αυτό του Βελόπουλου με ένα ισχνό 4,5%.  Συνεπώς η απλή αναλογική και οι δεύτερες εκλογές που ακολούθησαν ήταν η αιτία που έφερε τα τρία ακραία κόμματα στη βουλή (μαζί με της Κωνσταντοπούλου τέσσερα) διότι οι αντισυστημικές δυνάμεις ως γνωστόν είναι πιο φανατικές και δεν χαλαρώνουν για να πάνε στην παραλία την ημέρα των εκλογών…


Επιδοτούμενη τεμπελιά
Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, ας πούμε κάποια παρόμοια πράγματα για το τι συμβαίνει σε μας εδώ. Δεν είναι λίγες οι φωνές, τοπικά που ασκούν κριτική στις υπηρεσίες του κράτους που μοιράζουν χιλιάδες επιδόματα διαφόρων κατηγοριών, χωρίς να εξετάζουν υπεύθυνα εάν οι λήπτες είναι αυτοί που πρέπει κι αν τα δεδομένα ως αιτία λήψης ενός επιδόματος συνεχίζουν να υφίστανται.
Λοιπόν πανελλαδικά, αυτά τα επιδόματα είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Και μ’ αυτά ζουν χιλιάδες οικογένειες οι οποίες βολεύονται έτσι και από την άλλη οι ανάγκες στα χωράφια κι αλλού για εργατικά χέρια αυξάνουν συνεχώς. Συμπέρασμα. Η χωρίς αυστηρό έλεγχο χορήγηση επιδοτήσεων, εκτός των άλλων, στηρίζει την τεμπελιά.
Γ.Δ.


Το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση;
Όχι, δεν κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ. Θα’ ρθει κι αυτό προσεχώς, ας χαλαρώσουμε τώρα, το έχουμε ανάγκη όλοι. Όμως, σε πέντε από τα πλέον κρίσιμα υπουργεία της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός επέλεξε γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό, λέει πολλά, πάρα πολλά για την αξία και το κύρος των νέων υπουργών.
Έτσι, στο μόνο υπουργείο που παρέμεινε υπουργός είναι το υπουργείο Πολιτισμού, όπου διακρίθηκε για το έργο της η κυρία Λίνα Μενδώνη και συνεχίζει. Στο κρίσιμο Υγείας ανέλαβε ο σκληροτράχηλος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο Παιδείας ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στο Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδης και στο Εξωτερικών ο έμπειρος Γιώργος Γεραπετρίτης.
Γ.Δ.


Τι περιμένουμε
Θα σταχυολογήσω το τι άκουσα, τι διάβασα και γενικά τι συζητήθηκε από συμπολίτες τόσο πριν τις εκλογές και περισσότερο μετά την μεγάλη νίκη του Μητσοτάκη ως προς το τι περιμένουν οι Έλληνες από τον πρωθυπουργό.
Πάμε λοιπόν να δούμε αυτά που περιμένουν από το ξεκίνημα ακόμη να μπουν στο  ενδιαφέρον της κυβέρνησης.
Πρώτο θέμα και με διαφορά, η εκ βάθρων αναμόρφωση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές.
Δεύτερο, να μειωθεί ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης στον μέσον όρο της Ευρώπης.
Τα πανεπιστήμια να λειτουργούν έτσι όπως πρέπει και να δημιουργηθούν ξενόγλωσσες Σχολές, να ολοκληρωθεί η Κτηματογράφηση της χώρας, να μειωθεί η φοροδιαφυγή, να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία και να μειωθεί η παραγωγή νέων νόμων προστιθέμενοι στους ήδη υπάρχοντες που δυσκολεύουν αντί να μειώνουν την γραφειοκρατία.
Γ.Δ.


Αξιολογική επιλογή
Ο Μητσοτάκης αξιολόγησε τις ικανότητες των παραπάνω πολιτικών εκ των οποίων Γεραπετρίτης, Πιερρακάκης και Χρυσοχοΐδης είχαν ήδη μετρηθεί και αξιολογηθεί.
Εκεί όμως που η αξιολόγηση ήταν μονόδρομος ήταν στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο  πρωθυπουργός αποφάσισε την παραμονή της Μενδώνη στο υπουργείο, αξιολογώντας το παραχθέν έργο, την εργατικότητα και τεράστια εμπειρία στο γνωστικό της αντικείμενο.
Άρα, υπήρξαν πέντε συνολικά επιλογές αξιοκρατικές και πέρα από κομματικά κριτήρια, γεγονός που ξεχωρίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό που δεν περιορίζεται στα στενά κομματικά δεδομένα.
Κλείνοντας ένα θα πω: Κρατείστε τα ονόματα των υπουργών αυτών. Σύντομα θα συζητηθούν γιατί θα σπάσουν αυγά και νοοτροπίες δεκαετιών.
Γ.Δ.


Εκλογικά…
Στον απόηχο την εκλογικών αποτελεσμάτων να αναφέρουμε ότι  η ΝΔ στο νομό μας κατέγραψε την μεγαλύτερη μείωση του  ποσοστού της πανελλαδικά από τις εκλογές του Μαΐου. Ειδικότερα  στην Ξάνθη έχει  μείωση  -5,57%, ακολουθούν τα Γρεβενά -4,49%, Ευρυτανία -3,95%, Φλώρινα -3,70%, Τρίκαλα -3,61%, Καρδίτσα -3,23%, Δωδεκάνησα -2,96%, Πέλλα -2,69%, Πιερία -2,29%, Δυτική Αττική -2,16%. Αν δε το αντιπαραθέσεις με το 2019 έχει μείωση 6,46%. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παρουσίασε μικρή αύξηση 2 μονάδων από τις εκλογές του Μαΐου στην Ξάνθη αλλά χαοτική είναι η μείωσή του από το 2019 (-11,11%) που είχε 39,60 και ήταν το πρώτο κόμμα στο νομό. Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει μια σημαντική ανάκαμψη στο νομό μας με αύξηση 10 μονάδων. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό αυτών που ψηφίζουν ακροδεξιά κόμματα. Από 6,5% που ήταν το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης μαζί με την Χρυσή αυγή το 2019 φτάσανε στο  11,50 αθροιστικά οι Σπαρτιάτες, Νίκη, και Ελληνική Λύση.
Μ.Ξ.


Η νέα κυβέρνηση
Έναν υφυπουργό έχουμε να μας εκπροσωπεί ως περιφέρεια ΑΜΘ στην νέα κυβέρνηση. Τον Σταύρο Κελέτση από τον Έβρο που ορίστηκε υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης με υπουργό τον Λευτέρη Αυγενάκη. Ο κ. Κελέτσης είναι ο μοναδικός βουλευτής από την Θράκη που ο Πρωθυπουργός επέλεξε για το κυβερνητικό σχήμα. Όσα ακούγονταν και γράφονταν για τον Χρήστο Δερμεντζόπουλο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο δε Νίκος Παναγιωτόπουλος ο Καβαλιώτης πρώην υπουργός Άμυνας παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του στον Νίκο Δένδια ο οποίος μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών επιστρέφει στο υπουργείο Άμυνας μετά από 8 χρόνια. Θυμίζουμε ότι παρέμεινε στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας μόλις για τρεις μήνες από τις 3 Νοεμβρίου του 2014 έως τις 27 Ιανουαρίου του 2015. Γενικά οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη  σε καίρια υπουργεία είναι και τολμηρές αλλά και ρηξικέλευθες όπως η τοποθέτησε του εξωκοινοβουλευτικού δήμαρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου στο Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όπου διέπρεψε ο Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος και αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας.
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Περί ΟΣΕ ο λόγος Είναι γνωστό ότι ο ΟΣΕ, εν γένει ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα, αποτελεί μία…