Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

0

Παρηγοριά;
Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο δήμου Αλεξανδρούπολης απ’ όσα βλέπουμε, ακούμε και απολαμβάνουμε στο δικό μας.
Άρα το κακό είναι γενικό και φυσικά η αιτία ως γνωστόν είναι η απλή και ανόθευτη (!) αναλογική.
Διαβάζω στη συνάδελφο ΓΝΩΜΗ και μένω άφωνος. Εκεί το θέμα το έχουν αναγάγει σε άλλο επίπεδο κωμωδίας, ειρωνείας, κοροϊδίας, έτσι ώστε να χαθεί κάθε έννοια σοβαρής συζήτησης και αντιμετώπισης των θεμάτων.
Εκεί η αντιπολίτευση παρίσταται μόνο για να εμποδίζει μονίμως την προώθηση θεμάτων σ’ ένα κλίμα όχι καφενείου, χειρότερου πράγματος.
Ξεπεσμός ενός σοβαρού θεσμού από αυτούς που κλήθηκαν να τον υπηρετήσουν από τη θέση της αντιπολίτευσης.
-Να παρηγορηθούμε εμείς;
Γ.Δ.


Εν Έργω Μαζί
Ένας συνάδελφος δημοσιογράφος από το γειτονικό νομό του Έβρου, ο Δημήτρης Πέτροβις αλλάζει πεδίο σύμφωνα με δήλωσή του. Από την Περιφέρεια που υπηρέτησε επί χρόνια, θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.
Γνωστός στον Έβρο, άνθρωπος ευγενικός, με αρχές και προσηνής, μετά από χρόνια προσφορά στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης ανοίγει πανιά για τον δήμο Αλεξανδρούπολης.
Ήδη ανακοίνωσε και το όνομα του συνδυασμού του «Εν Έργω Μαζί» και από την πλευρά μας του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη νέα επιλογή του.
Πάντως το σημερινό κλίμα στον δήμο Αλεξανδρούπολης είναι ιδιαίτερα τοξικό και το γνωρίζει. Ίσως δε καταφέρει να το αλλάξει.
-Καλή επιτυχία Δημήτρη.
Γ.Δ.


Θα διατηρηθεί η σειρά
Αξιόπιστες πληροφορίες από τα τρία κόμματα αναφέρουν ότι η σειρά εκλογής των υποψηφίων βουλευτών των κομμάτων θα διατηρηθεί και στη λίστα.
Έτσι, κάθε άλλο σχόλιο ή σενάριο μάλλον τελειώνει.
Σύμφωνα με όσα έχουν βγει προς τα έξω, κανείς αρχηγός δεν πρόκειται να πειράξει την εκλόγιμη σειρά των βουλευτών, παρότι τη λίστα μπορεί ο αρχηγός να την αλλάξει εάν το κρίνει ο ίδιος.
Πιθανές αλλαγές, είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσουν αναταραχές κι αυτό δεν το επιθυμεί κανείς στην παρούσα χρονική περίοδο από τους αρχηγούς.
-Οπότε κι εδώ η υπόθεση έκλεισε και η δεύτερη θέση της Μαίρης Τσιακίρογλου είναι σίγουρη. Το εάν εκλεγεί, θ’ αποτελέσει αποτέλεσμα του ποσοστού της Ν.Δ. στο νομό και την Περιφέρεια.
Γ.Δ.


Οι πανελλήνιες και οι τραγικές συμπτώσεις
Πρεμιέρα έκαναν οι πανελλαδικές την Πέμπτη για τα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή για  τα ΓΕΛ. Ευτυχώς δεν προέκυψε κανένα απολύτως πρόβλημα στην πλατφόρμα και στην μετάδοση των θεμάτων όπως θυμίζουμε με την τράπεζα θεμάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Όλα πήγαν καλά και τα παιδιά μπόρεσαν να γράψουν χωρίς καθυστερήσεις. Το θέμα στην έκθεση πολύ επίκαιρο αφού αφορούσε τη βία και τα εγκλήματα κατά των γυναικών, το φεμινισμό και τον νεοφιμινισμό, τη κοινωνική θέση της γυναίκας, τα στερεότυπα για το ρόλο του άνδρα και τις σχέσεις των φύλων.
Τραγική ειρωνεία: Αυτό το θέμα κλήθηκε να αναπτύξει και ο κατάδικος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος που δολοφόνησε την γυναίκα του Καρολάιν και τώρα δίνει πανελλήνιες παίρνοντας αναβολή από την νέα δίκη που εκκρεμεί.
Μ.Ξ.


Εμμονή με την απλή αναλογική
Στις εκλογές της 21ης Μαΐου εκτός από το γεγονός ότι ήταν μια στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής. Είναι γεγονός η απλή αναλογική να αποτελεί το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα ωστόσο έχει το μειονέκτημα να μην δίνει αυτοδυναμία και άρα να απαιτεί συνεργασίες πράγμα ιδιαιτέρως δύσκολο στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Το πράγμα φάνηκε και από την τοπική αυτοδιοίκηση ότι δεν λειτουργεί και ότι πολλές φορές δημιουργεί διοικητικά προβλήματα στους δήμους. Έχουν απτό παράδειγμα στον δήμο Ξάνθης που αν δεν ήταν ο νόμος Θεοδωρικάκου με τα δεδομένα που ισχύουν θα πρόκυπτε διοικητικό κενό. Παρά το γεγονός ότι  το εκλογικό σώμα αποφάνθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει. Μάλιστα ο εξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ την απλή αναλογική. Αυτή η επιμονή όταν ιδιαίτερα είναι ενάντια στην λαϊκή βούληση και καταντά εμμονή. Και με τις εμμονές έχει θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ
Μ.Ξ.


Κάλυψη σχεδόν όλου του δήμου
Σιγά-σιγά και μεθοδικά ο δήμος Ξάνθης προχωρά στην τοποθέτηση των νέων «έξυπνων» και οικονομικών στην κατανάλωση φωτιστικών LED.
Έτσι, μετά τον αστικό ιστό της πόλης, υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία Δαστερίδη για την κάλυψη οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης.
Παράλληλα πρόκειται ν’ αντικατασταθούν και τα φωτιστικά στο Συνοκισμό Σαμακώβ.
Έτσι, αντικαθίστανται σταδιακά τα ενεργοβόρα παλαιού τύπου φωτιστικά με τα νεότερα, νέας τεχνολογίας LED.
Και μία παρατήρηση: Είναι γεγονός πως στα κεφαλοχώρια που έχουν ήδη μπει τα νέα φωτιστικά, οι κάτοικοι νιώθουν διαφορετικά, διότι το άπλετο φως δημιουργεί μια άλλη αίσθηση.
Γ.Δ.


Καινοτόμα προσφορά
Η προσέγγιση του θέματος από όλους εμάς που δεν το ζούμε είναι διαφορετική. Το κατάλαβα σε συζήτηση με συμπολίτη που βιώνει το πρόβλημα, ο οποίος μου ανέφερε πως ίσως να είναι από τις πλέον σοβαρές και ουσιαστικές αποφάσεις της Πολιτείας με ανθρωπιστικό περιεχόμενο.
Για τον «Προσωπικό Βοηθό» σε άτομα που τον χρειάζονται ως ΑμεΑ το θέμα.
«Όσοι δεν έχουν το πρόβλημα, δε μπορούν να βιώσουν τι ακριβώς συμβαίνει και πόσο σημαντική είναι η απόφαση της κυβέρνησης. Η δυνατότητα της ύπαρξης «Προσωπικού Βοηθού» αλλάζει τη ζωή του πάσχοντος ατόμου αλλά και της οικογένειάς του», μου είπε συγκινημένος αλλά και ενθουσιασμένος για την εξέλιξη του θέματος.
Ομολογώ πως τώρα κατάλαβα κάποια πράγματα σοβαρά που τα αγνοούμε οι υπόλοιποι.
Γ.Δ.


Ενέργεια άξια επαίνου
Η χρονική περίοδος γνωρίζω πως είναι προεκλογική, όμως κάποια πράγματα, κάποιες ενέργειες έχουν ένα βάρος, μια αξία διαφορετική.
Διαβάστε παρακαλώ και θα συμφωνήσετε μαζί μου για μια ενέργεια ενός συμπολίτη μας, άξιου, δραστήριου και με μεγάλη προσφορά στον Πολιτισμό της περιοχής.
«Ο δήμος Κομοτηνής και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, διοργανώνουν την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 και ώρα 20.30 στον αύλειο χώρο της Τσανακλείου, την πρώτη μεγάλη εκδήλωση -αφιέρωμα στον μεγάλο ευεργέτη της Κομοτηνής, Νέστορα Τσανακλή. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί από τον Δήμαρχο Ιωάννη Γκαράνη, ο δωρητής στο δήμο Κομοτηνής αντικειμένων και τεκμηρίων της δραστηριότητας Τσανακλή, Βασίλης Αϊβαλιώτης».
Αυτά λοιπόν. Για τον Βασίλη Αϊβαλιώτη όμως θα επανέλθουμε διότι το αξίζει.
Γ.Δ.


Έρχεται κλιμάκιο της Ν.Δ.
Επιβεβαιώθηκε η άφιξη στην περιοχή μας της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά δεν θα’ ναι η μόνη που θα μας επισκεφθεί τελικά. Στη Θράκη θα βρεθεί ολόκληρο κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος.
Αιτία αυτής της κινητοποίησης η αύξηση του ποσοστού της ΝΔ στο νομό Ροδόπης για να «φύγει» το κόκκινο από τον χάρτη και η αύξηση του ποσοστού στον Έβρο διότι υπήρξε μείωση έναντι του 2019.
Πάντως η προεκλογική «επίθεση» περιλαμβάνει: Στις 9 Ιουνίου η Ντόρα, στη συνέχεια ο Κωστής Χατζηδάκης με τον Τάσο Χατζηβασιλείου. Την δε τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές θα επισκεφθεί την Κομοτηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θ’ ακολουθήσουν οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Χρήστος Σταϊκούρας.
Παράλληλα στις 18 Ιουνίου θα περιοδεύσει στην Ξάνθη ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας ΝΔ Γιώργος Σταμάτης με τον Κωστή Χατζηδάκη. Στην Καβάλα θα βρεθεί ο Τάκης Θεοδωρικάκος και τον Έβρο θα επισκεφθούν από κοινού ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
-Κινητικότητα μεγάλη από πλευράς της ΝΔ, ενώ από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έγινε γνωστή ακόμη κάποια επίσκεψη.
Γ.Δ.


Το κάμπινγκ Φαναρίου
Ένα κάμπινγκ της προκοπής έχει η Θράκη, κι αυτό κινδυνεύει φέτος να μη λειτουργήσει.
Αναφέρομαι στο γνωστό κάμπινγκ Φαναρίου στο μικρό ομώνυμο οικισμό του νομού Ροδόπης.
Μεταξύ μας δεν υπάρχει Ξανθιώτης που να μην γνωρίζει το Φανάρι, τις ταβέρνες του, τις παραλίες του και το κάμπινγκ επίσης.
Γενιές και γενιές Ξανθιωτών μεγάλωσαν εκεί και πέρασαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές έχοντας τις καλύτερες αναμνήσεις.
Μάλιστα οι οικογένειες των Ξανθιωτών που παραθερίζουν εκεί κάθε χρόνο, ελάχιστα υπολείπονται σε αριθμό των Κομοτηναίων.
Αυτό λοιπόν το μεγάλο και σωστό κάμπινγκ, κινδυνεύει φέτος να μη λειτουργήσει με ευθύνη της ΕΤΑΔ Α.Ε. και του ιδιώτη που θα το εκμεταλλευτεί.
Δηλαδή, θέματα διαδικαστικά μεταξύ δύο πλευρών θα γίνουν αιτία να μη λειτουργήσει το κάμπινγκ το οποίο είναι ήδη σχεδόν γεμάτο από ενδιαφερόμενους.
-Δυστυχώς, αυτή η νοοτροπία του δημοσίου. Στείρα εφαρμογή των διαδικασιών άσχετα εάν ζημιώνει οικονομικά ο κρατικός φορέας και ο ιδιώτης επιχειρηματίας.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …